Anslut dig till vårt nätverk!

EU

#Thailand Rättighetsgrupper oroade över de senaste yttrandefrihetsåtgärderna från den thailändska juntan

DELA MED SIG:

publicerade

on

rtr3s9u0EU har uppmanats att agera mot Thailands militärjunta i kölvattnet av en "trippelattack" mot demokrati, yttrandefrihet och mänskliga rättigheter. Oro har uttryckts av internationella rättighetsaktivister över påståenden om att juntan nyligen har intensifierat hoten mot thailändska akademiker som kritiserar generalernas ansträngningar att behålla makten. 

Enligt gruppen Thai Lawyers for Human Rights har arméerbjudanden skickats till akademikers hem. Sedan militären tog makten för nästan två år sedan sägs minst 77 akademiker ha blivit trakasserade hemma av officerare som rådde dem att "justera sitt kritiska tänkesätt" eller beordrades att delta i läger för indoktrinering.

Minst fem akademiker har också tvingats i exil inklusive Pavin Chachavalpongpun som fick sitt pass indraget 2014 efter att han ignorerade en kallelse att delta i en militär kurs i "attitydjustering". I en annan utveckling avslöjades det att minst 10 utländska korrespondenter baserade i Thailand har nekats mediavisum under de senaste två månaderna, förmodligen för att avskräcka "felaktiga" rapporter.

Alla tio var godkända journalister och ingen hade producerat något arbete som kunde betraktas som kritiskt mot juntan. Regeringen sa att åtgärden, som i praktiken förbjuder frilansjournalister från att arbeta i Thailand, riktade sig mot dem som "vållar skada" på Thailand med sin bevakning.

Flytten har dock utlöst spekulationer om att juntan vill göra ett exempel på några utrikeskorrespondenter genom att neka dem visum. Utrikeskorrespondentens klubb i Thailand uttryckte oro över policyn och sa att den kan "hämma rapporteringsfriheten."

Den uppmanade juntan att tillåta utländska journalister i landet att verka "rättvist och fritt". Det har också framkommit att kampanjer mot konstitutionsförslaget kommer att förbjudas förutom i debatter som hålls av valkommissionen.

Detta tillkännagavs förra veckan av Thailands vice premiärminister Wissanu Krea-ngram, som sa: "Arrangörerna kommer att hålla sådana debatter på egen risk. Vi har flera lagar för att hantera dem.” Fraser Cameron, chef för det Brysselbaserade EU-Asia Centre, reagerade argt på vad han säger är auktoritära metoder för att systematiskt förtrycka rättigheter och sätta mun på kritiker. Cameron sa: "De senaste trenderna som involverar skrämsel av akademiker, journalister och andra som kampanjer för ett återupprättande av demokratin i Thailand är mycket oroande."

Annons

Ytterligare oro uttrycktes av Willy Fautre, chef för Bryssel-baserade Human Rights Without Frontiers (HRWF), en ledande icke-statlig rättighetsorganisation, som sa till denna webbplats: "Europeiska unionen och dess medlemsländer bör vidta konkreta åtgärder för att integrera yttrandefriheten i deras förbindelserna med Thailand och uppmanar starkt militärregimen i Bangkok att sluta neka visum till utländska korrespondenter för att påstås bekämpa "felaktiga" rapportering."

En folkomröstning om utkastet till konstitution kommer att hållas i Thailand i juli, men kritiker säger att stadgan kommer att försvaga den valda regeringen samtidigt som den ger juntan ännu större befogenheter. Thailands pro-demokratiska "Red Shirt"-rörelse sa att de kommer att rösta emot stadgan.

Förra veckan bekräftade premiärminister Prayut Chan-o-cha, generalen som ledde militärkuppen, att de 200 ledamöterna i Senatorhuset, eller överhuset, kommer att utses för en femårsperiod. För många är den nya konstitutionen helt enkelt ett medel för att säkerställa juntans långsiktiga kontroll, som utger sig som ett korståg mot korruption. Enligt Bangkok Post medgav Wissanu Krea-ngram att juntan för närvarande inte hade någon alternativ plan i händelse av att konstitutionen, Thailands 20:e på senare år, skulle förkastas.

Kritiker anklagar militären för att försena en återgång till demokrati genom att skjuta fram datumet för val, som har satts till "någon gång" 2017.

Kritiken mot förslaget vägrar att avta, den senaste kommer från en ledande akademiker som har uppmanat Thai Constitution Drafting Committee (CDC) att lösa kryphål i sitt charterutkast för att säkerställa politisk stabilitet för framtida regeringar eller en kupp kan komma tillbaka inom 10 år. Sombat Thamrongthanyawong, tidigare rektor för National Institute of Development Adminisration (Nida) sa att valsystemet som föreslagits av CDC är felaktigt och kommer att göra koalitionsregeringar sårbara för militär intervention.

Han sa också att CDC:s förslag att varje politiskt parti avslöjar en lista med upp till tre premiärministerkandidater, som kanske inte är parlamentsledamöter, innan ett allmänt val kan bli problematiskt. En annan akademiker, Banjerd Singkhaneti, dekanus vid Nidas juridiska fakultet, sa att bristerna i utkastet inkluderar användningen av en enda valsedel för parlamentsledamöter i valkretsen och partilistan.

Han uttryckte också oro över författningsdomstolens "överväldigande" befogenheter. Landets generaler har kämpat för att återuppliva Sydostasiens näst största ekonomi efter att ha avsatt en demokratiskt vald regering i maj 2014.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend