Anslut dig till vårt nätverk!

armenien

#Armenien "bör stärka banden med EU och Iran"

DELA MED SIG:

publicerade

on

armeniaArmenien kan göra en dygd av sin position mellan Ryssland, Iran och väst – om man kan uppbåda den politiska viljan och omkalibrera sin relation med Moskva, skriver Anahit Shirinyan.

Armenien har i åratal begränsats av en utmanande regional miljö och på senare tid av konflikten mellan Ryssland och väst, och Armenien har nu två potentiella möjligheter att bredda sin utrikespolitik: en omstart med Europeiska unionen och en återöppning med Iran. Men regeringen i Jerevan kommer att behöva agera mer djärvt i sina internationella åtaganden för att ta dem.

EU startar om

Armenien och EU återupptog förhandlingarna i december 2015 om en ny bilateral rättslig ram för att kompensera för associeringsavtalet som övergavs efter att Armenien i september 2013 beslutade att gå med i den ryskledda eurasiska ekonomiska unionen (EEU). Den 1 mars besökte EU:s utrikespolitiska chef Federica Mogherini Armenien under positiv retorik från båda sidor om att ett nytt partnerskap nu kan skapas trots Armeniens plats i EEU och ansträngda relationer mellan EU och Ryssland.

Det finns gränser för det nya avtalet. Även om det är tänkt att delvis täcka handel och investeringar, kommer det inte att vara ett frihandelsavtal – vilket skulle kollidera med Armeniens EEU-åtaganden. Dessa gränser är smärtsamma i en tid då Armeniens ekonomi och handel med Ryssland och andra EEU-partner minskar på grund av västerländska sanktioner mot Ryssland, oljeprisets kollaps och en svag rubel. Istället förväntas demokrati, rättsstat och mänskliga rättigheter stå i främsta rummet.

Även om det ekonomiska och institutionella stöd som EU erbjuder kan få verklig inverkan i ett litet land som Armenien, är politisk vilja fortfarande nyckeln. Avtalet kan vara ett arbetsredskap som används för att stärka Armeniens potential inifrån om landets koalitionsregering verkligen är redo att stävja monopol och driva demokratiska reformer – i synnerhet en ny vallag. Men det kan också sluta som en tom deklaration om goda avsikter som inte gör något för någondera sidan. Den armeniska regeringens löfte om att "bygga en stat med europeisk modell i den eurasiska unionen" behöver stödjas av åtgärder om det ska bevisa att skeptikerna har fel.

Kopplingen till demokrati är också ett testfall för EU, ofta kritiserat av Armeniens civila samhälle för att ha blundat för regeringens brister på detta område. Bryssel bör också ställas till svars.

Annons

Iran öppnar igen

Armeniens andra möjlighet är öppnandet av Iran efter sanktioner. Armenien och Iran har överlappande strategiska intressen i en rad frågor – inte minst delad antagonism med Turkiet och Azerbajdzjan.

Men under stora delar av de senaste två decennierna har förbindelserna mellan Armenien och Iran dämpats av västerländska sanktioner mot Iran och av rysk obstruktion. Nu kan Armenien återfå ett viktigt utlopp med vilket landet kan lätta på blockaden som införts av de stängda azeriska och turkiska gränserna och, i bästa fall, bli ett transitland för iransk gas och varor till resten av Europa, vilket effektivt kopplar samman perserna. Viken till Svarta havet. Iran kommer dock inte att vänta om Armenien inte kapitaliserar. Azerbajdzjan försöker också lappa på skillnaderna med Teheran och anta samma överbryggande roll till väst (inte minst för att inte avstå en fördel till Armenien). Men om det spelas försiktigt kan Iran äntligen skapa balans i Armeniens utrikespolitik – särskilt om några av de föreslagna gemensamma energi- och infrastrukturprojekten förverkligas.

Rysslands faktor

Men Armenien kommer att behöva ta itu med de grundläggande bristerna i sin "allians" med Ryssland om det vill dra nytta av dessa geopolitiska förändringar. "Strategisk partner", skenbar allierad och "säkerhetsgarant", Ryssland ses allmänt som huvudorsaken till Armeniens misslyckande att närma sig EU, efter att ha hotat att dra tillbaka sin säkerhetsgaranti för Armenien om landet skulle välja vilket block som helst. annat än EEU. 2005 ingrep Moskva för att se till att diametern på gasledningen Iran-Armenien halverades för att förhindra en betydande utmaning av dess egna försörjning till väst. Inte ens den kapaciteten har nåtts, eftersom Moskva bara vill ha sina egna kolväten på den armeniska gasmarknaden. Iranska diplomater har antytt att Teheran kan erbjuda lägre gaspriser än Moskva, men Armenien är bundet av Gazproms kontroll över det armeniska gasdistributionsnätet.

Istället för att utöka Armeniens utrikespolitiska alternativ har successiva förvaltningar åberopat verkliga begränsningar – låsta gränser och avsaknad av alternativa (västerländska) säkerhetslösningar – som en bekväm ursäkt, vilket har krympt landets alternativ ytterligare. Skepticism om ett genombrott råder, i Armenien och utanför, men att påstå att det inte finns någon utväg kan vara en självuppfyllande profetia. Regeringen måste vara mer beslutsam när det gäller att balansera sitt Moskva-partnerskap med andra allianser, öka säkerheten genom att reformera sin armé och stärka motståndskraften genom att ta demokratisering och marknadsliberalisering på allvar. Armenien kommer att behöva övervinna rädslan att ta sitt öde i egna händer – det kan upptäcka att djärvhet lockar fler allierade.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend