Anslut dig till vårt nätverk!

EU

#EUTurkey: Förklaring om EU-Turkiet uttalandet och slutsatserna från EU-toppmötet

DELA MED SIG:

publicerade

on

 eu TurkietI ljuset av slutsatsen från det nyligen genomförda europeiska toppmötet säger Monica Frassoni och Reinhard Bütikofer, medordförande för Europeiska gröna partiet: "Den överenskommelse som nåddes i går mellan Europeiska rådet och Turkiet öppnar vägen för en avsevärd avvisning i EU av den individuella rätten till asyl för personer som enligt lag har rätt till det.

Tiden för att välkomna folkmassorna förra sommaren är nu ersatt av ett öppet och fräckt försök att organisera vad som skulle kunna bli en systematisk återhämtning som; träffar hjärtat av EU:s trovärdighet som ett område där rättsstatsprincipen gäller, lovar nya tragedier, kommer att kosta enorma mängder offentliga resurser och kommer inte att stoppa människor från att försöka nå Europa, allt medan grundorsakerna till tillströmningen kvarstår.

Affären är motsägelsefull. Den talar om att skicka tillbaka "alla" irreguljära migranter, vilket är en praxis som är helt emot den etablerade europeiska och internationella lagen, samtidigt som man säger att detta kommer att ske i enlighet med befintlig reglering. Den poserar; verkliga frågor i termer av konkret genomförande, bortser från den dagliga verkligheten på fältet och det kommer sannolikt att skapa ytterligare lidande och orsaka mer förvirring. Grekland och Turkiet bär på en extremt tung börda när det gäller hanteringen av administrativa förfaranden och gav inga garantier för under vilka förhållanden blivande flyktingar skulle hållas. Detta begränsar avsevärt deras möjlighet att hitta ett annat alternativ än att bli tilldelad i läger eller till och med bli instängd under lång tid i de så kallade "hot spots".

Turkiet tar redan emot 2.7 miljoner syrier och andra migranter. Den står inför en extremt spänd intern situation som redan provocerat 300.000 XNUMX internflyktingar i sydost. Det är också ett faktum att Tayyip Erdogans regering närmar sig ett auktoritärt system varje dag. Det är knappast ett "tryggt land" för någon.

Det finns ännu mer att oroa sig för. Det system som EU kommer att försöka införa bygger på en mekanism som är dömd att misslyckas. Ja, förutsättningen är att EU:s medlemmar accepterar att ta emot ett stort antal flyktingar, så de uppmuntras att välja lagliga kanaler istället för att hamna i händerna på smugglare. Slutsatserna från toppmötet angav dock tydligt att siffrorna kommer att förbli desamma och dessa siffror är löjligt låga. Juridiska kanaler är därför fortfarande effektivt låsta.

En verklig lösning är inte i sikte. Så fort 72.000 2016 människor är vidarebosatta i EU kommer det redan svåra att organisera "en-till-en-bytet" att upphöra. Om vi ​​tar med i beräkningen att under de första tre månaderna av 100.000 nådde mer än XNUMX XNUMX människor Grekland, kan vi återigen se att den faktiska avsikten bakom avtalet är att förhindra blivande flyktingar att nå Europa.

Smugglare vet detta och de håller på att organisera sig. Syriska flyktingar börjar nå Sicilien. Federica Mogherini varnade medlemsländerna i ett brev för att smugglare verkar fritt i Libyen och att 450.000 XNUMX potentiella "kandidater" för migration och asyl är kända för att vara där. Den här affären kommer inte att stoppa fler scener av desperata människor som sjunker i båtar i sommar.

Annons

Den överenskommelse som rådet nått är kortsiktig, ineffektiv, cynisk och kostsam. Andra sätt är definitivt möjliga, om regeringar skulle ha modet att möta en perfekt hanterbar situation när det gäller; antal, tillgängliga resurser och till och med beredskap hos många medborgare, föreningar och lokala myndigheter att hjälpa behövande utan att äventyra säkerheten och livet för oss alla. Istället för att springa efter cyniska medier och populister som sprider rädsla i illusionen för att återfå vikande konsensus.”

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend