Anslut dig till vårt nätverk!

EU

#PNR: Positiva reaktioner på grund av parlamentets godkännande av passagerarnamnsregister

DELA MED SIG:

publicerade

on

FlygplatsDen 14 april röstade Europaparlamentet för Passenger Name Records (PNR), en reform som av många parlamentsledamöter över olika partier bedömdes som en nödvändighet för att garantera mer säkerhet för europeiska medborgare. Däremot kvarstår oro över medborgarnas integritet.

Vice ordförande Frans Timmermans och kommissionsledamot med ansvar för migration, inrikes frågor och medborgarskap, Dimitris Avramopoulos, gjorde ett gemensamt uttalande om omröstningen. Avramopoulos välkomnade den positiva omröstningen och hoppades att den snart skulle röstas om i rådet för att ratificeras av medlemsländerna så snart som möjligt.

De sa: "Detta är ett starkt uttryck för Europas engagemang för att tillsammans bekämpa terrorism och organiserad brottslighet genom förstärkt samarbete och effektiv underrättelsedelning. De fruktansvärda terrorattackerna i Paris den 13 november förra året och Bryssel den 22 mars visade än en gång att Europa måste skala upp sin gemensamma reaktion på terrorism och vidta konkreta åtgärder för att bekämpa den. EU:s PNR-direktiv kommer att vara ett viktigt bidrag till vårt gemensamma svar."

Kommissionsledamöterna underströk hur "PNR-uppgifter kan användas för såväl förebyggande som utredning och lagföring av terroristbrott".

Slutligen lugnade de kritikerna i ämnet integritet och dataskydd. Han sade att PNR-uppgifterna "innehåller robusta skyddsåtgärder när det gäller integritet, dataskydd och respekt för grundläggande rättigheter. PNR-uppgifter får endast behandlas för att förebygga, upptäcka, utreda och lagföra terroristbrott och grov brottslighet".

Gianni Pittella, S&Ds vicepresident talade i positiva ordalag om PNR. Han sa: PNR-direktivet kan vara ett användbart verktyg i kampen mot terror. Men trots den ständiga framställningen från EPP och andra lika demagogiska högerpartister är det inte en silverkula. Vi kommer inte att besegra terrorismen med en sorts vattenpistol."

Han betonade att enbart PNR inte räcker och uppmanade till ett mer centraliserat och europeiskt system. "Vi måste snarast förbättra informationsutbytet mellan brottsbekämpande myndigheter. Det är därför vi drev så hårt för att dataskyddspaketet skulle röstas fram vid sidan av PNR. Tack vare godkännandet av dataskyddspaketet har vi nu ett harmoniserat europeiskt system som gör det möjligt för nationella myndigheter att behandla och skydda all data mycket enklare", tillade han.

Annons

ECR-gruppen berömde också resultatet av parlamentets omröstning. Bland initiativtagarna till motionen sa Timothy Kirkhope, ledamot av Europaparlamentet: "Vi har antagit ett viktigt nytt verktyg för att bekämpa terrorister och människohandlare. Genom att samla in, dela och analysera PNR-information kan våra underrättelsetjänster upptäcka mönster av misstänkt beteende som ska följas upp. PNR är inte en silverkula, men länder som har nationella PNR-system har gång på gång visat att det är mycket effektivt.

Han nämnde också några av de mest kontroversiella aspekterna av PNR:en: "Det fanns förståeliga farhågor om insamlingen och lagringen eller människors data, men jag tror att direktivet som vi har antagit inför dataskydd, samt bevisar att lagen står i proportion till de risker vi står inför."

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend