Anslut dig till vårt nätverk!

Utvidgning

EU #enlargement: Albani, Bosnien och Hercegovina måste bevisa sitt engagemang för EU: s värderingar och bevara stabiliteten i regionen

DELA MED SIG:

publicerade

on

eubalkansLedamöterna antog idag (15 februari) i plenum lägesrapporterna om EU-relaterade reformer 2016 för Albanien, ett EU-kandidatland sedan juni 2014, med anslutningsförhandlingarna fortfarande på is och Bosnien och Hercegovina, ett potentiellt EU-kandidatland, har dess ansökan bedöms av Europeiska kommissionen.  

ALDE-ledamoten Ilhan Kyuchyuk (Bulgarien, rörelsen för rättigheter och friheter), skuggföredragande för Albanien, hänvisade till landets goda framsteg när det gäller att uppfylla de fem nyckelprioriteringarna för att inleda anslutningsförhandlingar:

“The ALDE Group welcomes the Commission’s recommendation for opening accession negotiations with Albania and fully supports the country’s accession to the EU. The accession negotiations have to be opened as soon as there is credible and sustainable progress in the implementation of judicial reform and in fight against organised crime and corruption.
Utmaningarna kvarstår fortfarande och det kommande parlamentsvalet i juni kommer att vara avgörande för att ytterligare främja EU-anslutningsprocessen. Det bästa tillfället för Albanien att visa sitt engagemang för EU är att säkerställa fria och rättvisa val. Alla politiska aktörer och institutioner måste garantera att valen kommer att hållas i enlighet med internationella standarder och civilsamhällets organisationer måste aktivt delta i översikten av hela valprocessen.”

ALDE-ledamoten Jozo Radoš (HNS, Kroatien), skuggrapportör för Bosnien och Hercegovina, sa att myndigheterna i Sarajevo måste förbättra hur statliga institutioner fungerar och att övervinna etniska och politiska splittringar:

"Även om Bosnien och Hercegovina lämnade in sin ansökan om EU-medlemskap 2016, på grund av interna blockeringar och dess komplicerade och asymmetriska struktur, fungerar inte statliga institutioner som de ska. Europaparlamentet skickade inte en tydlig uppmaning till en allvarlig förändring av landets struktur. ALDE stöder Bosnien och Hercegovina på dess europeiska väg, vilket kommer att hjälpa Bosnien och Hercegovina att övervinna sina svårigheter och bidra till att bygga stabilitet i sydöstra Europa. Ett större engagemang från EU-rådet skulle verkligen välkomnas."

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend