Anslut dig till vårt nätverk!

Utmärkelser

#Roma integration utmärkelser: Att främja ett mer integrerat samhälle

DELA MED SIG:

publicerade

on

Idag (28 mars), under en officiell ceremoni, tillkännagav Europeiska kommissionen vinnarna av EU:s andra pris för romers integration på västra Balkan och Turkiet. Syftet med denna utmärkelse, som lanserades 2014, är att kasta strålkastarljuset på den politiska betydelsen av romers integration i EU:s utvidgningsprocessen, att stärka det civila samhällets roll och att visa EU:s beslutsamhet och engagemang för att stärka den sociala integrationen av romer. människor. 

Romer är en del av våra europeiska samhällen och delar en rik kultur och historia som är oupplösligt kopplad till Europa. Men deras potential är fortfarande alltför ofta kvävd. Därför stöder EU romers inkludering, integration och bemyndigande för att hjälpa dem – i synnerhet ungdomar – att spela en mer aktiv roll i sina lokala samhällen och därigenom gynna hela samhället.

”Genom dagens pris hedrar EU människor som har åtagit sig att vara främjare av ett mer inkluderande samhälle. De utvalda vinnarna är inte bara stora aktörer i dag, de är också morgondagens formgivare”, sa Johannes Hahn, kommissionsledamot för EU:s grannskapspolitik och utvidgningsförhandlingar.

Bakgrund

Romer är en av Europas största etniska minoriteter, med 10 till 12 miljoner som bor i Europa. Cirka 1 miljon av dem bor på västra Balkan och 2.8 miljoner i Turkiet. Romerna delar en rik kultur och historia, som är oupplösligt kopplad till Europa. Men romer har också stått inför en lång historia av utanförskap. Alltför många av dem är fortfarande offer för rasism, diskriminering, social utestängning och lever i djup fattigdom. Att förbättra integrationen av romer fortsätter därför att vara en nyckelprioritering för EU.

Om EU:s andra romska integrationspris

De 13 vinnande projekten valdes ut för deras bidrag till inkludering, integration och stärkande av romska barn och unga vuxna, som representerar framtiden för sina samhällen och är bäst lämpade att driva integrationen framåt lokalt.

Annons

De utvalda projekten stödde till exempel en originalteateruppsättning, bildandet av en ungdomsfotbollsklubb, musik- och dansverkstäder, utdelning av stipendier och praktikplatser och mycket mer, vilket ledde till ökat deltagande i samhället och byggandet av opinionsbildning och självständighet. -aktning.

Det engagemang som dessa organisationer har visat har redan haft en påtaglig inverkan på romernas integration och bör inspirera framtida ansträngningar för att fortsätta det goda arbetet. Genom att hedra dessa projekt i linje med EU:s principer och genom att öka deras synlighet och hållbarhet hjälper EU till att förbättra

livet för romska samhällen över västra Balkan och Turkiet och ger dem befogenhet att bli fullvärdiga medlemmar i deras bredare samhällen.

Förutom att få ekonomiska priser, bjöds de nominerade även in till en tredagars studieresa till Bryssel för att närvara vid prisutdelningen och för att delta i en rad möten och evenemang som tar itu med romers integration.

Mer information  

Lista över vinnare.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend