Anslut dig till vårt nätverk!

Framsidan

#Turgay geoglyphs kan hjälpa avslöja nomadiska hemligheter, säger upptäck

DELA MED SIG:

publicerade

on

"Kanske finns det inga monument av global betydelse på vårt land som de egyptiska pyramiderna eller Colosseum, men nomadernas roll i världshistorien är obestridlig", sa Kazaks president Nursultan Nazarbayev i juni 2008. skriver Dana Omirgazy.

Mer än ett år hade gått sedan mystiska strukturer upptäcktes i norra Kazakstan i mars 2007 av Kostanai-bo Dmitriy Dey (avbildad), men bristen på information om datering och tillhörighet till en arkeologisk kultur förhindrade att göra uttalanden om att hitta fornminnen av global betydelse. Samtidigt förtjänar deras storlek, geometriska noggrannhet och historiska värde fullt ut att klassificeras som sådana.

Turgay-geoglyferna väckte stort intresse bland utländska arkeologer, vetenskapsmän, massmedia och till och med esoteriforskare. Under de senaste 10 åren har Dey och ett team av arkeologer och vetenskapsmän gjort 14 expeditioner och upptäckt 344 geoglyfer, eller stora grundämnen som producerats på marken. Enligt arbetshypotesen går de tidigaste geoglyferna så långt tillbaka som 8,000 XNUMX år.

"Under forskningen har vi samlat in och studerat många publicerade material och vetenskapliga artiklar relaterade till Turgay-tråget. Vårt team analyserade processer av geologiska förändringar under de senaste 50,000 2012 åren, inklusive naturkatastrofer, vilket ledde till olika förändringar i Turgay-tråget. Svaren på frågorna om vem, när och varför som byggde geoglyferna besvarades dock inte förrän i början av XNUMX. Vid denna tidpunkt studerade teamet professor Anatole Klyosov vid Harvard University inom området DNA-släktforskning och upptäckten av Chankillo, det äldsta solobservatoriet, gjort av en arkeolog från det katolska universitetet i Peru, professor Ivan Ghezzi,” sa Dey i en intervju för den här historien.

Det antika monumentala komplexet i Peru liknar Turgay-geoglyferna, vilket ledde till idén att tillämpa metoden för att spåra soluppgångens årslånga rörelse vid Chankillo till Turgay-platserna. StarCalc, det professionella astronomiplanetariet och stjärnkartläggningsprogrammet, gjorde det möjligt att modellera den årliga observationscykeln för soluppgång och solnedgång och tillämpa den på Turgay-objektens latitud- och longitudkoordinater. Beräkningar visade att Turgay-geoglyferna kan användas som solkalendrar. Dey behövde dock verifiera en regel på Turgay-platsen: objekt bör placeras ovanför horisontlinjen i förhållande till den beräknade observationspunkten för att fungera enligt principen för solobservatoriet.

Ekonomiskt stöd från Rinat Naimanov, generaldirektör för AllianceStroyInvest, gav finansieringen för att utrusta och genomföra fem spaningsexpeditioner 2012. Under fältforskningen undersöktes 14 av de 19 föremål som hittades vid den tiden. Vid varje anläggning fick Dey visuell bekräftelse på att objekten är placerade ovanför horisontlinjen i förhållande till de beräknade observationspunkterna och kan användas som solkalendrar. Artefakter från mesolitiska och neolitiska epoker (10,000 6,000-10 14 BP) upptäcktes inte långt från XNUMX av de XNUMX undersökta strukturerna, särskilt artefakter relaterade till Mahanjar-kulturen. Under de följande åren inspekterades ytterligare fem föremål, vilket också gav bekräftelse på läget ovanför horisontlinjen i förhållande till den beräknade observationspunkten.

Annons

Efter att ha granskat resultaten av studier av olika vetenskapliga discipliner (arkeologi, geologi, klimatologi, DNA-släktforskning, etc.), formulerade teamet en arbetshypotes om ursprunget och uppdraget för Turgay-geoglyferna.

För cirka 45,000 1 år sedan kom homo sapiens-stammar (moderna människors förfäder) med haplogruppen K(xLT) Y-DNA till territoriet i södra Sibirien, som vid den tiden beboddes av neandertalare och den nyupptäckta Denisov-mannen (båda utdöd mänsklig underart). Denna haplogrupp blev förfader till haplogrupperna K, M, N, O, Q, R1a och R2b, RXNUMX och S.

Kända bärare av haplogrupp R1b är House of Steward (skotska monarker), House of Saxe-Coburg och Gotha (tysk dynasti), Windsor kungahus i Storbritannien, Romanovdynastin från Peter III, kungar av Danmark och Norge, George Washington, Abraham Lincoln och flera andra amerikanska presidenter.

"Enligt testresultaten av kungafamiljers medlemmar i västvärlden, uppträder haplogruppen R1b i den manliga linjen. Det vill säga, enligt arbetshypotesen lade deras förfäder grunden till civilisationen i den moderna europeiska världen i Turgay-tråget för 9,000 6,400 till XNUMX XNUMX år sedan”, sa Dey.

Han tillkännagav starten den 1 januari av ett internationellt Turgay Discovery-projekt, som uppmuntrar människor över hela världen att göra sina egna bidrag genom att besöka denna webbplats. Det internationella projektet syftar till att samla in medel för forskning, samt ytterligare interaktion med utländska vetenskapliga institutioner för att organisera expeditioner till Turgay-platserna.

"I juni i år planerar vi att hålla expeditioner till geoglyferna i Turgay-tråget. Vårt team kommer att utföra vetenskaplig forskning och göra högupplösta foto- och videoinspelningar av geoglyferna med hjälp av en drönare. Alla data och forskningsresultat kommer att skickas till projektdeltagarna. Vi kommer att filma saknade filmer och redigera dokumentären populärvetenskapliga filmen 'Puzzle Vremeni' (Time Puzzle). Nina Burleigh, en journalist från den amerikanska veckotidningen 'Newsweek', är redo att besöka Kazakstan i sommar för att delta i expeditionen”, sa han.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend