Anslut dig till vårt nätverk!

Framsidan

Utbildning och individer är nyckeln till fortsatt framgång för #Kazakstan

DELA MED SIG:

publicerade

on

Investeringar i våra ungdomar har varit en av Kazakstans vägledande principer sedan de tidigaste dagarna av självständighet. Bolashak-programmet, som startade så långt tillbaka som 1993, var till exempel en kraftfull symbol för vårt nya lands förtroende och tro på utbildningens kraft samt vår öppenhet för idéer utifrån.s.

Ett samhälle som saknar framtidstro skulle inte ha haft modet att skicka sina smartaste ungdomar för att utbildas utomlands. Kazakstan har skördat rika belöningar från de tusentals studenter som har återvänt för att arbeta här efter att ha lärt sig vid några av världens bästa universitet.

Samtidigt har vi sett investeringar i våra inhemska utbildningsinstitutioner tillsammans med höga akademiska standarder och rekrytering av högklassig personal. Resultatet är att våra universitet nu har ett snabbt växande rykte och attraherar studenter inte bara från Kazakstan utan från grannländerna.

Men som president Nursultan Nazarbayev sa den 12 april i sin mycket omdiskuterade åsikt Kurs mot framtiden: Modernisering av Kazakstans identitet, om utbildning ska driva Kazakstans fortsatta framgång måste den också vara universell. Våra ambitioner vilar på att se till att alla våra unga – ja hela arbetskraften – har de färdigheter, kunskaper och egenskaper som behövs för att sätta en positiv prägel på 21-talet.

Skälen är tydliga. Vi lever i en tid där arbetsvärlden är snabbare än någonsin. Branscher kommer att försvinna eller förändras. Hela yrken kommer att bli överflödiga. Att ge människor möjligheten att hitta en roll i den moderna ekonomin och att anpassa sig när sektorer och yrken förändras kommer att vara avgörande för både individuellt och nationellt välstånd.

Detta är en av de stora utmaningarna som alla länder står inför, inte bara Kazakstan. De samhällen som frodas ekonomiskt, socialt och i termer av globalt inflytande kommer att vara de som hittar och sätter in de rätta svaren. Det är därför den investering som Kazakstan gör i utbildning – bland de högsta globalt sett som andel av statliga utgifter – är så viktig.

Det som också var intressant var att presidenten såg lösningen som utbildning i dess bredaste form. Han klargjorde naturligtvis hur viktiga läkare och ingenjörer var för landets framtid. Men han betonade också vikten av humaniora och lovade att öka stödet för dem på våra universitet.

Annons

Förutom de med vetenskaplig kompetens behöver vi, sa han, de "som förstår moderniteten och framtiden väl." Hans uppmaning att översätta de mest inflytelserika texterna på detta område till kazakiska för att eleverna ska ha lätt tillgång till dem underströk också vilken roll skolor kommer att spela för att bygga upp denna kunskap.

Att se till att den unga generationen kan konkurrera globalt ligger naturligtvis också bakom den nya tonvikten som lagts på engelska i skolor. Och det kommer också att underlättas av den gradvisa övergången till det latinska alfabetet för det kazakiska språket.

Det kommer, sade presidenten, inte att bli något plötsligt med denna förändring. Den kommer att följa den evolutionära strategi som har tjänat Kazakstan väl på så många områden sedan självständigheten. Men han gjorde klart att han inom ett decennium ville att förändringen skulle vara på gång.

Tillsammans med datorkunskaper och kunskaper i främmande språk satte han kulturell öppenhet i hjärtat av programmet Digital Kazakhstan. Detta inkluderar en ambition att vårt land ska vara känt inte bara för sina rika naturresurser och sina anmärkningsvärda framgångar på den utrikespolitiska arenan utan också för sina kulturella landvinningar.

Han påpekade med rätta den stora roll som Hollywood och den amerikanska kulturen som helhet har spelat för att växa och behålla sitt inflytande och status i världen. Det har varit en nyckelfaktor i attraherandet av USA:s mjuka makt.

Inget land kan naturligtvis konkurrera med den universella attraktionen hos amerikansk musik eller film. Men Kazakstan har kanske varit för blyg för att främja sina konstnärers, entreprenörers och forskares prestationer utanför dess gränser. Den har kanske alltför ofta istället förlitat sig på statistik för att visa upp sina framsteg internationellt.

Torr data, oavsett hur imponerande, är dock inte lika kraftfull som mänskliga berättelser för kommunikation. Genom att identifiera kazaker vars personliga berättelser kan bidra till att ge dessa prestationer färg och liv, kan vi mer framgångsrikt marknadsföra Kazakstan runt om i världen. Initiativet kommer att ha ytterligare en fördel. Det kommer också att ge tydliga förebilder för våra egna ungdomar att efterlikna. Genom att höja deras ambitioner kommer det i sin tur att skapa fler framgångshistorier och snabbare framsteg.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend