Anslut dig till vårt nätverk!

EU

Europeiska anti-#penningtvättsregimer avslöjas av den nya Transparency International EU-rapport

DELA MED SIG:

publicerade

on

EU:s nuvarande antipenningtvättsregime hindrar inte korrupta pengar från att flöda genom Europas finansiella centra enligt en ny rapport av Transparency International EU. Trots den politiska retoriken och offentliga ramaskri som följde Panama Papers och ryska Laundromat avslöjanden finns det fortfarande stora problem när det gäller både regler för bekämpning av penningtvätt och deras efterlevnad av europeiska länder.

EU:s medlemsländer har bestämt utesluten allmänhetens tillgång till identiteten på dem som kontrollerar och äger skalbolag medan de pågående förhandlingarna kring reformering av lagstiftningen mot penningtvätt äger rum. Dessa företag och andra företagsbilar var inblandade i penningtvättsskandalerna som avslöjades av Panama Papers.

Rapporten undersöker den lagstiftning som finns i sex europeiska länder och tillämpningen av dessa regler. Den tittar också på hotspots för penningtvätt som hasardspel, virtuella valutor och fastighetssektorer, som alla kan användas av korrupta, skattesmitare och terroristnätverk för att kanalisera och dölja olaglig rikedom.

"Vi har haft skandalerna, vi har pratat, nu är det dags för handling", säger Laure Brillaud, policyansvarig för anti-penningtvätt på Transparency International EU. "Vi behöver inte bara bättre efterlevnad utan vi behöver också bättre regler", fortsatte Brillaud. "Det verkar som att medlemsländerna redan lider av minnesförlust ett år efter Panamadokumenten. Genom att neka allmänheten tillgång till identiteterna för vem som äger skalföretag tillåter EU:s medlemsländer en skuggvärld av ägande och kontroll att blomstra, säger Brillaud.

Transparency International EU kräver full offentlig tillgång för alla företag och truster som driver eller gör affärer på EU:s territorium även när de inte är baserade i EU, för att slå ner på användningen av extraterritoriella sekretessjurisdiktioner som Panama eller Bahamas. Rapporten uttrycker också oro över "nominerade" som kan missbrukas som frontmän av korrupta individer, vilket framgår av Panamadokumenten. Den rekommenderar att bestämmelserna stärks genom att kräva att nominerade är licensierade och att de avslöjar identiteten på den person som utsett dem.

Studien finner betydande problem med att yrkesorganisationer inte gör sitt jobb med att rapportera misstänkta aktiviteter till myndigheter. Särskilt med icke-finansiella yrken som advokater och notarier där rapporteringen har varit försumbar. Rapporten belyser också bristerna i sektorn för företagstjänster som verkar vara involverad i ett antal Panama Papers-ärenden.

Annons

Europeiska kommissionen har vidtagit åtgärder i kölvattnet av Panamadokumenten för att ta upp några av dessa frågor i utkastet till revideringar av 4th direktivet mot penningtvätt. Ändringar föreslagna av Europaparlamentet gå längre för att ta itu med dessa problem, till exempel genom att inkludera kommersiella och privata truster i register över verkligt ägande. Det är nu upp till EU-rådet att ta en aktiv roll i kampen mot penningtvätt genom att ta till sig dessa revisioner och slå ner på korrupta kontanter, enligt Transparency International EU.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend