Anslut dig till vårt nätverk!

EU

Tolerera teokrati i #Iran är en farlig illusion

DELA MED SIG:

publicerade

on


Sedan kärnkraftsavtalet, officiellt känt som JCPOA, undertecknades mellan världsmakter och Teheran, har världen sett Irans illvilliga ingripande i Mellanöstern växa trots en påstådd "moderat", president Hassan Rouhani, som innehar ämbetet,
skriver Hamid Bahrami.

Although the US confirms that Iran is complying with the terms of the nuclear deal, the terms of the JCPOA provides Tehran access to billions of dollars, which it uses to foment a sectarian war in the Middle East. In this regard, the question of who is the next president in Iran becomes less relevant because Iran’s regional policy is based on fomenting crises in order to advance its “vision of Shi’ite Crescent”. This is why the Iranian regime is considered the leading state sponsor of terrorism by the US.

Another reason that shows negotiation with Iran has failed is Tehran continuing its secret nuclear weapons programme despite agreeing to the JCPOA. This was exposed by Iran’s main opposition group, the National Council of Resistance of Iran (NCRI), at a conference on 21 April in Washington DC.

Vid presskonferensen avslöjade NCRI att den iranska regimen har "fullständigt upprätthållit strukturen för att designa en kärnvapenbomb och i vissa aspekter har utökat sin verksamhet". Den iranska oppositionen tillhandahöll också ny detaljerad information om "den senaste statusen för regimens apparat för att tillverka kärnvapen". Som ett resultat kommer alla förhandlingar med Iran bara att tillåta regimen att köpa mer tid för att fortsätta sina hemliga kärntekniska aktiviteter, föra fram sitt missilprogram och mobilisera terroristgrupper i regionen.

One crucial part of achieving its sectarian vision is Tehran’s financial and military support to keep Bashar Al-Assad in power in Syria, which has even encouraged him to use chemical weapons. Negotiation with Iran about future of Syria means to rubber stamp all of Iran’s destabiliszng actions, which will only embolden the regime to increase its meddling in order to gain more concessions from the West.

Islamisk fundamentalism har växt exponentiellt sedan mullorna tillskansat sig makten i Iran medan det före revolutionen 1979 inte fanns någon oro för hot från fundamentalister.

Om Iran skulle få säkra en säker landkorridor till sin proxy Hizbollah i Libanon kommer det inte att ta lång tid innan den iranska regimen startar ett inrikeskrig för att konsolidera Hizbollahs makt över landet och dess politik. Det är värt att notera att den iranska regimen redan har tagit det första steget när den uppmuntrade Hizbollah att mörda den tidigare premiärministern Rafiq Hariri 2005.

Annons

The first step in finding a solution to the problems caused by the Iranian regime worldwide is to limit its sources of finance in a way that it is unable to advance its nuclear and missile programmes and continue support terrorist groups like Hezbollah and dictators like Assad in Syria. The second step is for the western governments to contemplate ways to undermine the existence of the ruling theocracy. Western governments have to decide between being silent against Iran’s destabilising actions or support peace in the region.

Erfarenheterna av kärnkraftsavtalet illustrerar att tolerering av regimer som teokratin i Iran kommer att omöjliggöra fred. En historisk återstod är eftergiften av nazismen i Tyskland som ledde till andra världskriget och total förstörelse av Europa.

Frilansjournalisten Hamid Bahrami är en tidigare politisk fånge i Iran. Han är en människorätts- och politisk aktivist.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend