Anslut dig till vårt nätverk!

EU

Tittar på #OnlineContent utomlands

DELA MED SIG:

publicerade

on

Parlamentet godkände på torsdagen (18 maj) nya regler som gör det möjligt för EU-medborgare att få tillgång till prenumerationsinnehåll online medan de är utomlands.

  • tillgång till prenumerationsinnehåll på nätet när du befinner dig i ett annat EU-land
  • kontrollerar användarens permanenta uppehållstillstånd för att undvika upphovsrättsintrång
  • skydd för användarnas dataskydd och integritet

EU-medborgare med prenumeration på onlinefilmer och TV kommer snart att kunna få tillgång till deras innehåll medan de tillfälligt befinner sig i ett annat EU-land.

Medborgare som besöker ett annat EU-land hindras ofta från att komma åt onlineinnehåll som filmer, tv-serier, musik, spel eller sportevenemang som de har betalat för i sitt hemland.

The new rules, approved by Parliament on Thursday (18 May)- and previously agreed with Council negotiators in February 2017 – will remove restrictions so that EU citizens can use online services such as Netflix, HBO Go, Amazon Prime, Spotify, Deezer while in another EU country for holidays, studies or business.

De nya reglerna antogs med 586 röster för, 34 emot och 8 nedlagda röster. 

Bostadskontroll och dataskydd

Leverantörer av onlineinnehållstjänster kan vidta "effektiva och rimliga" åtgärder för att verifiera att abonnenten inte permanent har flyttat till ett annat EU-land eftersom erforderliga upphovsrättslicenser kan skilja sig åt mellan länderna. En lista över tillåtna metoder för verifieringsändamål inkluderar identitetskort, betalningsuppgifter, offentlig skatteinformation, postadressuppgifter eller IP-adresskontroller. Tjänsteleverantörer måste se till att all behandling av personuppgifter är proportionerlig och måste införa skyddsåtgärder, särskilt för IP-adresskontroller.

Annons

De nya reglerna kommer bara att gälla avgiftsbaserade onlinetjänster, men leverantörer av gratistjänster kan också göra sitt innehåll portabelt över hela EU förutsatt att de uppfyller kraven för uppehållskontroll.

Offert

“European citizens have been waiting for these new rules, which represent a step towards a common digital market. The news rules increase mobility and successfully offer portability to users of European online content, without affecting copyright”, said the rapporteur Jean-Marie Cavada (ALDE, FR).

Nästa steg

Lagförslaget behöver fortfarande formellt godkännas av EU:s ministerråd. Medlemsstaterna kommer att ha nio månader på sig från det att förordningen träder i kraft på sig att sätta de nya reglerna i kraft.

Fakta

Enligt en undersökning från kommissionen2016 använde 64 % av européerna internet för att spela eller ladda ner spel, bilder, filmer eller musik. Många av dem förväntar sig att göra det när de reser i EU. Deras antal förväntas växa eftersom européer kommer att betala mindre för att få tillgång till internet på sina mobila enheter i andra EU-medlemsländer från och med den 15 juni 2017, när avgifterna för mobil roaming upphör i EU.

Vidare information

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend