Anslut dig till vårt nätverk!

EU

Sedan #Brexit-omröstningen värms européerna åter till EU

DELA MED SIG:

publicerade

on

Européer tänker mycket bättre om EU nu än de gjorde för ett år sedan när britterna gav unionen ett hårt slag genom att rösta för att lämna, visade en undersökning på torsdagen (15 juni). skriver Alastair Macdonald.

Stödet ökade med 18 procentenheter i både Tyskland och Frankrike, som just valde den eurofile centristen Emmanuel Macron till president, fann det Washington-baserade Pew Research Center.

Till och med britterna har en mycket positivare uppfattning om EU. Nu ser 54 % av dem positivt på EU, 10 punkter fler än för ett år sedan, medan 40 % var ogynnsamma. I juni förra året röstade de med 52 % till 48 % för Brexit. Förhandlingar om uttagsvillkor börjar på måndag (19 juni).

I inget av de andra nio undersökta länderna ville mer än 35 procent av befolkningen att deras land skulle följa efter och lämna EU. Av dem var italienarna och grekerna minst entusiastiska. Trots växande friktion mellan deras nationalistiska regeringar och Bryssel förblir polacker och ungrare bland de ivrigaste EU-medborgarna.

"Europeiska unionen har återhämtat sig dramatiskt från sin senaste nedgång i offentligt godkännande", skrev Pew-forskare och noterade en "upp-och-ned-cykel under det senaste decenniet".

Resultaten, i linje med annan forskning, kommer att uppmuntra EU-ledare som möts vid ett toppmöte nästa vecka. Vissa hade befarat, efter att Brexit följde på allvarliga kriser i euroområdets ekonomi och med irreguljär invandring, att blockets överlevnad var tveksam.

Hela 68 % av tyskarna och 56 % av fransmännen och italienarna hade en positiv syn på EU i våras, även om italienarna inte har anslutit sig till den allmänna uppgången i godkännandebetyg.

Undersökningen i 10 av de 28 medlemmarna - de sex största EU-staterna och fyra av de nästkommande åtta mest folkrika - studerade inte orsaker till humörförändringar.

Annons

Den noterade dock också mer godkännande för unionens hantering av ekonomi och migration - två områden där ilskan länge har riktats mot Bryssel.

Ett EU-avtal med Turkiet för ett år sedan har dämpat kaotiska migranter och tillsammans med inkomsttillväxten har åsikterna om ekonomin förbättrats - med undantag för det skuldtyngda Grekland och i Italien, där andelen människor som säger att deras ekonomi är i gott skick sjönk 18 poäng till 15 procent.

Enorma 87 % av holländarna, som euroskeptiker inte lyckades vinna över kraftigt i ett val i mars, tycker att deras ekonomi går bra - 25 poäng högre än för ett år sedan. Det skedde en uppgång på 15 punkter i Spanien, även om fortfarande bara 28 % ser ljust på.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend