Anslut dig till vårt nätverk!

Försvar

#SecurityUnion: Cracking på illegal import av kulturvaror som används för att finansiera terrorism

DELA MED SIG:

publicerade

on

Europeiska kommissionen har idag (13 juli) lagt fram nya regler för att bekämpa olaglig import och handel med kulturprodukter från länder utanför EU, ofta kopplade till terroristfinansiering och annan brottslig verksamhet.

Dagens förslag är ett av de sista stegen i kommissionens handlingsplan för att stärka kampen mot finansiering av terrorism. Det kommer att stoppa denna trafik i sina spår genom att förbjuda import till EU av kulturvaror som exporteras olagligt från sina hemländer. Det kommer bara några dagar efter att Hamburg G20 uppmanat länder att ta itu med terroristfinansiering, inklusive plundring och smuggling av antikviteter.

Kommissionens första vice ordförande Frans Timmermans sa: "Pengar är syre för terroristorganisationer som Daesh. Vi vidtar åtgärder för att stänga av var och en av deras finansieringskällor. Detta inkluderar handel med kulturföremål, eftersom terrorister får medel från plyndring av arkeologiska. webbplatser och illegal försäljning av kulturföremål. Genom att hindra dem från att komma in i EU kan vi hjälpa till att torka upp denna inkomstkälla. "

Ekonomiska och finansiella frågor, beskattning och tullkommissionär Pierre Moscovici sa: "Den olagliga handeln med kulturföremål är en fråga som är mycket oroande. En sådan verksamhet kan orsaka allvarliga skador på det kulturarvet i de länder som minst har råd att skydda sina intressen. Dagens förslaget utrustar tullmyndigheterna med rätt verktyg för att säkerställa att EU: s marknad är stängd för sådana varor. "

Utbildnings-, kultur-, ungdoms- och idrottskommissionär Tibor Navracsics sade: ”Plundringen och olaglig handel med kulturföremål berövar medborgarna i de drabbade länderna en del av deras kulturella identitet och förstör mänsklighetens kulturarv. Idag visar vi kommissionens åtagande att skydda detta globala arv, som vi kommer att visa upp under Europeiska året för kulturarv 2018. "

För närvarande tillämpar EU förbud mot varor från Irak och Syrien, men det finns ingen allmän EU-ram för import av kulturföremål. Nuvarande regler kan utnyttjas av skrupelfria exportörer och importörer som kan använda vinsten för att finansiera olaglig verksamhet som terrorism. Divergerande och ineffektiv befintlig nationell lagstiftning på detta område innebär att EU: s åtgärder är nödvändiga för att säkerställa en konsekvent behandling av import av kulturföremål längs EU: s yttre gränser. Detta kommer att bidra till att förhindra att olagliga kulturföremål förs in i EU, vilket direkt försvagar det kulturella, historiska och arkeologiska livet i ursprungslandet.

Planerna för de nya åtgärderna presenterades först som en del av kommissionens europeiska säkerhetsagenda och dess handlingsplan för 2016 för att stärka kampen mot finansiering av terrorism. I februari 2016 erinrade medlemsstaterna om vikten av att snabbt förbättra kampen mot den olagliga handeln med kulturföremål och bad kommissionen att föreslå lagstiftningsåtgärder i denna fråga så snart som möjligt. De nya reglerna föreskriver ett antal åtgärder som bör säkerställa att importen av olagliga kulturföremål blir mycket svårare i framtiden:

Annons

- En ny gemensam EU-definition för "kulturföremål" vid import som täcker ett brett spektrum av föremål, inklusive arkeologiska fynd, antika rullar, resterna av historiska monument, konstverk, samlingar och antikviteter. De nya reglerna gäller endast för kulturföremål som har visat sig vara mest utsatta, dvs. de som är minst 250 år gamla vid importtidpunkten.
- Införandet av ett nytt licenssystem för import av arkeologiska föremål, delar av monument och gamla manuskript och böcker. Importörer måste erhålla importlicenser från de behöriga myndigheterna i EU innan sådana varor tas in i EU.
- För andra kategorier av kulturvaror måste importörerna nu genomgå ett strängare certifieringssystem genom att lämna in ett undertecknat uttalande eller en förklaring som bevis på att varorna har exporterats lagligt från tredjelandet.
- Tullmyndigheterna kommer också att ha befogenhet att beslagta och behålla varor när det inte kan påvisas att kulturvarorna i fråga har lagligen exporterats. Medvetandekampanjer riktade till köpare av kulturvaror, såsom professionella importörer av konstmarknader men också köpare av kulturvaror i Europa, planeras.

Parallellt kommer utbildningar för tulltjänstemän och andra brottsbekämpande organ att organiseras av medlemsstaterna för att förbättra deras förmåga att erkänna misstänkta transporter och att samarbeta mer effektivt för att förebygga olaglig handel. EU: s medlemsstater kommer att vara skyldiga att se till att effektiva, proportionella och avskräckande påföljder finns för dem som inte följer reglerna, särskilt för alla som gör falska påståenden eller lämnar felaktiga uppgifter.

Bakgrund

En sträng av brott mot vårt gemensamma kulturarv har begåtts av krigsmässiga fraktioner och terroristiska enheter över hela världen. De senaste rapporterna har också visat att värdefulla konstverk, skulpturer och arkeologiska artefakter säljs och importeras till EU från vissa länder utanför EU, med de vinster som potentiellt används för att finansiera terroristaktiviteter. När det gäller import och rörelse av konst och antikviteter, tillämpar medlemsstaterna för närvarande den allmänna tullagstiftningen eller unionens tullkodex.

Särskild lagstiftning gäller också för kulturföremål som kommer från Irak och Syrien. Under de senaste åren har det blivit allt tydligare att dessa regler inte är tillräckliga för att bekämpa olaglig handel med kulturföremål. I juli 2017 uppmanade G20 länder att "ta itu med alla alternativa finansieringskällor för terrorism, inklusive ... plundring och smuggling av antikviteter". På samma sätt har G7 efterlyst åtgärder för dessa aktiviteter i tredjeländer.

Vikten av att skydda kulturarvet kommer att belysas i 2018, det europeiska året för kulturarv, med en rad aktiviteter som äger rum på alla nivåer: europeisk, nationell, regional och lokal. Syftet är också att visa upp betydelsen av kulturarvet och att främja innovativa och engagerande sätt att bevara det för kommande generationer. Den autentiska globala marknaden för konst och antikviteter uppskattas till € 56-miljarder av försäljningen i 2016, varav det totala värdet på den europeiska marknaden ligger på € 19bn.

Nästa steg

Förslaget till förordning kommer nu att läggas fram för Europaparlamentet och EU: s råd. Kommissionen hoppas att detta kommer att antas snabbt i medbeslutandeförfarandet.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend