Anslut dig till vårt nätverk!

Brexit

#Brexit: Jeremy Corbyn går till Bryssel

DELA MED SIG:

publicerade

on

Jeremy Corbyn presenterar en kopia av Labour-manifestet till Michel Barnier

Det kan ha varit den tidiga starten, eller så var det frånvaron av en stor grupp ungdomar som sjöng "Oh, Jeremy Corbyn" till tonerna av The White Stripes. Seven Nation Army, men Labour-teamet såg ganska dystert ut när de kom till Berlaymont-byggnaden, skriver Catherine Feore.

Jeremy Corbyn, tillsammans med Diane Abbot – oppositionens inrikesminister, Keir Starmer – oppositionens utrikesminister för att lämna EU och Seumas Milne – Labourpartiets verkställande direktör för strategi och kommunikation var i Bryssel för att träffa Michel Barnier, EU:s chefsförhandlare för brexit, som representerade - om inte en armé - en mycket beslutsam grupp på tjugosju nationer.

Labour hade redan utfärdat ett starkt avslag mot regeringens upphävandelag som förväntades senare samma dag, och sa att de inte skulle gå med på det massiva beviljandet av verkställande befogenheter till regeringen, utan ordentlig parlamentarisk granskning. Starmer sa: "Propositionen föreslår att ministrar ska få nya befogenheter som i grunden är odemokratiska, oansvariga och oacceptabla." Att återta parlamentarisk suveränitet är ett nyckelargument för Brexiteer – desto mer som de ekonomiska "argumenten" faller bort; så det är märkligt att lagförslaget förkastar denna suveränitet.

"Offentliga tjänster är mycket viktiga för mig också"

Labour-teamet verkade vara varmt över att träffa chefsförhandlaren. Storbritanniens tabloidpress har gjort sitt bästa för att demonisera den anglofile Barnier, men han gör det inte lätt för dem; han är osvikligt artig, respektfull mot alla och har bara visat mild frustration över att ställas inför en kaotisk förhandlingspartner som verkar vara dåligt förberedd ett år in i brexitprocessen. Det värsta David Davis kan säga om Barnier är att han är väldigt fransk (inga poäng där) och logisk. Ja, inför brittisk galenskap har EU varit orubbligt, kallt och cyniskt logiskt!

I vad som bara kan ses som ett försök till curry gunst, gav Michel Barnier Corbyn en gammal Societe National de Chemins de Fer-affisch som marknadsför hans region, La Savoie. Här var en fransk anglofil gaullist, och dinglade med utsikten till nationaliserade järnvägar framför en Labourpartiledare som drömmer om detta. Bara om detta inte var tydligt sa Barnier högt och tydligt: ​​"[Affischen] är producerad av offentliga tjänster. Offentliga tjänster är väldigt viktiga för mig också.” Var det en underförstådd nickning och en blinkning? Förhoppningsvis kommer detta budskap att nå Lexiteers – vänsterorienterade Brexit-anhängare – de som tror att Europeiska unionen är en del av en kapitalistisk konspiration för att privatisera den nationella hälsovården.

Corbyn gav Barnier en fotbollströja från Arsenal och en kopia av Labours manifest, "För de många, inte de få".

Annons

"Vi accepterar resultatet av folkomröstningen"

Corbyn har hållit en låg profil i Europa, till stor förtret för partiets mer entusiastiska eurofiler. Under folkomröstningskampanjen stödde han något motvilligt Remain-sidan; när han blev ombedd att betygsätta sitt stöd till EU, gav han det sju av tio.

I Bryssel upprepade Corbyn Labours mantra om att "acceptera resultatet av folkomröstningen", även om han erkände att 76 % av Labour-väljarna stödde Remain, medan en betydande minoritet röstade Leave. Han tillade att det allmänna valresultatet baserades på Labours ståndpunkt enligt manifestet, som eftersträvar en nära relation med tillträde till den inre marknaden.

Corbyn sa att han inte var intresserad av att försvaga regleringen, erkände att det måste finnas ett rättsligt upplösningssystem för Euratom och om medborgarnas rättigheter – men uttalade inte om detta skulle vara EG-domstolen eller ett annat organ, och försäkrade – som om en sådan en försäkran behövdes – att Storbritannien inte skulle bli en lågskatteregim under hans övervakning.

Denna ganska leriga position att vilja behålla fördelarna med den inre marknaden och tullunionen, men inte villig att binda sig till någon existerande modell, såsom EES, kan vara en hållplats medan det brittiska konservativa partiet imploderar, men som Europa går att vara den dominerande frågan i brittisk politik under de kommande två åren kan det bli ohållbart.

Det finns inga uppenbara utmanare vid horisonten med Storbritanniens första-förbi-post-valsystem och inget val inom sikte, men Storbritannien kommer att inse att de är på mycket djupt vatten snart. Jag skulle bjuda in Arbetarpartiet att titta över kanalen. Macron skapade en politisk rörelse och ett parti på ett år, han vann presidentvalet och parlamentsvalet med en massiv majoritet och nästan utplånade de traditionella partierna från höger och vänster. Utsikterna till Brexit kan potentiellt skapa en lika seismisk förändring i brittisk politik.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend