Anslut dig till vårt nätverk!

astana EXPO

#EXPO 2017 öppnar för framgång, erbjuder väg till framtiden

DELA MED SIG:

publicerade

on

 

 

 

 

 

 

Annons

 


Med EXPO nu på god väg finns det tydliga tecken på lärdomar från de senaste decennierna som underbygger målen för detta evenemang. Att vara värd för EXPO har till exempel gjort det möjligt för vår regering att särskilt fokusera på infrastrukturella framsteg, förbättring av utbildning och främjande av Kazakstans kultur till internationella publiker i tid för att markera övergången till ett tredje stadium av modernisering.

I landets utvecklingsfärdplan, känd som Kazakstan 2050-strategin, skisserade president Nursultan Nazarbayev nyckelområden som skulle hjälpa oss att ansluta oss till världens 30 bästa ekonomier. En av dessa var att utveckla vårt lands infrastruktur och transporter under Nurly Zhol-programmet, för att underlätta Kazakstans roll i hjärtat av initiativet New Silk Road. Att vara värd för EXPO 2017 i vår huvudstad har gjort det möjligt för vår regering att fokusera på att stödja behoven hos evenemangets utländska och inhemska besökare genom att etablera nya faciliteter, vilket säkerställer Astanas framtida roll som ett regionalt nav för finansiering och investeringar.

De imponerande resultaten av detta program inkluderar skapandet av den nya järnvägsstationen Nurly Zhol i Astana, som förväntar sig ett passagerarflöde på cirka 12 miljoner människor per år och tillägget av en ny terminal till vår huvudstads flygplats. Långt efter att mässan avslutats kommer dessa initiativ att fortsätta att gynna vårt land genom att etablera nya transportvägar, attrahera besökare och skapa hundratals nya jobb. Det är därför ingen överraskning att vår president redan har beskrivit dessa nya anläggningar som "Astanas nya stolthet".

Ändå är det inte bara vår huvudstad som har dragit nytta av EXPO 2017. President Nazarbayev gjorde en poäng i sitt öppningstal att bjuda in alla att besöka hela Kazakstan för den fantastiska naturen såväl som det historiska arvet som vi har att erbjuda. Utställningen har också samlat kazaker från alla hörn av vårt land för att uppskatta vår enade utveckling.

En annan fokuspunkt för EXPO 2017 har varit dess positiva effekt på de yngre generationerna. Utställningen syftar till att inspirera barn från hela Kazakstan att spela en roll i utvecklingen av dessa futuristiska teknologier genom att fördjupa dem i forskningen i vetenskapens framkant över hela världen. Den franska paviljongens huvudutställning av ett nytt Peugeot-projekt är till exempel mycket berömvärt för att de engagerar sig med barn för att intressera dem för den fascinerande designen av elbilar.

Detta fokus för EXPO 2017 på framtida pionjärer i Kazakstan bygger på en rad initiativ som ger barn resurser att utmärka sig. Till exempel meddelade Kazakstans utbildnings- och vetenskapsminister Yerlan Sagadiyev nyligen att 93 procent av sistaårsstudenterna som uppnår konsekventa toppbetyg får det prestigefyllda Altyn Belgi-erkännandet, vilket gör att de kan gå på vilket universitet som helst i Kazakstan med all sin undervisning subventionerad av regeringen.

Program som detta bekräftar vårt engagemang för att stödja utbildning, och vårt land ser redan påtagliga resultat. Först förra året rankade Trends in International Mathematics and Science Study kazakiska studenter åtta av 57 utvecklade länder för sin utbildning inom naturvetenskap.

EXPO 2017 har också uppmärksammat det internationella samfundet på Kazakstans befintliga styrkor och värderingar, vilket upprepar vårt lands åtaganden att gå framåt tillsammans. Närvaron av vår öppningsceremoni av framstående världsledare, såsom Kinas president Xi Jinping, Rysslands president Vladimir Putin och kung Felipe VI av Spanien, samt FN:s generalsekreterare Antonio Guterres, visar omfattningen och betydelsen av EXPO 2017 på den globala agendan.

I detta avseende är det häpnadsväckande att tänka på hur långt Kazakstan har kommit under de 25 åren av dess självständighet och med vilket förtroende det har gjort det. Detta har bara varit möjligt på grund av president Nazarbajevs säkra ledarskap och vår regerings vilja att lära av sina misstag. Även om vi kan vara säkra på att det finns fler lärdomar att dra av händelseförloppet, har de första veckorna varit ett bevis på arrangörernas mödosamma arbete vars gemensamma ansträngningar är att tacka för vad som har varit en oförglömlig öppning till en betydelsefull händelse.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend