Anslut dig till vårt nätverk!

Lantbruk

#FairerFoodSupplyChain - Europaparlamentets ledamöter inom jordbruket slår ner på orättvis handel

DELA MED SIG:

publicerade

on

Nya utkast till regler för att bättre skydda bönder mot köpares orättvisa handelsmetoder godkändes av jordbruksutskottet denna vecka.

Ledamöterna utvidgade lagförslagets räckvidd till att:

  • omfatta alla aktörer i livsmedelsförsörjningskedjan, och inte bara små och medelstora producenter och stora köpare,
  • täcka handel med jordbruksprodukter och kringtjänster, utöver livsmedel.

Den föreslagna svarta listan över illojala handelsmetoder (UTP), som ändrats av ledamöterna, inkluderar:

  • Betalningar som görs senare än 30 dagar för lättfördärvliga jordbruks- och livsmedelsprodukter och (tillagda av parlamentsledamöter) senare än 60 dagar för icke ömtåliga produkter, räknat från den sista dagen i månaden då fakturan mottogs eller den överenskomna leveransdagen, och;
  • ensidig annullering av en beställning av lättfördärvliga produkter mindre än 60 dagar från det överenskomna leveransdatumet (kommissionen föreslog ingen tydlig deadline).

Ledamöterna var också överens om att även följande metoder bör förbjudas:

  • När en köpare vägrar att underteckna ett skriftligt avtal med leverantören, som nu skulle ha en nyinrättad rätt att begära det, eller att förse denne med tillräckligt detaljerade leveransvillkor, och;
  • när en köpare delar eller missbrukar konfidentiell information, som avser leveransavtalet.

Ingen försäljning under självkostnadspris, om inte överenskommits i förväg

Villkoren i ett leveransavtal får aldrig vara ett resultat av leverantörens ekonomiska beroende av köparen, säger parlamentsledamöterna. De insisterar också på att köparen inte ska sälja produkter under inköpspriset och sedan be leverantören att överbrygga klyftan, såvida det inte har överenskommits i förväg.

Tydligt reklamationsförfarande

För att göra livet enklare för livsmedelsproducenter föreslår parlamentsledamöter att de ska kunna lämna in klagomål där de är etablerade, även om illojala handelsregler förekom någon annanstans i EU. Nationella tillsynsmyndigheter skulle hantera klagomål och, efter en utredning, införa sanktioner.

Annons

"I den här kampen mellan David och Goliat rustar vi upp de svagaste i livsmedelsförsörjningskedjan för att säkerställa rättvisa, hälsosammare mat och sociala rättigheter. Små producenter, arbetare, konsumenter, vi alla, kommer snart att sluta drabbas av konsekvenserna av orättvisa handelsmetoder som påtvingats av stora aktörer i livsmedelsförsörjningskedjan, säger föredraganden. Paolo De Castro (S&D, IT).

Nästa steg

Texten som godkändes i jordbruksutskottet med 38 röster för, fyra röster emot, med två nedlagda röster, kommer nu att läggas fram till plenum för att söka grönt ljus för parlamentsledamöterna för förhandlingar med EU:s ministrar.

Bakgrund

Parlamentet kallas 2016 för EU:s åtgärder för att avskaffa orättvisa handelsmetoder. Jordbruksutskottet krävde en EU-lag mot UTP även i sitt ställningstagande från 2017 till det så kallade Omnibusförslaget. Ledamöterna diskuterade också frågan med flera EU:s jordbruksministrar och överens med dem att en EU-lag var nödvändig.

Mer information  

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend