Anslut dig till vårt nätverk!

Brott

EU: s rättsliga samarbetsarm, #Eurojust, för att bli effektivare med nya regler

DELA MED SIG:

publicerade

on

Europaparlamentsledamöterna har antagit uppdaterade regler för att klargöra Eurojusts roll och förbättra dess effektivitet. Eurojust, EU: s rättsliga samarbetsenhet, underlättar gränsöverskridande utredningar och åtal mot allvarliga brott i EU. Ändringarna i byråns funktion och struktur, inklusive en ny styrningsmodell, kommer att göra Eurojust effektivare när det gäller att hantera gränsöverskridande brottslighet.

De uppdaterade reglerna tar också hänsyn till inrättandet av Europeiska åklagarmyndigheten (EPPO), som förväntas fungera mellan 2020 och 2021, såväl som nya regler om dataskydd för EU-institutioner och byråer. Vidare kommer Europaparlamentets och de nationella parlamenten att, med översynen av reglerna, i framtiden bli mer delaktiga i utvärderingen av Eurojusts verksamhet.

Europaparlamentets föredragande Axel Voss (EPP, DE) sade: "Med denna reform anpassar vi den rättsliga ramen för denna viktiga byrå till de nya utmaningarna i vår gemensamma kamp mot brottslighet och terrorism. Genom att göra detta ser vi till att Eurojust kan fortsätta sitt utmärkta arbete med att stödja nationella myndigheter, underlätta gränsöverskridande utredningar och samordna åtal. "

Nästa steg

De nya reglerna godkändes av 515 röster till 64, med 26 nedlagda röster. De har redan kommit överens om av parlamentets och rådets förhandlare i Juni, men kräver fortfarande det formella godkännandet av rådet.

Förordningen träder i kraft ett år efter offentliggörandet.

Bakgrund

Annons

Europeiska unionens byrå för straffrättsligt samarbete (Eurojust) inrättades i 2002 för att förbättra samordningen och samarbetet i utredningar och åtal mellan de behöriga myndigheterna i medlemsstaterna. Det handlar om allvarlig gränsöverskridande och organiserad brottslighet, som terrorism, människohandel, droger och vapen, sexuellt utnyttjande av kvinnor och barn, cyberbrott och online barnmissbruk.

i 2017, EU-länder begärde Eurojusts hjälp i 2550-fall som representerar en 10.6% -ökning från 2016. 849 av dessa fall stängdes under samma år.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend