Anslut dig till vårt nätverk!

Aviation / flygbolag

#StateAid - Kommissionen inleder en fördjupad undersökning av åtgärder till förmån för #Ryanair på flygplatsen Frankfurt-Hahn i Tyskland

DELA MED SIG:

publicerade

on

EU-kommissionen har inlett en fördjupad utredning för att bedöma om åtgärder till förmån för Ryanair på den tyska flygplatsen Frankfurt-Hahn är i linje med reglerna om statligt stöd. Kommissionen kommer också att undersöka vissa åtgärder till förmån för flygplatsoperatören FFHG. Frankfurt-Hahn flygplats, en regional flygplats belägen i den tyska delstaten Rheinland-Pfalz 120 km väster om Frankfurt am Main, drivs av företaget Flughafengesellschaft Frankfurt-Hahn GmbH (FFHG), som mellan 2009 och 2017 kontrollerades av delstaten Rheinland-Pfalz.

Kommissionen tog emot ett klagomål som hävdade att vissa åtgärder till förmån för Ryanair med avseende på dess verksamhet på Frankfurt-Hahn flygplats, samt andra åtgärder till förmån för flygplatsoperatören FFHG utgjorde olagligt statligt stöd. När det gäller Ryanair har kommissionen, efter en preliminär bedömning, beslutat att inleda en fördjupad undersökning avseende (i) vissa marknadsföringsavtal mellan delstaten Rheinland-Pfalz och Ryanair och (ii) flera andra avtal som reglerar de ekonomiska förbindelserna mellan Ryanair och FFHG.

I detta skede är kommissionen oroad över att avtalen i fråga kan ge Ryanair en otillbörlig ekonomisk fördel och kan utgöra oförenligt stöd till Ryanairs fördel. När det gäller flygplatsoperatören FFHG har kommissionen i dag: (i) inlett en fördjupad undersökning med avseende på två åtgärder som antagits av delstaten Rheinland-Pfalz för att kontrollera om dessa åtgärder är förenliga med EU:s regler för statligt stöd och (ii) kommit fram till att de andra åtgärderna till förmån för FFHG som omfattas av klagomålet antingen inte utgör statligt stöd eller är förenliga med EU:s regler om statligt stöd. Inledandet av förfarandet ger berörda tredje parter möjlighet att lämna synpunkter på de åtgärder som bedöms. Det föregriper inte resultatet av utredningen.

Kommissionsledamot Margrethe Vestager, ansvarig för konkurrenspolitiken, sa: "Rättvis konkurrens är avgörande för konsumenter, jobb och tillväxt – även för flygoperatörer. Vi kommer att undersöka om regionala och lokala myndigheter i Tyskland, mot reglerna, gav Ryanair en orättvis fördel gentemot sina konkurrenter, vilket skulle kunna skada andra flygbolag och ha spridningseffekter på andra regioner i Europa."

Det fullständiga pressmeddelandet finns tillgängligt online i EN, FR, DE.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend