Anslut dig till vårt nätverk!

EU

#Rohingyakris: Ytterligare EU-stöd når #Bangladesh

DELA MED SIG:

publicerade

on

EU-kommissionen har släppt ytterligare 5 miljoner euro för att ge livräddande livsmedelshjälp till rohingyasamhällen som strandat i Bangladesh.

Detta kommer utöver de 40 miljoner euro i humanitärt bistånd som tillkännagavs i maj som svar på krisen.

“Today’s additional funding is another clear sign that the EU remains committed to stand by the side of the Rohingya for as long as it takes. Food assistance is an absolute necessity, and we will continue to support both Rohingya refugees and host communities in Bangladesh throughout this crisis,” said Humanitarian Aid and Crisis Management Commissioner Christos Stylianides.

Hundreds of thousands of Rohingya refugees in Cox’s Bazar District of Bangladesh rely entirely on humanitarian aid for their survival. The additional EU funding will provide urgently needed food assistance to refugees, while ensuring access to food throughout the camps, makeshift settlements and host communities.

Bakgrund

Efter stora våldsutbrott i Myanmar i augusti 2017 har cirka 700,000 XNUMX rohingya-flyktingar korsat gränsen till grannlandet Bangladesh. Denna massiva fördrivning har gått in i sitt andra år, i vad som har blivit en utdragen kris med allvarliga humanitära konsekvenser. Sårbarheterna fortsätter att växa eftersom exponering för naturrisker och trängseln i flyktinglägren utgör enorma påfrestningar på fördrivna samhällen.

Sedan 2017 har Europeiska kommissionen anslagit nästan 115 miljoner euro till rohingya-flyktingarna och värdsamhällen i Bangladesh, inklusive 30 miljoner euro som tillkännagavs under löfteskonferensen om rohingya-flyktingkrisen, som EU var med som värd i oktober 2017.

Annons

The European Commission has funded relief programmes in Cox’s Bazar District of Bangladesh since 1994. The EU humanitarian relief focuses on food assistance, nutritional support, clean water and sanitation facilities, access to health care services, as well as increased protection for the most vulnerable groups.

Mer information

Factsheet – Humanitarian aid to Bangladesh

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend