Anslut dig till vårt nätverk!

EU

# EP2019 - Gröna får högsta poäng för att få ekonomi att tjäna samhället

DELA MED SIG:

publicerade

on

Finance Watch, den europeiska, icke-vinstdrivande sammanslutningen av det civila samhället, som ägnar sig åt att få finans att fungera för samhällets bästa, har studerat de politiska manifesten för de viktigaste politiska grupperna. Efter att ha släppt sin medborgarguide till EU-valet för två veckor sedan, har Finance Watch tagit positiva noter om kapplöpningen mot toppen mellan politiska grupper och införandet av ytterligare åtaganden för att få finanserna att tjäna samhället.

I det uppdaterade betyget får gruppen Greens/EFA bäst resultat inom alla fyra inom fyra områden av policyförändringar som behövs för att finanserna ska tjäna samhället: (1) stabilisera det finansiella systemet, (2) demokratisera de finansiella institutionerna samt utforma finanspolitiken, (3) omdirigera kapital till en hållbar ekonomi och (4) förbereda sig för en framtida finanskris.

Finance Watchs generalsekreterare Benoît Lallemand sa: "Vi är glada att märka att beslutsfattare lämnar in ytterligare åtaganden för att visa sin höga ambition att reformera vårt finansiella system. Vårt mål är att säkerställa att alla partier och politiska grupper har den starkaste möjliga politiken för att finanserna ska tjäna samhället. Vi ser fram emot att få fler åtaganden från andra politiska partier.

"Det här loppet mot toppen är precis vad vi behöver idag: "Regulatorpendeln" svänger tillbaka med revansch sedan några år tillbaka. Från och med idag måste vi dra slutsatsen att ingen av de strukturella sårbarheter som ledde till finanskrisen 2008 har angripits på ett avgörande sätt.

"Lobbyn från finanssektorn har framgångsrikt anklagat regleringen efter krisen, särskilt högre kapitalkrav, för att de påstås hålla tillbaka bankernas utlåning och bromsa återhämtningen. Vi har sett hur beslutsfattare har övertygats av dessa vilseledande argument och hur nya regler som införts redan har blivit kraftigt urvattnade.

"Det är därför vi också ber om att demokratisera EU:s policyskapande och att inrätta regler för att begränsa finanslobbyns inflytande över våra beslutsfattare. Detta kan göras genom att öka lobbyns transparens och införa starkare regler om intressekonflikter och svängdörrar. Det är vi glada över att se mer än 230 kandidater undertecknade löftet tillutmana finanslobbyn, initierat av det civila samhället ledde Change Finance-Coalition.”

Annons

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend