Anslut dig till vårt nätverk!

Sysselsättning

Hur EU förbättrar #WorkersRights and #WorkingConditions

DELA MED SIG:

publicerade

on

Människor som går på en gata tidigt på morgonen ©AP Images/European Union-EPEU vill förbättra arbetsvillkoren ©AP Images/European Union-EP

Ta reda på hur EU förbättrar arbetstagares rättigheter och arbetsvillkor i hela Europa, från arbetstider och föräldraledighet till hälsa och säkerhet på jobbet.

EU har infört en uppsättning arbetsregler för att säkerställa ett starkt socialt skydd. De inkluderar minimikrav på arbetsvillkor - såsom arbetstid, deltidsarbete, arbetstagares rättigheter - till information om viktiga aspekter av deras anställning och utstationering av arbetstagare. De har blivit en av hörnstenarna i Europas socialpolitik.

Arbetsmarknadens parter - fackföreningar och arbetsgivarorganisationer - är involverade i utformningen av den europeiska social- och sysselsättningspolitiken via den s.k. social dialog, genom samråd och yttranden, och kan även förhandla fram ramavtal i specifika frågor.

Arbetarerättigheter och nya arbetsformer

EU har infört gemensamma miniminormer för arbetstimmar gäller alla medlemsländer. EU-lagstiftningen på arbetstidsområdet fastställer individuella rättigheter för alla arbetstagare, med en maximal arbetsvecka på 48 timmar, betald årlig semester på minst fyra veckor per år, viloperioder och regler om nattarbete, skiftarbete och arbetsmönster.

Under åren har Europa sett betydande förändringar på arbetsmarknaden, inklusive digitalisering och utveckling av ny teknik, ökad flexibilitet och fragmentering av arbetet. Denna utveckling har genererat nya anställningsformer, med en ökning av tidsbegränsade tjänster och icke-standardiserade jobb.

För att skydda alla arbetstagare i EU och förbättra rättigheterna för de mest utsatta arbetstagarna på atypiska kontrakt antog parlamentsledamöterna 2019 nya regler som införde minimirättigheter på arbetsvillkor. Lagstiftningen anger skyddsåtgärder som att begränsa prövotidens längd till sex månader, införa gratis obligatorisk utbildning och förbjuda restriktiva kontrakt. Reglerna kräver också att alla nyanställda får nyckelinformation om sitt ansvar inom en vecka efter att de börjat arbeta.

Annons

EU vill också att arbetstagare ska vara delaktiga i deras företags beslutsfattande och har etablerat ett generellt ramverk för arbetstagarnas rätt att bli informerade och rådfrågade.

EU:s regler kräver att arbetsgivare vid massuppsägningar måste förhandla med arbetstagarrepresentanter.

På transnationell nivå representeras de anställda av europeiska företagsråd. Genom dessa organ informeras och rådfrågas arbetstagarna av ledningen om alla viktiga beslut på EU-nivå som kan påverka anställning eller arbetsvillkor.

Skanningslåda för lagerarbetare ©AP Images/European Union-EPEU har infört gemensamma minimistandarder för arbetstider ©AP Images/European Union-EP

Arbetarerörlighet inom EU

EU:s regler om samordning av medlemsstaternas sociala trygghetssystem garantera att människor fullt ut kan dra nytta av sin rätt att flytta till ett annat EU-land för att studera, arbeta eller bosätta sig samtidigt som de får de sociala förmåner och hälsoförmåner de har rätt till. EU-lagstiftningen omfattar sjuk-, mamma-/faderskapsledighet, familj, arbetslöshet och liknande förmåner och är för närvarande under översyn.

UNDER 2019 har parlamentsledamöterna godkänt planerna på att skapa en ny EU-byrå, den Europeiska arbetsmiljöbyrån, som, för att hjälpa medlemsländerna och Europeiska kommissionen att tillämpa och genomdriva EU-lagstiftningen på området för arbetskraftens rörlighet och samordning av socialförsäkringssystemen. Byrån kommer att vara fullt operativ 2023.

Anställda kan tillfälligt skickas av sina företag till ett annat EU-land för att utföra specifika uppgifter. Under 2018, EU-regler om utstationering av arbetstagare omarbetades för att säkerställa principen om lika lön för lika arbete på samma plats.

För att ta itu med arbetslösheten och bättre matcha utbud och efterfrågan på arbetsmarknaden över hela Europa, godkände parlamentet en ny lag för att förnya arbetsmarknaden European Jobs Network (Eures) med en EU-omfattande databas över arbetssökande och lediga platser 2016.

Arbetare' hälsa och säkerhet

EU antar lagstiftning inom området hälsa och säkerhet på jobbet att komplettera och stödja medlemsstaternas verksamhet.

Smakämnen Europeiska ramdirektivet om säkerhet och hälsa på arbetsplatsen fastställer allmänna principer för minimikrav för hälsa och säkerhet. Den gäller för nästan alla sektorer av offentlig och privat verksamhet och definierar skyldigheter för arbetsgivare och arbetstagare.

Dessutom finns det särskilda regler som omfattar exponering för farliga ämnen, grupper av arbetstagare som gravida kvinnor och unga arbetare, specifika uppgifter som manuell hantering av laster och arbetsplatser som fiskefartyg.

Till exempel direktivet om skydd av arbetstagare från de risker som är relaterade till cancerframkallande eller mutagena ämnen på jobbet uppdateras regelbundet och sätter exponeringsgränser för specifika ämnen.

EU-länderna är fria att sätta strängare standarder när de införlivar EU-direktiv i nationell lagstiftning.

Med en åldrande arbetskraft har risken för att utveckla hälsoproblem ökat. Under 2018 antog parlamentsledamöterna en rapport som föreslår åtgärder för att underlätta människors återvändande till arbetsplatsen efter långtidssjukskrivning och att bättre inkludera personer som är kroniskt sjuka eller har en funktionsnedsättning i arbetskraften.

Främja balans mellan arbete och privatliv och jämställdhet

Europaparlamentet har alltid varit en stark försvarare av jämställdhet. För att ge mer lika möjligheter för män och kvinnor och för att uppmuntra en bättre delning av omsorgsansvar antog parlamentsledamöterna 2019 en uppsättning nya regler som gör det möjligt för föräldrar och arbetstagare att ta hand om släktingar med allvarliga medicinska tillstånd så att de kan etablera en bättre balans mellan arbete och liv.

Direktivet fastställer minst 10 dagars pappaledighet, minst fyra månaders föräldraledighet per förälder (varav två inte kan överföras) och fem dagars vårdledighet per år och ger mer flexibla arbetsarrangemang.

Moderskapsrättigheter definieras i Gravid Arbetstagar Direktiv, fastställande av minimiperioden för mammaledighet till 14 veckor, med två veckors obligatorisk ledighet före och/eller efter förlossningen.

Parlamentet driver också kontinuerligt på för fler åtgärder för att bekämpa löneskillnaderna mellan könen, begränsa Pensionsgapet och har efterlyst EU-regler att ta itu med mobbning och sexuella trakasserier.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend