Anslut dig till vårt nätverk!

EU

Kommissionen godkänner stöd för sex #OffshoreWindFarms i #Frankrike

DELA MED SIG:

publicerade

on

Europeiska kommissionen har funnit att sex stora vindkraftsparker till havs i franskt territorialvatten är i linje med EU:s regler för statligt stöd. Åtgärderna kommer att hjälpa Frankrike att minska koldioxidutsläppen, i linje med EU:s energi- och klimatmål, utan att onödigt snedvrida konkurrensen på den inre marknaden.

Frankrike har för avsikt att stödja sex vindkraftsparker till havs för elproduktion. De sex platserna ligger i franskt territorialvatten utanför Frankrikes nordvästra kust. Platserna är Courselles-sur-Mer, Fécamp, Saint-Nazaire, Iles d'Yeu/Noirmoutier, Dieppe/Le Tréport och Saint-Brieuc.

Detta är de första utvalda vindkraftsprojekten till havs som stöds av Frankrike. Var och en av vindkraftsparkerna kommer att bestå av 62 till 83 turbiner med en installerad effekt på 450 till 498 megawatt per park. De utvalda installationerna kommer att få stöd i form av inmatningstariffer under en period av 20 år. Byggandet av den första av vindkraftsparkerna ska starta i år och de ska vara i drift från 2022. När de är klara kommer vindkraftsparkerna att öka Frankrikes produktionskapacitet för förnybar energi med cirka tre gigawatt.

Kommissionen bedömde de sex stödåtgärderna enligt EU:s regler om statligt stöd, särskilt kommissionens 2008 Riktlinjer för statligt stöd till miljöskydd.

Kommissionen fann att

  • Stödåtgärderna kommer att hjälpa Frankrike att öka sin andel av el producerad från förnybara energikällor för att nå sina klimatmål, i linje med EU:s miljömålOch;
  • Nivån på stödet till de sex projekten är proportionerlig och medför inte överkompensation av stödmottagarna, i linje med kraven i riktlinjerna.

På grundval av detta har kommissionen dragit slutsatsen att åtgärderna kommer att uppmuntra utvecklingen av förnybar energi och kommer att hjälpa Frankrike att nå sina klimatmål utan att snedvrida konkurrensen i onödan.

Bakgrund

Annons

Kommissionens riktlinjer från 2008 om statligt stöd till miljöskydd tillåter medlemsstaterna att under vissa villkor stödja produktionen av el från förnybara energikällor. Dessa regler syftar till att uppfylla EU:s ambitiösa energi- och klimatmål till minsta möjliga kostnad för skattebetalarna och utan onödig snedvridning av konkurrensen på den inre marknaden.

Smakämnen Direktivet om förnybar energi fastställda mål för alla medlemsländers andelar av förnybara energikällor i slutlig bruttoenergiförbrukning till 2020. För Frankrike är målet 23 % till 2020. Projekten syftar till att bidra till att nå det målet.

Mer information om dagens beslut kommer att finnas tillgänglig, när potentiella sekretessfrågor har lösts, i statligt stöd register på kommissionens konkurrens webbplats under ärendenumren SA.45274, SA.45275, SA.45276, SA.47246, SA.47247 och SA.48007. De Statligt stöd Weekly e-News listar nya publikationer av beslut om statligt stöd på Internet och i Europeiska unionens officiella tidning.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend