Anslut dig till vårt nätverk!

EU

European #RomaHolocaustMemorial Day – Uttalande av förste vicepresident Timmermans och kommissionär Jourová

DELA MED SIG:

publicerade

on

"Inför den romska förintelsens minnesdag hyllar vi de 500,000 75 romska offren för förintelsen. I synnerhet i år firar vi med djup sorg de XNUMXth årsdagen av mordet på de sista romerna som så felaktigt och brutalt fängslades i "zigenarfamiljelägret" i Auschwitz – människor som dödades bara för att de var som de var.

”Det finns ingen plats i våra moderna europeiska samhällen och politiska diskurser för avhumanisering av romer eller någon annan minoritetsgrupp. Det förflutnas grymheter står som en påminnelse om att jämlikhet och icke-diskriminering är värden som inte kan tas som givna: att upprätthålla dem kräver vår ständiga uppmärksamhet och beredskap att utmana dem som skulle attackera dem.

”75 år har gått, men vi glömmer inte. Minnet av det förflutnas fasor måste inspirera oss alla att stå upp för de värderingar vi tror på. Att se var och en av våra medborgare som sig själva, som individer, och att undra hur vi skulle känna om vi var dem. Det är den läxa vi har lärt oss av våra föräldrar och farföräldrar som upplevt den mörkaste tiden. Så tillsammans med våra medlemsländer och lokalsamhällen kommer vi att fortsätta att kämpa mot alla former av rasism och etnisk diskriminering, här i Europa och över hela världen.

"Vi uppmanar alla medlemsländer att erkänna romernas förintelse och att minnas den 2 augusti som romernas minnesdag för förintelsen i hela EU."

Bakgrund

2015 utropade Europaparlamentet den 2 augusti som den årliga "Europeiska romernas minnesdag för förintelsen" för att fira de 500,000 XNUMX romer – som representerade minst en fjärdedel av deras totala befolkning vid den tiden – som mördades i det nazistiskt ockuperade Europa.

Idag (2 augusti) kommer Věra Jourová, kommissionsledamot för rättsväsendet, konsumenterna och jämställdhet mellan könen, att delta i minnesceremonin i Auschwitz-Birkenau för att fira de 75th årsdagen av utrotningen av de sista kvarvarande romerna i koncentrationslägret Auschwitz-Birkenau. Jubileumsceremonin, som hålls av Centralrådet för tyska sintier och romer, med Association of Roma i Polen och i samarbete med Auschwitz-Birkenau State Museum, samlar mer än 1,500 XNUMX romer från hela Europa. Representanter från regeringar, delegationer, internationella organisationer och civilsamhället kommer också att närvara vid evenemanget.

Annons

I maj 1944 började nazisterna planera den "slutliga lösningen" för "zigenarfamiljelägret" i Auschwitz. Det första datumet för likvideringen av zigenarlägret var planerat till den 16 maj 1944. När SS försökte tvinga ut fångarna ur barackerna stod de inför ett uppror av romska män, kvinnor och barn, beväpnade med ingenting annat än käppar, verktyg och stenar , och så småningom fick SS dra sig tillbaka. Sedan, den 2 augusti 1944, kom ordern igen och omkring 3,000 19,000 romska män, kvinnor och barn utrotades i gaskamrarna i Auschwitz-Birkenau. Uppskattningsvis 23,000 XNUMX av de XNUMX XNUMX romer som skickades till Auschwitz dog där.

De europeiska institutionerna och varje EU-land har ett gemensamt ansvar för att bekämpa diskriminering och antiziganism och att förbättra integrationen av romer. 2011 krävde Europeiska kommissionen nationella strategier för romers integration. Halvtidsöversynen 2017 gjorde en sammanfattning av framstegen sedan lanseringen av EU:s ramverk (se pressmeddelande).

Mer information

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend