Anslut dig till vårt nätverk!

Bio

#UNIC - Överlevnad av biografer på spel

publicerade

on

International Union of Cinemas (UNIC), organet som företräder filmhandelsföreningar och operatörer över 38 europeiska territorier, har utfärdat följande uttalande:

"Eftersom europeiska biooperatörer äntligen kommer från en period av förlängd stängning på grund av COVID-19-utbrottet och arbetar hårt för att välkomna publiken tillbaka, måste hela branschens fokus vara att se till att återhämtning kan ske och att publiken återvänder för att njuta av det unika erfarenhet av att titta på filmer på storbildsskärmen.

"Medan många på distributionssidan har angett att" vi är alla i det här tillsammans ", gör de senaste händelserna det tydligare än någonsin att detta sentiment måste stödjas av såväl handlingar som ord.

"Specifikt måste nytt innehåll släppas i biografer först och observera ett betydande teaterfönster, båda elementen är väsentliga för överlevnaden och hälsan hos alla delar av den europeiska (och faktiskt globala) filmindustrin.

"En" biograf "-strategi för filmreleaser - åtföljd av en betydande period av teatral exklusivitet - är en beprövad affärsmodell och avgörande för att se till att publiken kan njuta av ett varierat utbud av filmer. Detta system var grunden för ett rekordbrytande 2019, med 1.34 miljarder antagningar och 8.7 miljarder euro intjänade endast på kassan i Europa.

"Hela sektorn står inför oöverträffade utmaningar. Mer än någonsin måste beslut över hela branschen fattas med ett långsiktigt perspektiv. Om våra studiopartners tvingar biografer att vänta tills sektorn kommer ut ur krisen i USA innan de levererar nytt innehåll, det kommer att visa sig för sent för många europeiska biografer och deras dedikerade arbetskraft.

"Alla som är beroende av filmindustrins framgång bör förbinda sig till att säkerställa hela sektorns framtida hälsa. Genom att göra det kommer de att se till att den bredare filmindustrin och europeiska biografer - från enbildsoberoende till konsthus och multiplex - kommer att återhämta sig och återvända från denna kris starkare och mer motståndskraftig än någonsin. "

Om UNIC

Union Internationale des Cinémas / International Union of Cinemas (UNIC) representerar intressen för filmhandelsföreningar och filmoperatörer som täcker 38 länder i Europa och grannregioner.

konst

Kriget i # Libya - en rysk film avslöjar vem som sprider död och terror

publicerade

on

Turkiet kan åter skapa en huvudvärk för Europa. Medan Ankara bedriver en utpressningstrategi i väst, och hotar att släppa migranter till Europa, förvandlar det Libyen till en terroristbaserad bas genom att överföra militanter från Idlib och norra Syrien till Tripoli.

Turkiets regelbundna ingripande i den libyska politiken tar återigen upp frågan om det neo-osmanistiska hotet, vilket inte bara kommer att påverka stabiliteten i den nordafrikanska regionen utan också den europeiska. Med tanke på att Recep Erdogan, genom att pröva rollen som sultan, tillåter sig att utpressa européer genom att skrämma tillströmningen av migranter. Denna destabilisering av norra Afrika kan också leda till en ny våg av migrationskris.

Det viktigaste problemet är dock Turkiets ansträngda relationer med sina allierade. Situationen i regionen bestäms till stor del av de ansträngda förbindelserna mellan Turkiet och Ryssland. Med tanke på de diametralt olika intressena i både Syrien och Libyen kan vi prata om en försvagning av samarbetet mellan staterna: det är inte så mycket som en stabil allians, utan snarare ett komplext spel med två långvariga frenemier, med periodiska attacker och skandaler. mot varandra.

Avkylningen av relationer illustreras i den andra delen av den ryska filmen "Shugaley", som lyfter fram Turkiets neo-osmanistiska ambitioner och dess kriminella band med GNA. Filmens centrala karaktärer är ryska sociologer som kidnappades i Libyen och som Ryssland försöker ta tillbaka till sitt hemland. Betydelsen av att sociologer återvänder diskuteras på högsta nivå, särskilt detta problem togs upp av den ryska utrikesministern Sergei Lavrov i juni 2020 under ett möte med en delegation från den libyska GNA.

Den ryska sidan kritiserar redan öppet Turkiets roll i Libyen och betonar leveransen av terrorister och vapen till regionen. Filmens författare uttrycker hopp om att Shugaley själv fortfarande lever, trots ständig tortyr och kränkningar av de mänskliga rättigheterna.

Handlingen "Shugaley" täcker flera ämnen som är smärtsamma och obekväma för regeringen: tortyr i Mitiga-fängelset, en allians av terrorister med regeringen i Fayez al-Sarraj, tillåtelse för regeringsmilitanta, utnyttjandet av libyers resurser i intressen för en smal krets av eliter.

Beroende på Ankaras önskar bedriver GNA en pro-turkisk politik, medan Recep Erdogans styrkor alltmer integreras i regeringens maktstrukturer. Filmen talar öppet om ömsesidigt fördelaktigt samarbete - GNA tar emot vapen från turkarna, och i gengäld inser Turkiet sina neo-osmanska ambitioner i regionen, inklusive de ekonomiska fördelarna med rika oljeavlagringar.

"Du är från Syrien, eller hur? Så du är en legosoldat. Du dår, det var inte Allah som skickade dig hit. Och de stora killarna från Turkiet, som verkligen vill ha libyska olja. Men du vill inte att dö för det. Här skickar de idioter som du hit, säger Sugaleys huvudperson till en militant som arbetar för GNA-kriminella organ. Sammantaget illustrerar allt detta bara verkligheten: I Libyen försöker Turkiet främja kandidaturen för Khalid al-Sharif, en av de farligaste terroristerna nära al-Qaida.

Detta är roten till problemet: i själva verket säljer al-Sarraj och hans följe - Khalid al-Mishri, Fathi Bashaga etc. - landets suveränitet så att Erdogan tyst kan fortsätta att destabilisera regionen, stärka terroristceller och dra nytta av - samtidigt som säkerheten i Europa äventyras. Vågen av terroristattacker i europeiska huvudstäder från 2015 är något som kan hända igen om norra Afrika fylls med terrorister. Samtidigt hävdar Ankara, i strid med internationell rätt, en plats i EU och får finansiering.

Samtidigt ingriper Turkiet regelbundet i de europeiska ländernas angelägenheter och stärker sin lobby på marken. Exempelvis är ett nyligen visat exempel Tyskland, där den militära kontraintelligenstjänsten (MAD) undersöker fyra misstänkta anhängare av den turkiska högerextremisten "Grey Wolves" i landets väpnade styrkor.

Den tyska regeringen har just bekräftat som svar på en begäran från Die Linke-partiet att Ditib ("Turkish-Islamic Union of the Institute of Religion") samarbetar med extrema turkiskorienterade "Grey Wolves" i Tyskland. Svaret från den tyska federala regeringen hänvisade till samarbete mellan turkiska extremhögrextremister och den islamiska paraplyorganisationen, den turkisk-islamiska unionen av institutet för religion (Ditib), som verkar i Tyskland och kontrolleras av det turkiska statliga organet, kontoret av religiösa frågor (DIYANET).

Skulle det vara ett lämpligt beslut att tillåta medlemskap i EU till Turkiet, som med hjälp av utpressning, olagliga militära leveranser och integration i maktstrukturerna, armén och underrättelsen försöker stärka sin position både i norra Afrika och i hjärtat av Europa? Landet som inte ens kan samarbeta med sina allierade som Ryssland?

Europa måste ompröva sin inställning till Ankaras neo-osmanistiska politik och förhindra fortsättning av utpressning - annars riskerar regionen att möta en ny terrorist era.

För mer information om "Sugaley 2" och för att se trailers av filmen, besök http://shugalei2-film.com/en-us/

 

Fortsätt läsa

domar

Fyra #MEDIA-filmer kommer att tävla om #GoldenLion på #VeniceFilmFestival

publicerade

on

Den 76th Venice Film Festival startade den 28 augusti, med 12 filmer som stöds av Mediaprogrammet programmet~~POS=HEADCOMP - EU: s program för stöd till den europeiska film- och audiovisuella industrin. Fyra av de MEDIA-stödda filmerna har dessutom satts på listan för att tävla om Golden Lion: Sanningen av Hirokazu Kore-eda (Frankrike, Japan), Om Endlessness av Roy Andersson (Sverige, Tyskland, Norge), Martin Eden av Pietro Marcello (Italien, Frankrike) och Den målade fågeln av Václav Marhoul (Tjeckien, Ukraina, Slovakien). De Orizzonti-tävling som är tillägnad de senaste estetiska och uttrycksfulla trenderna i internationell film kommer att innehålla MEDIA-stödda Blanco en blanco av Theo Court (Spanien, Chile, Frankrike, Tyskland) och Mor av Rodrigo Sorogoyen (Spanien, Frankrike).

Filmen Effetti Domino av Alessandro Rosseto (Italien) visas i Sconfini avsnitt som är tillägnad art-house- och genrefilmer, experiment- och konstnärsfilmer. Ytterligare fem filmer som stöds av Media kommer att delta i de oberoende sektionerna Giornate degli Autori såväl som i Venedigs internationella filmkritikervecka som hålls parallellt med festivalen. Vid sidan av festivalen kommer Europeiska kommissionen också att organisera på lördagen (31 augusti) European Film Forum. Mer information om de MEDIA-stödda filmerna på filmfestivalen i Venedig finns tillgängliga här, MEDIA-programmet här och på European Film Forum här. Mer information om kommissionens stöd till audiovisuella och kreativa sektorer 2020 finns här.

Fortsätt läsa

Bio

Säsong av #ClassicFilms - europeiska klassiker som visas på #CulturalHeritage-platser över hela Europa

publicerade

on

I sommar visas europeiska filmklassiker på några av Europas mest ikoniska kulturarvslokaler. UFram till slutet av september kommer klassiska filmer från hela EU att visas kostnadsfritt på en mängd olika platser i 13 EU-länder - från små städer till huvudstäder - som lyfter fram Europas rika och mångsidiga kulturarv. Som en del av den bredare restaureringen och digitaliseringen av arvfilmer stöds evenemangsserien 'A Season of Classic Films' av Creative Europe Media program.

Kommissionär för utbildning, kultur, ungdom och idrott Tibor Navracsics sa: "Europeiskt kulturarv, inklusive våra stora filmklassiker, borde vara tillgängligt för alla. Jag är glad att se att säsongen av klassiska filmer gör det möjligt för alla intresserade att vara en del av en upplevelse som delas över hela Europa, även när man deltar i ett lokalt evenemang. ”

Kommissionär för digital ekonomi och samhälle Mariya Gabriel tillade: "Bio är en viktig del av vår rika och mångsidiga europeiska kultur och bidrar till att stärka banden mellan människor som känner samma passion och känslor för filmer. Digital transformation har en avgörande potential för att stärka de positiva effekterna. kultur, både ekonomiskt och socialt. Detta är utmaningen i vår strategi Digital4Culture, att dra nytta av denna framgångsrika koppling mellan digital teknik och kultur. ”

Den klassiska filmsäsongen börjar på Bologna Film Festival med a presentation av några av de återställda filmerna skott med Gaumonts Chronochrome-färgsystem, en av de tidigaste färgfilmteknikerna. Bland de klassiska filmerna som ska visas under säsongen finns några av de mest kända titlarna i världsfilmen, inklusive Fritz Langs Metropol (1927), Francois Truffaut 400 blåser (1959), och Cinema Paradiso (1988) av Giuseppe Tornatore. De ikoniska platserna som värd screeningen inkluderar Aristotelous Square i Thessaloniki, Grekland, Kilkenny Castle i Irland och Piazza Maggiore i Bologna, Italien. Det fullständiga programmet för säsongen är tillgängligt här.

Bakgrund

Sedan 1991 har Europeiska kommissionen stött Europas audiovisuella sektor och bidragit till konkurrenskraft och kulturell mångfald i Europa genom Media-programmet. En av dess viktigaste åtgärder är att ge ekonomiskt stöd till distribution av europeiska filmer utanför deras produktionsland. Varje år görs i genomsnitt över 400 filmer tillgängliga för publik i ett annat europeiskt land med MEDIAs hjälp. I maj 2018 föreslog kommissionen att öka budgeten för programmet med nästan 30% för nästa EU: s långsiktiga budget 2021--2027.

Inom detta projekt kommer Creative Europe Media också att finansiera restaurering och digitalisering av arvfilmer för att säkerställa att den europeiska kulturen går ner till kommande generationer. Evenemangsserien för sommaren planerades som en del av 2018 Europeiska året för kulturarv och förstärkt av Digital4Culture strategi.

"A Season of Classic Films" följer ett första initiativ, The European Cinema Night, som programmerade 50 fria screenings av 20 MEDIA-stödda filmer från 3 till 7 December 2018 över hela EU och nådde nästan 7,200-personer. Den klassiska filmsäsongen förväntas locka 15,000 Europeans till de fria screeningsna.

Mer

Fullt program av "A Season of Classic Films"

Interaktiv karta med alla visningar

Faktablad: Media-Creative Europe i 2021-2027 EU-budgeten

Europeiska året för kulturarv

Fortsätt läsa
Annons

Twitter

Facebook

trend