Anslut dig till vårt nätverk!

Aviation / flygbolag

Kommissionen godkänner 73 miljoner euro i italienskt stöd för att kompensera Alitalia för ytterligare skador på grund av koronavirusutbrott

publicerade

on

 

Europeiska kommissionen har funnit att 73.02 miljoner euro i italienskt stöd till Alitalia överensstämmer med EU: s regler för statligt stöd. Denna åtgärd syftar till att kompensera flygbolaget för skadorna på 19 rutter på grund av koronavirusutbrottet mellan 16 juni och 31 oktober 2020.

Executive Vice President Margrethe Vestager, som ansvarar för konkurrenspolitiken, sade: ”Luftfartsindustrin är fortfarande en av de sektorer som drabbats särskilt hårt av effekterna av koronavirusutbrottet. Denna åtgärd gör det möjligt för Italien att tillhandahålla ytterligare kompensation för direkta skador som Alitalia lidit mellan juni och oktober 2020 på grund av de restriktioner som är nödvändiga för att begränsa spridningen av coronavirus. Vi fortsätter att arbeta nära med medlemsstaterna för att säkerställa att nationella stödåtgärder kan införas på ett samordnat och effektivt sätt, i linje med EU: s regler. Samtidigt pågår våra undersökningar av tidigare stödåtgärder för Alitalia och vi är i kontakt med Italien om deras planer och efterlevnad av EU-regler. ”

Alitalia är ett stort nätverksflygbolag som arbetar i Italien. Med en flotta på över 95 flygplan tjänade företaget hundratals destinationer över hela världen 2019 och transporterade cirka 20 miljoner passagerare från sitt huvudnav i Rom och andra italienska flygplatser till olika internationella destinationer.

De begränsningar som finns både i Italien och i andra destinationsländer för att begränsa spridningen av coronavirus har starkt påverkat Alitalias verksamhet, särskilt när det gäller internationella och interkontinentala flygningar. Som ett resultat drabbades Alitalia av betydande rörelseförluster fram till minst 31 oktober 2020.

Italien anmälde till kommissionen en ytterligare stödåtgärd för att kompensera Alitalia för ytterligare skador på 19 specifika rutter från 16 juni 2020 till 31 oktober 2020 på grund av de nödåtgärder som är nödvändiga för att begränsa spridningen av viruset. Stödet kommer att ske i form av ett direkt bidrag på 73.02 miljoner euro, vilket motsvarar den beräknade skada som direkt orsakats flygbolaget under den perioden enligt en rutt-för-rutt-analys av de 19 berättigade rutterna. Detta följer av kommissionens beslut den 4 september 2020 att godkänna Italiensk skadeståndsåtgärd till förmån för Alitalia som kompenserar flygbolaget för den skada som lidits från den 1 mars 2020 till den 15 juni 2020 till följd av statliga restriktioner och inneslutningsåtgärder som vidtas av Italien och andra destinationsländer för att begränsa spridningen av koronavirus.

Kommissionen bedömde åtgärden enligt Artikel 107 (2) (b) i fördraget om Europeiska unionens funktionssätt (EUF-fördraget), som gör det möjligt för kommissionen att godkänna statliga stödåtgärder som beviljats ​​av medlemsländer för att kompensera specifika företag eller sektorer för skador som direkt orsakats av exceptionella händelser. Kommissionen anser att koronavirusutbrottet kvalificerar som en sådan exceptionell händelse, eftersom det är en extraordinär, oförutsägbar händelse med betydande ekonomisk inverkan. Som ett resultat är exceptionella ingripanden från Mmember-staten för att kompensera för skadorna i samband med utbrottet motiverade.

Kommissionen fann att den italienska åtgärden kommer att kompensera för skador som Alitalia har lidit och som är direkt kopplade till koronavirusutbrottet, eftersom förlusten av lönsamhet på de 19 rutterna till följd av inneslutningsåtgärderna under den aktuella perioden kan betraktas som skada som är direkt kopplad till den exceptionella händelsen. Den konstaterade också att åtgärden är proportionerlig, eftersom den kvantitativa analysen av rutt för rutt som lämnats in av Italien på ett korrekt sätt identifierar de skador som kan hänföras till inneslutningsåtgärderna, och ersättningen därför inte överstiger vad som är nödvändigt för att kompensera skadan på dessa rutter.

På grundval av detta drog kommissionen slutsatsen att den ytterligare italienska skadeståndsåtgärden är i linje med EU: s regler för statligt stöd.

Bakgrund

Baserat på mottagna klagomål inledde kommissionen den 23 april 2018 ett formellt granskningsförfarande för lån på 900 miljoner euro som Alitalia beviljade Italien 2017. Den 28 februari 2020 inledde kommissionen ett separat formellt granskningsförfarande för ytterligare 400 miljoner euro som beviljats ​​av Italien i oktober 2019. Båda utredningarna pågår.

Ekonomiskt stöd från EU-medel eller nationella medel som beviljats ​​hälso- och sjukvårdstjänster eller andra offentliga tjänster för att hantera koronavirussituationen faller utanför omfattningen av kontrollen av statligt stöd. Detsamma gäller för offentligt ekonomiskt stöd som ges direkt till medborgarna. På liknande sätt faller offentliga stödåtgärder som är tillgängliga för alla företag, till exempel lönesubventioner och upphävande av betalningar av företagsskatter och mervärdesskatter eller sociala avgifter, inte under statligt stödkontroll och kräver inte kommissionens godkännande enligt EU: s regler för statligt stöd. I alla dessa fall kan medlemsstaterna agera omedelbart.

När reglerna för statligt stöd är tillämpliga kan medlemsstaterna utforma omfattande stödåtgärder för att stödja specifika företag eller sektorer som lider av konsekvenserna av koronavirusutbrottet i linje med EU: s nuvarande ram för statligt stöd. Den 13 mars 2020 antog kommissionen en Kommunikation om ett samordnat ekonomiskt svar på COVID-19-utbrottet fastställa dessa möjligheter.

I detta avseende, till exempel:

  • Medlemsstaterna kan kompensera specifika företag eller specifika sektorer (i form av system) för den skada som har lidit och direkt orsakats av exceptionella händelser, till exempel de som orsakats av koronavirusutbrottet. Detta förutses i artikel 107 b FEUF.
  • Regler om statligt stöd som bygger på artikel 107 c FEUF gör det möjligt för medlemsstaterna att hjälpa företag att hantera likviditetsbrist och behöver akut räddningsstöd.
  • Detta kan kompletteras med en rad ytterligare åtgärder, till exempel enligt de minimis-förordningen och den allmänna gruppundantagsförordningen, som också kan införas av medlemsstaterna omedelbart utan kommissionens inblandning.

Vid särskilt allvarliga ekonomiska situationer, såsom den som för närvarande står inför i alla medlemsländer och Storbritannien på grund av koronavirusutbrottet, tillåter EU: s statliga stödregler att medlemsstaterna kan ge stöd för att avhjälpa en allvarlig störning av deras ekonomi. Detta förutses i artikel 107 b FEUF i fördraget om Europeiska unionens funktionssätt.

Den 19 mars 2020 antog kommissionen ett tillfälligt ramverk för statligt stöd baserat på artikel 107 bi EUF-fördraget för att göra det möjligt för medlemsstaterna att använda den fulla flexibilitet som föreskrivs i reglerna för statligt stöd för att stödja ekonomin i samband med koronavirusutbrottet. I den tillfälliga ramen, som ändrad den 3 april, 3 maj 8, 2020 juni och 29 oktober 13, föreskrivs följande typer av stöd som kan beviljas av medlemsstaterna: i) Direktbidrag, kapitaltillskott, selektiva skattefördelar och förskottsbetalning; (ii) Statliga garantier för lån som tagits av företag. (iii) Subventionerade offentliga lån till företag, inklusive efterställda lån, (iv) Säkerhetsåtgärder för banker som kanaliserar Sstate-stöd till den reala ekonomin. (v) Offentlig kortfristig exportkreditförsäkring. (vi) Stöd för koronavirusrelaterad forskning och utveckling (FoU). (vii) Stöd för konstruktion och uppskalning av testanläggningar. (viii) Stöd för produktion av produkter som är relevanta för att bekämpa koronavirusutbrottet. (ix) Riktat stöd i form av uppskjutande av skattebetalningar och / eller avstängning av sociala avgifter; (x) Riktat stöd i form av lönesubventioner till anställda. (xi) Riktat stöd i form av kapital- och / eller hybridkapitalinstrument. (xii) Riktat stöd för företag som inte har täckt fasta kostnader.

Den tillfälliga ramen kommer att finnas till slutet av juni 2021. Eftersom solvensfrågorna kan uppstå först i ett senare skede när denna kris utvecklas, har endast kommissionen förlängt denna period till slutet av september 2021 för rekapitaliseringsåtgärder. För att säkerställa rättssäkerhet kommer kommissionen att bedöma före dessa datum om den behöver förlängas.

Den icke-konfidentiell version av beslutet kommer att finnas tillgänglig under ärendenummer SA.59188 i statligt stöd register på kommissionens konkurrens webbplats när eventuella konfidentialitetsproblem har lösts. Nya publikationer av beslut om statligt stöd på Internet och i Europeiska unionens officiella tidning finns förtecknade i Statligt stöd Weekly e-News.

Mer information om det tillfälliga ramverket och andra åtgärder som kommissionen har vidtagit för att ta itu med den ekonomiska effekten av koronaviruspandemin kan hittas här.

 

Aviation / flygbolag

Kommissionen godkänner 120 miljoner euro grekiskt stöd för att kompensera Aegean Airlines för skador som lidits på grund av koronavirusutbrott

publicerade

on

Europeiska kommissionen har funnit att ett grekiskt bidrag på 120 miljoner euro till Aegean Airlines överensstämmer med EU: s regler för statligt stöd. Åtgärden syftar till att kompensera flygbolaget för de förluster som direkt orsakats av coronavirusutbrottet och de restriktioner som införts av Grekland och andra destinationsländer för att begränsa spridningen av coronavirus. Grekland anmälde till kommissionen en stödåtgärd för att kompensera Aegean Airlines för den skada som drabbats från den 23 mars 2020 till den 30 juni 2020 till följd av de inneslutningsåtgärder och resebegränsningar som införts av Grekland och andra destinationsländer för att begränsa spridningen av coronavirus. Stödet kommer att ske i form av ett direkt bidrag på 120 miljoner euro, som inte överstiger den uppskattade skada som direkt orsakats flygbolaget under den perioden.

Kommissionen bedömde åtgärden enligt artikel 107 bi fördraget om Europeiska unionens funktionssätt (EUF-fördraget), vilket gör det möjligt för kommissionen att godkänna statligt stödåtgärder som beviljats ​​av medlemsstaterna för att kompensera specifika företag eller sektorer för skador direkt orsakade av exceptionella händelser. Kommissionen fann att den grekiska åtgärden kommer att kompensera för den skada som Aegean Airlines har lidit och som är direkt kopplad till koronavirusutbrottet. Den fann också att åtgärden är proportionell, eftersom stödet inte överstiger vad som är nödvändigt för att kompensera skadan.

På grundval av detta drog kommissionen slutsatsen att den grekiska skadeståndsåtgärden är i linje med EU: s regler för statligt stöd. Executive Vice President Margrethe Vestager, med ansvar för konkurrenspolitiken, sade: ”Flygindustrin är en av de sektorer som drabbats särskilt hårt av koronavirusutbrottet. Denna åtgärd kommer att göra det möjligt för Grekland att kompensera Aegean Airlines för den skada som direkt drabbats av de reserestriktioner som är nödvändiga för att begränsa spridningen av coronavirus. Vi fortsätter att arbeta med medlemsstaterna för att hitta fungerande lösningar för att stödja företag i dessa svåra tider, i linje med EU: s regler. ”

Det fullständiga pressmeddelandet är tillgängligt nätet.

Fortsätt läsa

Aviation strategi för Europa

Luftfart: Kommissionens förslag om flygplatsplatser erbjuder välbehövlig lättnad för sektorn

publicerade

on

Europeiska kommissionen har antagit ett nytt förslag om tilldelning av ankomst- och avgångstider som ger luftfartsintressenter välbehövlig befrielse från flygplatsens användning av ankomst- och avgångstider för planeringssäsongen 2021. Medan flygbolagen normalt måste använda 80% av de tilldelade ankomst- och avgångstiderna för att säkra sina fulla portföljer för de kommande schemaläggningssäsongerna, minskar förslaget denna tröskel till 40%. Det introducerar också ett antal villkor som syftar till att säkerställa att flygplatsens kapacitet används effektivt och utan att skada konkurrensen under COVID-19-återhämtningsperioden.

Transportkommissionär Adina Vălean sa: ”Med dagens förslag strävar vi efter att skapa en balans mellan behovet av att ge lindring till flygbolagen, som fortsätter att drabbas av den betydande nedgången i flygresor på grund av den pågående pandemin och behovet av att upprätthålla konkurrensen på marknaden , säkerställa en effektiv drift av flygplatser och undvika spökflygningar. De föreslagna reglerna ger säkerhet för sommarsäsongen 2021 och säkerställer att kommissionen kan modulera ytterligare nödvändiga slot-undantag på tydliga villkor för att säkerställa att denna balans bibehålls.

Med tanke på trafikprognoserna för sommaren 2021 är det rimligt att förvänta sig att trafiknivåerna kommer att vara minst 50% av nivåerna för 2019. Ett tröskelvärde på 40% garanterar därför en viss servicenivå, samtidigt som flygbolagen får en buffert i användningen av sina slots. Förslaget om tilldelning av ankomst- och avgångstider har överlämnats till Europaparlamentet och rådet för godkännande.

Fortsätt läsa

Aviation / flygbolag

Boeing WTO-fall: EU inför motåtgärder mot USA: s export

publicerade

on

Europeiska kommissionens förordning om höjning av tullar på USA: s export till EU till ett värde av 4 miljarder dollar har publicerats i officiella tidning av EU. Motåtgärderna har överenskommits av EU: s medlemsländer eftersom USA ännu inte har lagt grunden för en förhandlad lösning, som skulle omfatta ett omedelbart avlägsnande av amerikanska tullar på EU: s export i Airbus WTO-fallet. Världshandelsorganisationen (WTO) bemyndigade formellt EU den 26 oktober att vidta sådana motåtgärder mot olagliga amerikanska subventioner till flygplanstillverkaren Boeing.

Åtgärderna träder i kraft från och med idag. Europeiska kommissionen är redo att samarbeta med USA för att lösa denna tvist och också komma överens om långsiktiga discipliner om flygsubventioner. En ekonomi som fungerar för människor Verkställande vice ordförande och handelskommissionär Valdis Dombrovskis sa: ”Vi har gjort klart hela tiden att vi vill lösa denna långvariga fråga. Tyvärr, på grund av bristande framsteg med USA, hade vi inget annat val än att införa dessa motåtgärder. EU utnyttjar följaktligen sina lagliga rättigheter enligt WTO: s beslut nyligen. Vi uppmanar USA att gå med på att båda sidor släpper befintliga motåtgärder med omedelbar verkan, så att vi snabbt kan lägga detta bakom oss. Att ta bort dessa tariffer är en vinn-vinn för båda sidor, särskilt med pandemin som förstör våra ekonomier. Vi har nu en möjlighet att starta om vårt transatlantiska samarbete och arbeta tillsammans mot våra gemensamma mål. ”

Du hittar mer information här

Fortsätt läsa
Annons

Twitter

Facebook

trend