Anslut dig till vårt nätverk!

EU

Tyskt företag vinner EU:s incitamentpris på 2 miljoner euro för innovativ vaccinteknik

DELA MED SIG:

publicerade

on

innovativa-vaccinerTyska biofarmaceutiska företag CureVac GmbH har vunnit EU:s första innovationspris någonsin. Företaget fick priset för framsteg mot en ny teknik för att ge livräddande vacciner till människor över hela planeten på säkra och överkomliga sätt. Europeiska kommissionen erbjöd priset på 2 miljoner euro för att uppmuntra uppfinnare att övervinna ett av de största hindren för att använda vaccin i utvecklingsländer: behovet av att hålla dem stabila vid vilken omgivningstemperatur som helst.

Forsknings-, innovations- och vetenskapskommissionär Máire Geoghegan-Quinn sa: "CureVacs framgång öppnar för möjligheten till ett verkligt europeiskt genombrott i leveransen av vacciner till områden där de behövs som mest. Den här tekniken kan rädda liv – precis den typ av innovation som ett EU-incitamentpris bör stödja.”

CureVacs RNActive®-vaccinteknologi är baserad på budbärar-RNA (mRNA)-molekyler som stimulerar immunsystemet. Det har potential att tillåta produktion av vacciner som är skyddade mot både förhöjd temperatur och oavsiktlig frysning. Det skulle vara möjligt att snabbt producera dessa vacciner mot nästan alla infektionssjukdomar och leverera dessa till de mest avlägsna områdena i världen. CureVac kör för närvarande ett antal kliniska prövningar med dessa vacciner.

Prisjuryn lyfte fram potentialen hos denna teknik för att uppnå stora globala hälsofördelar, med tanke på att den kan tillämpas på många sjukdomar och ett antal vacciner, kan möjliggöra formuleringen av en kombination av vacciner och kan möjliggöra produktion av många vaccinenheter i en enda anläggning.

Två andra förslag, 'Surechill' (The Sure Chill Company Ltd, Storbritannien) och 'Freshwest' (Freshpoint Quality Assurance Ltd., Israel och West Pharmaceutical Services Deutschland GmbH & Co. KG, Tyskland) gratulerades av juryn för sina ansökningar och uppmuntras att fortsätta utveckla sin teknik.

Det är första gången som kommissionen erbjuder ett så kallat incitamentpris för att stimulera forskning och innovation i Europeiska unionen. Ett incitamentpris sätter ett ambitiöst mål, men det säger inte hur det målet ska uppnås eller specifikt vem som ska uppnå det. Användningen av priser som en mekanism för att framkalla innovation har en lång historia. Saker vi nu tar för givna som transatlantiska flygningar, konserver och navigering till sjöss uppmuntrades alla av tävlingar för att vinna priser. Med utgångspunkt i den första framgången planeras fler incitamentspriser under 2015 under Horisont 2020, EU:s forsknings- och innovationsprogram 2014–20.

Bakgrund

Annons

De flesta européer är skyddade från infektionssjukdomar som hepatit B och mässling tack vare enkla vaccinationer. Men många människor i tropiska länder och utvecklingsländer kan inte dra nytta av dessa stora framgångar inom medicin. Vacciner görs ofta ineffektiva av temperaturvariationer i dessa regioner under transport och lagring, långt innan de kan administreras, eftersom för de flesta vacciner måste doserna hållas vid en konstant och sval temperatur. Världshälsoorganisationen uppskattar att hälften av alla levererade vaccindoser går till spillo, mestadels på grund av en otillräcklig "kylkedja" för att skydda dem före användning.

Europeiska kommissionen erbjöd vaccinpriset på 2 miljoner euro för innovationer till alla juridiska personer i EU eller i ett land som är associerat med EU:s sjunde ramprogram för forskning. Inget särskilt tillvägagångssätt föreskrevs och de tävlande uppmanades att övertyga juryn om att deras lösning kunde svara bäst mot tävlingskriterierna, inklusive alternativa sätt att formulera, konservera eller transportera vacciner.

Pristävlingen öppnade i april 2012 och lockade intresseanmälan från 49 tävlande från en mängd olika länder. Totalt 12 förslag kom in före inlämningsdeadline i början av september 2013. De bedömdes av en oberoende jury bestående av nio ledande experter inom vaccinforskning och utveckling, reglering, användning, formulering och konservering. Efter diskussion rekommenderade juryn kommissionen att förslaget "CureVac mRNA" skulle vinna priset.

Mer information

Vaccinpriswebbsida (inklusive tävlingsregler och jurymedlemmar)
CureVac GmbH
Memo om "EU-vaccinforskning" (inklusive en lista över EU-finansierade projekt): MEMO / 14 / 169

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend