Anslut dig till vårt nätverk!

coronavirus

Att avstå från patent för COVID-vacciner är en "falsk bra" idé

publicerade

on

”Att avstå från patent för Covid-vacciner skulle skada innovation, beröva europeiska forskare deras immateriella rättigheter, misslyckas med att producera en enda ytterligare dos på kort sikt och minska omedelbart tillgängliga mängder vacciner. Flaskhals är inte först och främst kunskap utan produktionskapacitet, tillgången på råvaror, försörjningskedjor och kvalificerad personal, säger EPP-gruppens ledamot Sven Simon, ansvarig för ämnet, när ledamöterna röstar i dag om att avstå från patent för COVID-vacciner. de så kallade handelsrelaterade aspekterna av immateriella rättigheter (TRIPS).

Sven Simon motsatte sig viftningen av patent för COVID-vacciner och noterade att de 46 minst utvecklade länderna i världen redan är undantagna från bestämmelserna i TRIPS-avtalet inom läkemedelssektorn fram till år 2033 och att ingen av dem hittills har byggt upp sin egen produktionskapacitet.

”Naturligtvis vill vi alla att världen ska vaccineras så snabbt som möjligt. Men i motsats till vänstern, som vill delta i en symbolisk debatt om denna "falska goda" idé, föreslår vi att vi gör följande: Först måste vi upphäva alla exportrestriktioner för vacciner och alla råvaror som krävs för vaccinproduktion. Joe Biden kan göra fina förklaringar, men hittills har USA lagrat vacciner och har knappast exporterat några av dem alls. Denna situation måste förändras, säger EPP: s talesman för den internationella handelsgruppen Christophe Hansen.

”Vi måste också investera i utvecklingsländernas produktionskapacitet och göra överskott av vacciner till följd av överskottsorder tillgängliga för tillväxt- och utvecklingsländer så snart som möjligt. På alla dessa punkter stöder vi förra fredagens (4 juni) förslag från Europeiska kommissionen om att söka engagemang från Världshandelsorganisationen (WTO) för att utöka produktionen av COVID-vacciner och behandlingar. Det här är rätt väg framåt, avslutade Simon.

Covid-19

EU: s digitala COVID-certifikat - "Ett stort steg mot en säker återhämtning"

publicerade

on

Idag (14 juni) deltog Europaparlamentets ordförande, EU: s råd och Europeiska kommissionen vid den officiella underteckningsceremonin för förordningen om EU: s digitala COVID-certifikat, vilket markerar slutet på lagstiftningsprocessen.

Portugals premiärminister Antonio Costa sa: ”Idag gör vi ett stort steg mot en säker återhämtning, för att återställa vår rörelsefrihet och för att öka den ekonomiska återhämtningen. Det digitala certifikatet är ett inkluderande verktyg. Det inkluderar personer som har återhämtat sig från COVID, personer med negativa tester och vaccinerade personer. Idag skickar vi en förnyad känsla av förtroende till våra medborgare att vi tillsammans kommer att övervinna denna pandemi och njuta av att resa igen, säkert och fritt över hela Europeiska unionen. ”

Kommissionsordförande Ursula von der Leyen sa: ”Den här dagen för 36 år sedan undertecknades Schengenavtalet, fem medlemsländer vid den tiden beslutade att öppna sina gränser för varandra och detta var början på vad som idag är för många, många medborgare, en av Europas största framgångar, möjligheten att resa fritt inom vår union. Det europeiska digitala COVID-certifikatet försäkrar oss om denna anda av ett öppet Europa, ett Europa utan hinder, men också ett Europa som långsamt men säkert öppnar sig efter den svåraste tiden, certifikatet är en symbol för ett öppet och digitalt Europa. ”

Tretton medlemsstater har redan börjat utfärda EU: s digitala COVID-certifikat, senast den 1 juli kommer de nya reglerna att gälla i alla EU-stater. Kommissionen har inrättat en gateway som gör det möjligt för medlemsstaterna att verifiera att certifikaten är äkta. Von der Leyen sa också att intyget också kan hänföras till framgången för den europeiska vaccinationsstrategin. 

EU-länder kommer fortfarande att kunna införa restriktioner om de är nödvändiga och proportionerliga för att skydda folkhälsan, men alla stater ombeds avstå från att införa ytterligare reserestriktioner för innehavarna av EU: s Digital COVID-certifikat

EU Digital COVID-certifikat

Målet med EU: s digitala COVID-certifikat är att underlätta säker och fri rörlighet inom EU under COVID-19-pandemin. Alla européer har rätt till fri rörlighet, även utan certifikatet, men certifikatet underlättar resor och undantar innehavare från begränsningar som karantän.

EU: s digitala COVID-certifikat kommer att vara tillgängligt för alla och det kommer att:

  • täcka COVID-19-vaccination, test och återhämtning
  • vara gratis och tillgänglig på alla EU-språk
  • vara tillgängliga i digitalt och pappersbaserat format
  • vara säker och inkludera en digitalt signerad QR-kod

Dessutom åtagit sig kommissionen att mobilisera 100 miljoner euro inom ramen för instrumentet för nödstöd för att stödja medlemsstaterna i att tillhandahålla överkomliga tester.

Förordningen gäller i 12 månader från och med den 1 juli 2021.

Fortsätt läsa

coronavirus

Parlamentets president efterlyser ett europeiskt sök- och räddningsuppdrag

publicerade

on

Europaparlamentets president David Sassoli (avbildad) har öppnat en interparlamentarisk konferens på hög nivå om hantering av migration och asyl i Europa. Konferensen fokuserade särskilt på migrationens yttre aspekter. Presidenten sa: ”Vi har valt att diskutera i dag den yttre dimensionen av migration och asylpolitik eftersom vi vet att endast genom att tackla instabilitet, kriser, fattigdom, kränkningar av de mänskliga rättigheterna som sker utanför våra gränser kommer vi att kunna ta itu med roten orsaker som driver miljontals människor att lämna. Vi måste hantera detta globala fenomen på ett mänskligt sätt, att välkomna de människor som bankar på våra dörrar varje dag med värdighet och respekt.
 
”COVID-19-pandemin har en djupgående inverkan på migrationsmönster lokalt och över hela världen och har haft en multiplikatoreffekt på tvångsrörelsen för människor runt om i världen, särskilt där tillgång till behandling och vård inte är garanterad. Pandemin har stört migrationsvägar, blockerat invandring, förstört arbetstillfällen och inkomster, minskat penningöverföringar och drivit miljontals migranter och utsatta befolkningar i fattigdom.
 
”Migration och asyl är redan en integrerad del av Europeiska unionens yttre åtgärder. Men de måste bli en del av en starkare och mer sammanhållen utrikespolitik i framtiden.
 
”Jag tror att det är vår plikt först och främst att rädda liv. Det är inte längre acceptabelt att överlåta detta ansvar bara till icke-statliga organisationer som utför en ersättningsfunktion i Medelhavet. Vi måste gå tillbaka till att tänka på gemensamma åtgärder från Europeiska unionen i Medelhavet som räddar liv och hanterar människohandeln. Vi behöver en europeisk sök- och räddningsmekanism till sjöss, som använder expertis från alla inblandade aktörer, från medlemsstater till civilsamhället till europeiska organ.
 
”För det andra måste vi se till att människor i behov av skydd kan komma till Europeiska unionen säkert och utan att riskera sina liv. Vi behöver definiera humanitära kanaler tillsammans med FN: s flyktingkommissarie. Vi måste arbeta tillsammans på ett europeiskt system för vidarebosättning baserat på gemensamt ansvar. Vi pratar om människor som också kan göra ett viktigt bidrag till återhämtningen av våra samhällen som påverkas av pandemin och den demografiska nedgången tack vare sitt arbete och deras färdigheter.
 
”Vi måste också införa en europeisk mottagningspolitik för migration. Tillsammans bör vi definiera kriterierna för ett enda inresa- och uppehållstillstånd och bedöma behoven på våra arbetsmarknader på nationell nivå. Under pandemin stannade hela ekonomiska sektorer på grund av frånvaron av invandrare. Vi behöver reglerad invandring för återhämtningen av våra samhällen och för upprätthållandet av våra sociala skyddssystem. ”

Fortsätt läsa

Covid-19

Vanliga medier riskerar att bli ett hot mot folkhälsan

publicerade

on

Under de senaste veckorna har det kontroversiella påståendet att pandemin kan ha läckt ut från ett kinesiskt laboratorium - en gång avskedat av många som en kantjusteringsteori - fått fart. Nu har USA: s president Joe Biden tillkännagivit en brådskande utredning som kommer att undersöka teorin som ett möjligt ursprung för sjukdomen, skriver Henry St. George.

Misstanke uppstod först i början av 2020 av uppenbara skäl, eftersom viruset har uppstått i samma kinesiska stad som Wuhan Institute of Virology (WIV), som har studerat koronavirus i fladdermöss i över ett decennium. Laboratoriet ligger bara några kilometer från den våta marknaden i Huanan där det första klustret av infektioner uppstod i Wuhan.

Trots det uppenbara sammanfallet avvisade många i media och politik idén direkt som en konspirationsteori och vägrade att överväga den på allvar under det senaste året. Men den här veckan har det visat sig att en rapport som utarbetades i maj 2020 av Lawrence Livermore National Laboratory i Kalifornien hade dragit slutsatsen att hypotesen om att viruset läckt ut från ett kinesiskt laboratorium i Wuhan var trolig och förtjänade ytterligare undersökning.

Så varför avfärdades Lab Leak Theory överväldigande från början? Det råder ingen tvekan om att ur det vanliga medias perspektiv försvagades idén av associering med president Donald Trump. Beviljas, skepsis mot presidentens påståenden kring en viss aspekt av pandemin skulle ha varit motiverad i nästan alla skeden. För att uttrycka det eufemistiskt hade Trump visat sig vara något av en opålitlig berättare.

Under pandemin avfärdade Trump upprepade gånger allvaret med COVID-19, pressade oproventa, potentiellt farliga läkemedel som hydroxiklorokin och föreslog till och med vid en minnesvärd press briefing att injicering av blekmedel kan hjälpa.

Journalister fruktade också rimligt likheter med berättelsen om massförstörelsevapen i Irak, där stora hot citerades och antaganden gick till en antagonistisk teori med för lite bevis för att stödja den.

Det är emellertid omöjligt att ignorera det faktum att en allmän animus kände till Trump av stora massor av media orsakade en storskalig undantag från plikt och underlåtenhet att upprätthålla objektiva standarder för såväl journalistik som vetenskap. I verkligheten var Lab Leak aldrig en konspirationsteori utan en giltig hypotes hela tiden.

Förslag om motsatsen från antifestationspersoner i Kina upphävdes också helt. Redan i september 2020 uppträdde 'Rule of Law Foundation', kopplad till framstående kinesisk dissident Miles Kwok, på titelsidan en studie som påstod att coronavirus var en artificiell patogen. Kwoks långvariga motstånd mot KKP var tillräcklig för att säkerställa att idén inte togs på allvar.

Under de förevändningar som de bekämpar felinformation, censurerade sociala medier monopol även inlägg om lab-läcka hypotesen. Först nu - efter att nästan alla stora medier såväl som de brittiska och amerikanska säkerhetstjänsterna har bekräftat att det är en möjlig möjlighet - har de tvingats gå tillbaka.

”Mot bakgrund av pågående utredningar om ursprunget till COVID-19 och i samråd med folkhälsoexperter, säger en talesman på Facebook,” kommer vi inte längre att ta bort påståendet att COVID-19 är konstgjorda eller tillverkade från våra appar. ” Med andra ord tror Facebook nu att dess censur på miljontals inlägg de föregående månaderna hade varit felaktigt.

Konsekvenserna av att idén inte har tagits på allvar är djupgående. Det finns bevis för att laboratoriet i fråga kan ha bedrivit så kallad "gain of function" -forskning, en farlig innovation där sjukdomar medvetet görs mer virulenta som en del av vetenskaplig forskning.

Som sådan, om labteorin faktiskt är sant, har världen medvetet hållits i mörkret om det genetiska ursprunget till ett virus som hittills har dödat över 3.7 miljoner människor. Hundratusentals liv kunde ha räddats om virusets nyckelegenskaper och dess benägenhet att mutera hade förståts tidigare och bättre.

De kulturella konsekvenserna av en sådan upptäckt kan inte överdrivas. Om hypotesen är sant - insikten kommer snart att sätta in att världens grundläggande misstag inte var otillräcklig vördnad för forskare eller otillräcklig respekt för expertis, men inte tillräcklig granskning av vanliga medier och för mycket censur på Facebook. Vårt största misslyckande har varit oförmågan att tänka kritiskt och erkänna att det inte finns något som kallas absolut expertis.

Fortsätt läsa
Annons

Twitter

Facebook

Annons

trend