Anslut dig till vårt nätverk!

EU

Parlamentsledamöterna godkänner ny socialfond för att stödja unga och de sämst ställda

publicerade

on

På tisdagen (8 juni) gav parlamentet sitt sista gröna ljus till EU: s viktigaste instrument för att investera i människor och hantera ojämlikhet under de kommande sju åren. PLENUM EMPL.

Europeiska socialfonden +, med en total budget på 88 miljarder euro, kommer att spela en viktig roll vid genomförandet av handlingsplanen för den europeiska pelaren för sociala rättigheter och för att motverka de socioekonomiska effekterna av pandemin.

Investera i barn och ungdomar

Under förhandlingarna säkrade parlamentet mer ambitiösa medel för att investera i ungdomsanställning och bekämpa barnfattigdom och ta itu med två grupper av människor som drabbats särskilt hårt av krisen.

Medlemsstater med en procentandel över EU-genomsnittet av ungdomar som inte är anställda, utbildning eller utbildning (NEET) mellan 2017 och 2019 bör ägna åtminstone 12.5% av sina resurser för ESF + för att hjälpa dem att förbättra sina färdigheter eller hitta ett jobb av god kvalitet. Andra medlemsstater bör också ägna resurser åt dem, helst genom att genomföra de förstärkta ungdomsgarantisystemen.

På en liknande grund bör medlemsstater som hade en EU-genomsnittlig andel av barn med risk för fattigdom eller social utestängning mellan 2017 och 2019 investera minst 5% av sina programresurser för att direkt stödja barns lika tillgång till barnomsorg, utbildning, vård anständigt bostäder. Alla medlemsstater är skyldiga att investera i kampen mot barnfattigdom.

”I dag har vi antagit en balanserad text och säkrat parlamentets prioriteringar. ESF + är EU: s viktigaste instrument för att bygga en mer social och inkluderande europeisk union. Desto viktigare är det med tanke på konsekvenserna av COVID-19-pandemin och kommer att spela en viktig roll i återhämtningen. Nu kommer parlamentet att noga övervaka den effektiva användningen av ESF + i hela EU, ”sade David Casa (EPP, MT).

Stödja människor som behöver det mest

På parlamentets initiativ kommer minst en fjärdedel av medlen att ägnas åt åtgärder som främjar lika möjligheter för missgynnade grupper, inklusive marginaliserade samhällen som romer och tredjelandsmedborgare, för att minska hinder på arbetsmarknaden, ta itu med diskriminering och ta itu med ojämlikheter i hälsa. .

Bland andra fonder har den nuvarande fonden för europeiskt stöd till de fattigaste (FEAD) integrerats i den nya ESF +. Enligt de nya reglerna måste alla medlemsstater spendera minst 3% av sina medel på mat och grundläggande materiellt bistånd för att ta itu med de former av extrem fattigdom som mest bidrar till social utestängning.

Nästa steg

Efter parlamentets godkännande träder förordningen i kraft den tjugonde dagen efter det att den har offentliggjorts i Europeiska unionens officiella tidning. Strängen sysselsättning och social innovation kommer att gälla med retroaktiv verkan.

Bakgrund

Den nya Europeiska socialfonden +, till ett värde av 87,995 2018 miljarder euro i XNUMX års priser, integrerar den tidigare Europeiska socialfonden, Youth sysselsättningsinitiativet (YEI), den Fonden för europeiskt stöd till de sämst ställda (FEAD) och EU-program för sysselsättning och social innovation (EaSI) i en fond.

Mer

Brexit

Ex-EU-Brexit-förhandlare Barnier: Förenade kungarikets rykte står på spel i Brexit-raden

publicerade

on

By

Chef för arbetsgruppen för förbindelser med Förenade kungariket, Michel Barnier, deltog i debatten om handels- och samarbetsavtal mellan EU och Storbritannien under den andra dagen av en plenarsession vid Europaparlamentet i Bryssel, Belgien den 27 april 2021. Olivier Hoslet / Pool via REUTERS

Michel Barnier, EU: s tidigare Brexit-förhandlare, sa på måndagen (14 juni) att Förenade kungarikets rykte stod på spel när det gäller spänningar över Brexit.

EU-politiker har anklagat den brittiska premiärministern Boris Johnson för att inte respektera åtaganden gällande Brexit. Den växande spänningen mellan Storbritannien och EU hotade att överskugga toppmötet med grupp sju på söndag, där London anklagade Frankrike för "stötande" kommentarer om att Nordirland inte var en del av Storbritannien. Läs mer

"Storbritannien måste uppmärksamma sitt rykte", sa Barnier till France Info radio. "Jag vill att Johnson ska respektera hans signatur", tillade han.

Fortsätt läsa

coronavirus

Parlamentets president efterlyser ett europeiskt sök- och räddningsuppdrag

publicerade

on

Europaparlamentets president David Sassoli (avbildad) har öppnat en interparlamentarisk konferens på hög nivå om hantering av migration och asyl i Europa. Konferensen fokuserade särskilt på migrationens yttre aspekter. Presidenten sa: ”Vi har valt att diskutera i dag den yttre dimensionen av migration och asylpolitik eftersom vi vet att endast genom att tackla instabilitet, kriser, fattigdom, kränkningar av de mänskliga rättigheterna som sker utanför våra gränser kommer vi att kunna ta itu med roten orsaker som driver miljontals människor att lämna. Vi måste hantera detta globala fenomen på ett mänskligt sätt, att välkomna de människor som bankar på våra dörrar varje dag med värdighet och respekt.
 
”COVID-19-pandemin har en djupgående inverkan på migrationsmönster lokalt och över hela världen och har haft en multiplikatoreffekt på tvångsrörelsen för människor runt om i världen, särskilt där tillgång till behandling och vård inte är garanterad. Pandemin har stört migrationsvägar, blockerat invandring, förstört arbetstillfällen och inkomster, minskat penningöverföringar och drivit miljontals migranter och utsatta befolkningar i fattigdom.
 
”Migration och asyl är redan en integrerad del av Europeiska unionens yttre åtgärder. Men de måste bli en del av en starkare och mer sammanhållen utrikespolitik i framtiden.
 
”Jag tror att det är vår plikt först och främst att rädda liv. Det är inte längre acceptabelt att överlåta detta ansvar bara till icke-statliga organisationer som utför en ersättningsfunktion i Medelhavet. Vi måste gå tillbaka till att tänka på gemensamma åtgärder från Europeiska unionen i Medelhavet som räddar liv och hanterar människohandeln. Vi behöver en europeisk sök- och räddningsmekanism till sjöss, som använder expertis från alla inblandade aktörer, från medlemsstater till civilsamhället till europeiska organ.
 
”För det andra måste vi se till att människor i behov av skydd kan komma till Europeiska unionen säkert och utan att riskera sina liv. Vi behöver definiera humanitära kanaler tillsammans med FN: s flyktingkommissarie. Vi måste arbeta tillsammans på ett europeiskt system för vidarebosättning baserat på gemensamt ansvar. Vi pratar om människor som också kan göra ett viktigt bidrag till återhämtningen av våra samhällen som påverkas av pandemin och den demografiska nedgången tack vare sitt arbete och deras färdigheter.
 
”Vi måste också införa en europeisk mottagningspolitik för migration. Tillsammans bör vi definiera kriterierna för ett enda inresa- och uppehållstillstånd och bedöma behoven på våra arbetsmarknader på nationell nivå. Under pandemin stannade hela ekonomiska sektorer på grund av frånvaron av invandrare. Vi behöver reglerad invandring för återhämtningen av våra samhällen och för upprätthållandet av våra sociala skyddssystem. ”

Fortsätt läsa

EU

Kommissionärerna Schmit och Dalli deltar i mötet mellan minister för sysselsättning och sociala frågor

publicerade

on

Kommissionär för jobb och sociala rättigheter Nicolas Schmit och kommissionär för jämställdhet Helena Dalli (avbildad) kommer att delta i mötet mellan sysselsättnings- och socialpolitiska ministrar idag (14 juni) i Luxemburg. Ministrarna kommer att diskutera ett brett spektrum av frågor, inklusive uppföljningen av Socialt toppmöte i Porto och nästa steg för att implementera Europeiska pelare för sociala rättigheter. I synnerhet förväntas ministrarna utbyta åsikter om fastställandet av nationella sysselsättnings- och sociala mål och övervakning av framstegen inom processen för den europeiska terminen. Rådet förväntas anta slutsatser om programmet Strategi för personer med funktionsnedsättning 2021-2030. Strategin är ett gemensamt verktyg för att förbättra livet för personer med funktionsnedsättning och omfattar alla aspekter av FN-konventionen om rättigheter för personer med funktionsnedsättning. Rådet förväntas också anta en rekommendation om upprättande av en Europeiska barngarantin, som syftar till att ta itu med barnfattigdom och social utslagning. Det rekommenderar medlemsstaterna konkreta åtgärder för att garantera tillgång till en uppsättning nyckeltjänster för barn i nöd och för att främja lika möjligheter. Ministrarna kommer också att diskutera framstegen för Kommissionens förslag om adekvata minimilöner inom EU.

Ytterligare punkter på dagordningen inkluderar samordning av den ekonomiska och sociala politiken, långtidsvård, pensionstillfällen, distansarbete, social dialog, hälsa och säkerhet på jobbet och social trygghetssamordning. Det portugisiska ordförandeskapet för EU: s råd kommer också att lyfta fram den kommande högnivåkonferensen den 21 juni i Lissabon för att lansera den europeiska plattformen för att bekämpa hemlöshet. Kommissionär Dalli kommer att delta i mötet för att rapportera till ministrarna om firandet av Europeiska mångfaldens månad i maj och vägen framåt angående LGBTIQ-jämställdhetsstrategi. Andra diskussionspunkter kommer att vara Direktiv om bindande åtgärder för lönetransparens och de socioekonomiska effekterna av COVID-19 på jämställdhet. Både morgon- och eftermiddagssessionerna kommer att livestreamas på Rådets webbplats. Mötet följs av en presskonferens med kommissionärerna Schmit och Dalli, som kommer att sändas på EbS.

Fortsätt läsa
Annons

Twitter

Facebook

Annons

trend