Anslut dig till vårt nätverk!

Tobak

MEP Tobacco Working Group avslöjar vitbok i samband med COP10 och MOP3

DELA MED SIG:

publicerade

on

Tobakskonsumtion utgör en stor utmaning för folkhälsan i Europa. Tobak dödar 700,000 15 människor varje år i Europa, varav XNUMX % är icke-rökare, och är den främsta orsaken till cancer som kan förebyggas – skriver Anne-Sophie Pelletier, MEP GUE/NGL

I slutet av februari 2024 kommer en grupp parlamentsledamöter i Strasbourg att lägga fram en vitbok med konkreta förslag till översyn av direktiven 2011/64/EU om beskattning av punktskattepliktiga varor inklusive tobak och 2014/40/EU om tobak produkter, så kallade tobaksproduktdirektivet (TPD). Med världskonferensen om tobakskontroll (COP10) och den 3:e sessionen av partsmötet (MOP3) till WHO-protokollet som äger rum denna vecka i Panama, presenterar Europaparlamentets parlamentariska arbetsgrupp för tobak sina rekommendationer.


Syftet med denna vitbok om tobak är att rapportera om utbyten, upptäckter och varningar som härrör från de utfrågningar som anordnades under 2023 av den parlamentariska arbetsgruppen för tobak (iWG TPD), i samarbete med Smoke-Free Partnership, Alliance Against Tobacco och University of Bath. Ledamöternas vitbok om tobak kommer att distribueras på engelska och franska till alla nuvarande och framtida ledamöter av Europaparlamentet, politiska grupper, kommissionen, Världshälsoorganisationen (WHO) och WHO:s ramkonvention om tobakskontroll (FCTC), folkhälsoorganisationer och media.

Anne-Sophie Pelletier (vänstern), medansvarig för denna vitbok, konstaterar: "Medan EU har satt upp målet om en "tobaksfri generation" till 2040, säger Europaparlamentet i slutsatserna av sin BECA-rapport (uppkallad efter specialkommittén "Beating Cancer"), underströk i februari 2022 det akuta behovet av att uppdatera vår antitobakspolicy. Här är vi två år senare, och EU-kommissionen darrar och skjuter ständigt upp revisioner av dessa två tobaksdirektiv under en dunkel förevändning.”.

DE SJU FÖRSTA REKOMMENDATIONERNA I VITBOKEN

  • Publicering av Europeiska kommissionen senast sommaren 2024 av förslag till revidering av tobaksskattedirektivet 2011/64/EU och tobaksproduktdirektivet 2014/40/EU.
  • Skapande av en oberoende etisk kommitté, ansvarig för att säkerställa efterlevnaden av WHO:s ramkonvention om tobakskontrolls genomförandedirektiv, särskilt om transparens, karuselldörrar, begränsning av kontakter och förmånsbehandling av tobaksindustrin.
  • Strikt tillämpning av artikel 5.3 i FCTC och skyldighet att registrera alla lobbyingaktörer för tobaksvaror och relaterade aktiviteter i transparensregistret: tillverkare, förbund och yrkesorganisationer, återförsäljare, entreprenörer, etc.
  • Implementering av leveranskvoter och oberoende spårbarhet, som krävs av FCTC Implementation Protocol.
  • Omedelbar uppsägning av "samarbetsavtal" som undertecknats mellan EU och tobakstillverkare som fortfarande gäller
  • Förbud, inom de europeiska institutionerna och medlemsstaterna, mot alla former av politisk finansiering, reklam, sponsring, beskydd av sport-, kultur-, social- och hälsoaktiviteter från tobaksindustrin direkt eller indirekt
  • Inleder en utredning om misstankar om intressekonflikter och påverkanshandel i fallet Dentsu/Jan Hoffman

De fullständiga rekommendationerna i vitboken om tobak kommer att läggas fram i slutet av februari 2024 för Europaparlamentet i Strasbourg.

MEPARENS TOBAKSARBETSGRUPP


Syftet med Europaparlamentets tobaksarbetsgrupp, en informell grupp som skapades 2020 av Christian BUSOI och sedan leddes av parlamentsledamöterna Michele RIVASI (De gröna/EFA) och Anne-Sophie PELLETIER (vänstern), är att öka medvetenheten bland de europeiska parlamentariker , icke-statliga organisationer, men också alla medborgare som också är skattebetalare och väljare, i tobaksrelaterade frågor för att de ska kunna möta tobakslobbyns desinformationskampanjer, lögner och manipulation.

De offentliga rundabordsdiskussionerna för ledamöternas tobaksarbetsgrupp har ägt rum i enlighet med åtagandena i WHO:s ramkonvention om tobakskontroll (FCTC), särskilt artikel 5.3 i detta internationella fördrag, som sedan 2003 har undertecknats och ratificerats av 168 stater, vilket syftar till att skydda offentlig politik från inblandning från tobaksindustrin. Tobakslobbyernas inflytandestrategier i europeiska institutioner, beskattning och spårbarhet som instrument för att bekämpa parallellhandel och tobakens dolda miljökostnader är en del av de tematiska frågorna som granskas.

Kontaktinformation:
Anne-Sophie Pelletiers kontor, MEP GUE/NGL
E-post: [e-postskyddad]
Telefon, Europaparlamentets kontor i Bryssel: 0032 2 28 45364

Foto: haim charbit on Unsplash

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend