Anslut dig till vårt nätverk!

kultur

2.6 % av hushållens utgifter spenderade på kultur 2020

DELA MED SIG:

publicerade

on

År 2020, hushåll i EU spenderade i genomsnitt uppskattningsvis 2.6 % av sina totala utgifter på kulturella varor och tjänster. Kulturrelaterade utgifters andel av hushållens totala konsumtionsutgifter varierade avsevärt mellan EU-länderna. Flera faktorer kan påverka denna andel, inklusive hushållens inkomst, prisnivåer, lättillgängligheten till kulturlokaler, nationell kulturpolitik och vanor. 

År 2020 registrerade 8 länder en andel av kulturutgifterna i hushållens totala budgetar över EU-genomsnittet, baserat på de 22 EU-länderna med tillgängliga uppgifter. Den högsta andelen av hushållsbudgeten som spenderades på kulturella ändamål fanns i Danmark (3.9 %), Tyskland (3.7 %) och Österrike (3.5 %). 

Däremot var andelen hushållsutgifter för kulturvaror och tjänster i 13 EU-länder under genomsnittet på EU-nivå, med den minsta andelen i Grekland (1.3 %). Bulgarien, Litauen och Spanien följde tätt, vardera med en andel på 1.5 %.

Uttryckt i köpkraftsstandard (PPS), Österrike (1,221 1,194 PPS), Tyskland (1,173 1,026), Danmark (2020 300) och Nederländerna (193 264) hade de högsta utgifterna för kulturella varor och tjänster 282. I andra änden av skalan var det genomsnittliga hushållet utgifterna för kulturella varor och tjänster var mindre än 296 PPS i Bulgarien (XNUMX), Litauen (XNUMX), Slovakien (XNUMX) och Grekland (XNUMX).

I genomsnitt gick omkring en fjärdedel av EU:s hushålls utgifter för kultur 2020 till dator- och audio-videoutrustning (26.9 %), ytterligare en fjärdedel till böcker och press (25.1 %), en femtedel (20.8 %) på sändningsarvoden och uthyrning av utrustning och tillbehör för kultur, och 13.7 % på närvaro och underhållning, resterande 13.5 % för artiklar för konstnärligt uttryck och skapande.

Stapeldiagram: Hushållens genomsnittliga utgifter för kulturella varor och tjänster, 2020

Källdatauppsättning: cult_st_hbs

Mer information

Metodologiska anteckningar

  • Data för denna artikel är från hushållsbudgetundersökningar (HBS) där EU:s medlemsstater samlar in hushållens konsumtionsutgifter för varor och tjänster. Eurostat sprider uppgifterna från hushållsbudgetundersökningen vart femte år; de senaste resultaten är för 5.
  • Data för Frankrike, Malta och Cypern har tagits fram från HBS 2015, genom att konvertera 2015 till 2020 års referensårspriser med 2020 harmoniserat index för konsumentpriser (HIKP) koefficient.

Annons

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend