Anslut dig till vårt nätverk!

Fritid

Videospelkontroller genom historien

publicerade

on

Videospelarnas popularitet är nu högt. Och är något förståeligt eftersom miljontals människor spelar någon typ av videospel. Bland den här typen av videospel hittar vi också konsolen. Och vad är den viktigaste delen av en konsol? Du har rätt, styrenheten. Våra styrenheter är ganska komplicerade, deras svårigheter kan vara en utmaning för dem som vill lära sig dem. De har också en intressant placering av sina knappar, vilka användare måste lära sig "ögonbindel" om de vill vara en bra spelare. Men de första prototyperna för videospelkontroller var inte så komplicerade på dagen. De flesta av dem klassificeras i en rudimental design. 

Det första videospelet: Spacewar The Origin (1961)

Vi kan inte prata om videospelkontrollernas historia utan att prata om de faktiska videospelen. Alla spelkontroller spårar sitt ursprung från ett visst spel med namnet Rymdkrig: Ursprunget. Detta spel är utan tvekan ett av de första videospel som dyker upp. Spelet i sig är ganska enkelt, spelare har det enda uppdraget att förstöra alla rymdskepp framför dem. Tänk på det som föregångaren till ett mer modernt spel, Flappy Bird, men istället för en riktig fågel kontrollerar du ett rymdfarkost och du kan skjuta missiler. Naturligtvis förblir målet detsamma, låt inte något röra dig.

Spelet designades och installerades på en PDP-1-dator som använde åtta testordomkopplare. Manövreringen av fartyget gjordes med fyra av de åtta omkopplarna. Två av dem användes för att styra rymdskeppets riktning (vänster och höger) och de andra två var dedikerade för missilskottet.

Joysticks farfar: Atari (1977)

Utseendet på joystick har revolutionerat de spel vi känner idag. Joysticken har en mycket enkel design att förstå. I grund och botten behöver den bara fyra omkopplare som styr riktningen för att fungera korrekt. Mekanismen bakom den är också enkel. När du flyttar pinnen i en riktning kommer en metallskiva att ansluta till kretskortet genom en elektrisk signal som sedan anger riktningen till joysticken. Framtida joysticks kommer också att ha en extra omkopplare som används för att skjuta projektilerna.

Även om designen av den ursprungliga joysticken är innesluten i enkelhet, har de flesta moderna styrenheter en annan förfader. Framgången med knappbaserade spel som Spacewar födde en annan trend på 60-talet. Det är tiden då ett spel kallas Pong fick mycket popularitet. Detta arkadspel populärt av Atari var ett tennisbaserat spel där två paddlar studsar en punkt från en till en annan tills pricken inte kan returneras längre.

Kontroll av paddlarna från Pong gjordes med hjälp av potentiometrar, som var knoppar som rörde paddlarna upp och ner när de vrids. Populariteten i detta spel var så hög att många av de första Atari-hemmkonsolerna innehöll en de facto-paddelkontroll. Pong fungerade också som ett av de första tävlingsspelen, eftersom paddelkontrollen hade två potentiometrar (en på varje sida av styrkortet), vilket betyder att spelet kunde spelas i två. Patenten för Atari-joystick mottogs 1978. Men då fanns det många joysticks på marknaden. Även om den hårda konkurrensen lyckades Atari-joysticken skilja sig från resten på grund av dess unika femriktningsförbindelser (upp, ner, vänster, höger och eld).

Utseendet på den första spelkonsolen kom med Atari när de bestämde sig för att erbjuda en joystick tillsammans med de facto paddelkontrollen (Pong) med dess Atari 2600 Video Computer System (VCS).

Nintendo Entertainment System: 1985

Kontrollenheten designad av Nintendo var den sista delen mellan klassiska och moderna videospelkontroller. Den här styrenheten stod tidstestet eftersom dess design oftast är densamma även nuförtiden. Styrenheten hade i mitten två knappar (Start och Select), till höger fanns A- och B-knapparna och till vänster var riktningsplattan.

Den nya innovationen var att spelare nu också kunde gå vidare till diagonalen genom att trycka på två intilliggande knappar samtidigt. Nintendo-kontroller har inspirerat framtida skapare av videospel att justera och förbättra ännu mer konsolerna.

Moderna videospelkontroller

Alla nuförtiden har styrenheterna riktningsknappen och joysticken kombinerade till en enda styrenhet. Även om varje handkontroll har sin unika knappplacering, är de flesta moderna kontroller ättlingar från Sony PlayStation DualShock Controller som har två joysticks, flera knappar och en riktad pad.

Resan för videospelkontroller har varit en fascinerande resa, med början från enkelheten hos Spacewar fram till idag kontroller som har alla de funktioner en spelare behöver. Varje gång du spelar ett spel med en kontroller, som Fifa 21 och Witcher 3 till online blackjack, du känner nu till en del av videospelkontrollens historia. Och vem vet vad framtiden har i beredskap för dessa styrenheter.

Bio

#UNIC - Överlevnad av biografer på spel

publicerade

on

International Union of Cinemas (UNIC), organet som företräder filmhandelsföreningar och operatörer över 38 europeiska territorier, har utfärdat följande uttalande:

"Eftersom europeiska biooperatörer äntligen kommer från en period av förlängd stängning på grund av COVID-19-utbrottet och arbetar hårt för att välkomna publiken tillbaka, måste hela branschens fokus vara att se till att återhämtning kan ske och att publiken återvänder för att njuta av det unika erfarenhet av att titta på filmer på storbildsskärmen.

"Medan många på distributionssidan har angett att" vi är alla i det här tillsammans ", gör de senaste händelserna det tydligare än någonsin att detta sentiment måste stödjas av såväl handlingar som ord.

"Specifikt måste nytt innehåll släppas i biografer först och observera ett betydande teaterfönster, båda elementen är väsentliga för överlevnaden och hälsan hos alla delar av den europeiska (och faktiskt globala) filmindustrin.

"En" biograf "-strategi för filmreleaser - åtföljd av en betydande period av teatral exklusivitet - är en beprövad affärsmodell och avgörande för att se till att publiken kan njuta av ett varierat utbud av filmer. Detta system var grunden för ett rekordbrytande 2019, med 1.34 miljarder antagningar och 8.7 miljarder euro intjänade endast på kassan i Europa.

"Hela sektorn står inför oöverträffade utmaningar. Mer än någonsin måste beslut över hela branschen fattas med ett långsiktigt perspektiv. Om våra studiopartners tvingar biografer att vänta tills sektorn kommer ut ur krisen i USA innan de levererar nytt innehåll, det kommer att visa sig för sent för många europeiska biografer och deras dedikerade arbetskraft.

"Alla som är beroende av filmindustrins framgång bör förbinda sig till att säkerställa hela sektorns framtida hälsa. Genom att göra det kommer de att se till att den bredare filmindustrin och europeiska biografer - från enbildsoberoende till konsthus och multiplex - kommer att återhämta sig och återvända från denna kris starkare och mer motståndskraftig än någonsin. "

Om UNIC

Union Internationale des Cinémas / International Union of Cinemas (UNIC) representerar intressen för filmhandelsföreningar och filmoperatörer som täcker 38 länder i Europa och grannregioner.

Fortsätt läsa

coronavirus

#Cineworld planerar att öppna alla teatrar igen i början av juli

publicerade

on

Den brittiska filmoperatören Cineworld Group Plc (CINE.L) sa på tisdagen (16 juni) att några av dess teatrar skulle öppna igen under den sista veckan i juni och förväntade sig alla öppna igen i juli med förbättrade sanitetsförfaranden på alla platser, skriver Tanishaa Nadkar.

Företaget, som övergav sitt avtal med 1.65 miljarder dollar för att köpa Kanadas Cineplex (CGX.TO) förra veckan, räknar med att öppna igen i USA och Storbritannien den 10 juli. Aktier i företaget, som har fallit cirka 64% hittills i året sågs det öppna 10% högre, enligt indikatorerna på premarket. Cineworld, som hade stängt av sina teatrar på grund av koronavirusledda begränsningar, sa att det hade uppdaterat sitt bokningssystem för att säkerställa social distans i sina auditorier, tillsammans med anpassning av filmtabeller för att hantera köer och undvika uppbyggnad av folkmassor i lobbier.

Cineworld, som driver cirka 9,500 7,000 skärmar världen över, med mer än 110 XNUMX i USA, säkrade också en extra $ XNUMX miljoner från långivare och ett undantag på låneavtal förra månaden för att hjälpa det att överleva lockdowns. Regissör Christopher Nolans thriller Grundsats kommer att debutera i biografer den 31 juli, den första nya blockbusterreleasen på månader för biografer som behöver färska filmer för att locka publiken efter avslutningarna.

Fortsätt läsa

coronavirus

Storbritannien strävar efter att starta om idrott inom en snar framtid med ny arbetsgrupp

publicerade

on

Storbritannien tittar på hur konkurrenskraftig idrott kan återuppta sig bakom stängda dörrar inom en snar framtid, sa kulturminister Oliver Dowden på onsdag (20 maj), under en ny arbetsgrupp som undersöker hur fritids- och fritidsbranschen kan starta om, skriva William James och Andy Bruce.

Dowden sa att arbetsgruppen skulle "hjälpa oss att tänka igenom hur vi kan få tillbaka sporten på ett säkert sätt på ett sätt som fungerar både för klubbar, spelare och supportrar."

Han tillade att vägledning som publicerades förra veckan för hur elitidrottare kunde återuppta träningen skulle "bana väg för återlämnande av levande sporter bakom stängda dörrar inom en snar framtid."

Fortsätt läsa
Annons

Twitter

Facebook

trend