Anslut dig till vårt nätverk!

Framsidan

Yttrande: Kan Ryssland någonsin ta sig ur korruption?

DELA MED SIG:

publicerade

on

rysk-korruptionBy Andrew Monaghan, seniorforskare, Ryssland och Eurasien-programmet, Chatham House
Rysslands ledare ignorerar inte den allvarliga skada som endemisk korruption gör på landet. Men problemets omfattning och förankrade karaktär innebär att en dedikerad, systemomfattande kamp förblir en av Vladimir Putins mest skrämmande uppgifter.

Anklagelser om korruption i kolossal skala har gett en av huvudhistorierna kring vinter-OS i Sotji. Oppositionsfigurer, som Boris Nemtsov och Alexei Navalniy, har hävdat att spelen har varit en "tjuvkaper" med så mycket som hälften av de totala utgifterna på 50 miljarder dollar förlorade till bakslag, vilket riktar anklagelser om medverkan mot de som är på de högsta nivåerna. kraft. Internationella olympiska kommitténs Gian Franco Kasper föreslog att en tredjedel av budgeten gick förlorad på grund av korruption, och kontrakt gick till en "byggmaffia".

Höga ryska tjänstemän, inklusive Vladimir Putin, har avvisat dessa anklagelser och menar att siffrorna är missvisande eftersom de blandar ihop de totala utgifterna för utvecklingen av Sotji och de specifika utgifterna för de olympiska anläggningarna. De motarbetar också att om anklagarna har seriösa bevis ska de lämna in dem till de brottsbekämpande myndigheterna.

Men tidigare har ledningen erkänt att det finns ett problem, vilket inte minst illustreras av dess försök att ta itu med det. 2010 beordrade dåvarande presidenten Dmitri Medvedev riksåklagaren att utreda Sochi-relaterad korruption. Ett straffrättsligt förfarande inleddes och ett antal entreprenörer och tjänstemän avskedades, även från befattningar i Kreml. Med hänvisning till källor i Kreml föreslog ryska medier att Nikolai Mikheev, chef för huvudkontrolldirektoratet för presidentadministrationen, och hans ställföreträdare Sergei Sysolyatin avskedades (även om sambandet med korruption officiellt förnekades). På senare tid, i februari 2013, under ett besök i Sotji, levererade Vladimir Putin en rad offentliga tillrättavisningar för förseningar och kostnadsöverskridanden, och Akhmed Bilalov, vicepresident för den ryska olympiska kommittén, fick sparken.

Omfattningen av anklagelserna om spelen i Sotji är verkligen anmärkningsvärd. Men korruptionen sträcker sig långt bortom Sotji, och så genomsyrar det ryska livet att författaren Dmitri Bykov har föreslagit att det är en "tradition". Tjänstemän erkänner också detta och hävdar behovet av att "skapa ett offentligt klimat som avvisar korruption".

Det finns flera andra framträdande pågående korruptionsskandaler. Stora summor förskingrades, till exempel från budgeten för förberedelserna för APEC-toppmötet som hölls i ryska Fjärran Östern 2012. Utredningar och arresteringar följde, inklusive av Roman Panov, premiärministern i Perms territorium och före detta minister för regional utveckling . Ett annat är Oboronservis-bedrägerifallet som involverade den illegala försäljningen av försvarsministeriets egendom, vars utredning har uppslukat Anatoly Serdyukov, en medlem av Putins ledningsgrupp, vilket ledde till att han avskedades som försvarsminister och att han därefter väcktes åtal mot honom.

Men korruptionen sträcker sig mycket bredare och kan sägas slå in i själva kärnan av det ryska ledarskapets egen strategiska agenda. 2009 uppgav Dmitri Medvedev att tjänstemän "nästan öppet" stjäl en betydande del av pengarna som tilldelats norra Kaukasus, och chefsåklagaren Sergei Fridinsky har föreslagit att cirka 20 procent av statens vapenanskaffningsbudget är förskingrat. Utvecklingsprogrammet för bostäder och allmännyttiga tjänster är en annan hög prioritet som Putin själv medger att det hämmas av betydande korruption.

Att ta itu med detta utbredda problem kommer därför att vara centralt för att uppnå de mål som Putin satte upp i sina påbud från maj 2012. I synnerhet måste utgifterna vara mer effektiva för att möta de extraordinära kostnaderna för att bygga den infrastruktur som landet behöver samtidigt som den ekonomiska tillväxten förblir mycket långsammare än de fem procent som krävs.

Annons

Putin har också försökt återuppliva en bredare, långvarig anti-korruptionskampanj i hela landet. Denna enhet innehåller tre huvudelement. Först är omorganisationen av de relevanta officiella organen, inklusive skapandet av ett anti-korruptionsdirektorat i presidentens administration, som centraliserar det arbete som tidigare utförts av flera direktorat.

För det andra har en uppsjö av ny lagstiftning höjt lönerna för ministrar och andra tjänstemän samtidigt som de tvingats deklarera personlig information om inkomster och egendom och förbjuder utländska bankarrangemang. Ny lagstiftning omfattar även anbud på statliga kontrakt och utgifter.

För det tredje har ledande personer som Sergei Ivanov, Igor Sechin och Alexander Bastrykin lett stora revisioner av statliga strukturer, statliga företag och brottsbekämpande organ. Nästan 3,000 200 tjänstemän är nu föremål för juridiskt ansvar, och 160 har avskedats, inklusive fem från federala verkställande organ och cirka XNUMX från regionala kontor för federal regering.

Hittills tycks detta försök ha en viss framgång, vilket bekräftas av en förbättring av Transparency Internationals betyg. Men lagstiftning, uppsägningar och gripanden är en sak, medan straff har förblivit en annan. Vyacheslav Dudko, en före detta regionguvernör och medlem av Förenade Ryssland, dömdes till nio och ett halvt års fängelse, men han är fortfarande i en liten minoritet: bara åtta procent av de som befunnits skyldiga till att ta mutor sitter i fängelse.

Med tanke på problemets omfattning kommer anti-korruptionskampanjen att kräva stor uthållighet för att lyckas. Det kommer också att kräva noggrann balansering på tre sätt. För det första kommer det att kräva balansering av resurser eftersom kampanjens (nödvändigtvis) stora skala absorberar mycket av ledarskapets tid och resurser som också krävs på andra håll. För det andra kräver det noggrann politisk avvägning: som så ofta med sådana projekt erbjuder det möjligheter att göra upp och bygga byråkratiska imperier.

Slutligen sitter korruption i hjärtat av den ryska politiken. Tidigare anti-korruptionskampanjer har strandat delvis för att de har förträngt hjärtat i systemet så att ekonomin har stannat: operationen lyckades, men patienten dog. Hur man fungerar framgångsrikt och håller patienten vid liv är det ryska ledarskapets svåra men centrala uppgift.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend