Anslut dig till vårt nätverk!

EU

Karim nominerad till EU-parlamentets ordförande

DELA MED SIG:

publicerade

on

Sajjad-Karim-mep_0European Conservatives and Reformists (ECR)-gruppen i Europaparlamentet har enhälligt nominerat Sajjad Karim (avbildad) att vara dess kandidat till ordförande för Europaparlamentet.

Den nordvästra parlamentsledamoten var den första brittiska muslimen som valdes in i parlamentet 2004 och omvaldes för en tredje mandatperiod i rad förra månaden. Han var ursprungligen medlem i den politiska gruppen ALDE, och gick senare med i de konservativa 2007 där han tillhörde EPP och nu ECR.

Sajjad säger att han vill bli en president som kommer att driva igenom en reformagenda som bland annat innefattar att skrota Europaparlamentets plats i Strasbourg.

Som den konservativa rättsväsendets talesman har Sajjad stått i spetsen för ECR:s reformistiska agenda i Europa, särskilt genom att styra viktiga reformer som har minskat EU:s byråkrati, infört ett nytt ramverk för EU-lagstiftning och ökat de nationella parlamentens befogenheter.

Han innehar för närvarande ett antal ordförandeposter, inklusive den rådgivande kommittén för MEP:s uppförandekod som syftar till att stänga av korrupta metoder i parlamentet.

Han har också lett parlamentets arbete med ett frihandelsavtal mellan EU och Indien, som parlamentets föredragande där han framgångsrikt kämpade för införandet av klausulen om mänskliga rättigheter och demokrati. Han innehar också vice ordförandeskapet i Europaparlamentets antirasism och mångfaldsintergrupp och medordförande för European Muslim Forum.

Sajjad antogs som ECR:s kandidat att vara parlamentets ordförande vid ett möte på onsdag kväll.

Annons

Han sa: "Jag är stolt över att ha blivit nominerad att kandidera till ordförandeskapet i parlamentet. Jag anser att presidenten bör vara någon som agerar opartiskt, försöker bygga broar och kan tilltala ett brett spektrum av grupper. Europaparlamentet självt. behöver reformeras, till exempel genom att fortsätta sätta press på EU:s ledare att stoppa den månatliga vandringen till Strasbourg. Jag vill vara presidenten som kommer att fortsätta den reformen och min första åtgärd vid varje Europeiska rådet kommer att vara att öka behovet av en enda plats för riksdagen.

"Mitt decennium långa starka meritlista av att få betydande reformer genom parlamentet och att arbeta med olika politiska grupper är tydligt för alla. Jag lyckades framgångsrikt förhandla fram en överenskommelse om kontroversiella rapporter i mitt utskott, såsom revisionsreformpaketet.

"Efter valet av så många extremistiska element som försöker ta Europa tillbaka till en mycket mörk period av vår historia, har parlamentsledamöterna idag en unik möjlighet att tänka bortom rent politiska ideologiska begränsningar och projicera EU till världen på ett positivt sätt genom att stödja mitt presidentbud."

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend