Anslut dig till vårt nätverk!

EU

Kommissionen inleder undersökning statistikrapportering i Valencia

DELA MED SIG:

publicerade

on

valencia-katedralen-valencia-venezuelaEuropeiska kommissionen har beslutat att inleda en formell utredning om eventuell manipulation av statistik i regionen Valencia (Valencia), Spanien. Kommissionen ifrågasätter inte riktigheten av statistiken i Spanien.

Undersökningen kommer att undersöka huruvida avsiktlig eller allvarligt oaktsam felaktig rapportering av utgifter i regionen gjorde att Spaniens nationella skuld- och underskottsdata blev felaktigt framställda under flera år. Detta är första gången som kommissionen använder sig av sina nya befogenheter enligt "Six Pack"-lagstiftningen om ekonomisk styrning (IP / 10 / 1199) för att utreda misstänkt manipulation av en medlemsstats skuld- och underskottsdata. Om manipulation bekräftas kan kommissionen vidta lämpliga sanktioner. Inledandet av en utredning föregriper dock inte resultatet.

Algirdas Šemeta, kommissionär med ansvar för statistik, sa: "Den europeiska statistikens kvalitet och trovärdighet är inget som kommissionen är villig att kompromissa med. Vi är beroende av sunda data för att fatta sunda beslut och pålitlig statistik för evidensbaserat policyskapande. Kommissionen kommer att använda alla verktyg som står till dess förfogande för att säkerställa att medlemsländernas statistik verkligen återspeglar den ekonomiska situationen och sammanställs och rapporteras i enlighet med EU-lagstiftningen."

I maj 2012 informerade de spanska nationella statistikmyndigheterna Eurostat om att dess offentliga underskott för 2011 skulle behöva revideras uppåt med 0.4 % av BNP, jämfört med siffran som de rapporterade för EDP-anmälan några veckor tidigare. Detta berodde främst på upptäckten av oredovisade utgifter i de autonoma regionerna Valencia och Madrid. Eurostat gjorde omedelbart tekniska besök i Spanien för att fastställa problemets natur. Under dessa besök fann Eurostat att fallet Madrid kunde betraktas som en exceptionell justering. Fallet Valencia gav dock anledning till oro.

Det visade sig att Intervención General de la Generalidad Valenciana (IGGV) systematiskt hade skickat felaktig information till de nationella statistikmyndigheterna under många år. Förutom att IGGV inte rapporterade betydande hälsoutgifter, hade IGGV inte respekterat periodiseringsprincipen, som krävs enligt nationell lagstiftning och EU-lagstiftning. Dessutom verkade rapporter från den regionala revisionsrätten, som flaggade för dessa problem, och kommentarer från det regionala hälsoministeriet ha ignorerats.

Efter dessa besök utfärdade Eurostat ett rapport med detaljerade rekommendationer för att säkerställa kvaliteten på de regionala och lokala myndigheternas statistiska rapportering. Eurostat samarbetade med de spanska myndigheterna i genomförandet av dessa rekommendationer och fortsätter att noggrant övervaka situationen. Korrigeringen av det spanska offentliga underskottet återspeglades i oktober 2012 EDP-anmälan. Det är viktigt att understryka att spanska uppgifter alltid har publicerats utan förbehåll av Eurostat. I september 2013 genomförde Eurostat ett verifieringsbesök i Spanien för att bekräfta sina resultat relaterade till den felaktiga rapporteringen i Valencia. På grundval av dessa besök och ytterligare analys av situationen rekommenderade Eurostat att kommissionen skulle inleda en undersökning av felaktig framställning av EDP-uppgifter i Spanien.

Ekonomisk styrning och statistik

Annons

Medlemsstaterna är skyldiga att rapportera sina årliga underskotts- och skulduppgifter till Eurostat två gånger om året, i full överensstämmelse med europeiska statistiska regler och förfaranden (ENS 95). Sedan november 2011 kan kommissionen inleda en utredning om det finns misstankar om manipulation av statistik på grund av avsiktlig felaktig rapportering eller grov vårdslöshet. Förordning 1173 / 2011 inför utredningsförfaranden och tillåter ekonomiska sanktioner (upp till 0.2 % av BNP) vid manipulation av statistik. Detta är en viktig del av att stärka ekonomisk styrning och övervakning och för att säkerställa att medlemsstaternas offentliga data är trovärdiga, tillförlitliga och oberoende producerade.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend