Anslut dig till vårt nätverk!

EU

S&D-gruppen: "Junckervalet ett oåterkalleligt steg för europeisk demokrati och framtida EU-program har nu en tydlig S&D-stämpel"

DELA MED SIG:

publicerade

on

gianni-pittellaDen 15 juli röstades Jean-Claude Juncker till ordförande för nästa EU-kommission med en majoritet på 422 röster från parlamentsledamöterna i Strasbourg.

S&D-gruppens ordförande Gianni Pittella kommenterar resultatet av valet (avbildad) sade: "På S&D-gruppens vägnar gratulerar jag Jean-Claude Juncker till hans val till nästa ordförande för EU-kommissionen. Vår grupp har stöttat herr Juncker i denna omröstning och under processen sedan valet till Europaparlamentet, baserat på vårt löfte att respektera medborgarnas röster för "Spitzenkandidaten" när den nya kommissionsordföranden väljs. 

"Vi har sett en liten revolution i Europa under de senaste månaderna, där vår grupp har spelat en central roll. Vi har satt folket först och respekterat deras röster."

När det gäller EU:s framtida politiska program tillade Pittella: "Under de senaste veckorna har vår grupp fört intensiva förhandlingar med herr Juncker. Programmet som han lade fram idag har helt klart en S&D-stämpel och vi är stolta över vårt inflytande för att säkerställa att det är mycket rättvisare och mer socialt balanserad än de ursprungliga planerna. 

"Vi lägger fram flera krav som nu ingår i EU:s handlingsplan, inklusive en investeringsplan på 300 miljarder euro till februari 2015, en nylansering för europeisk industri, en förstärkt europeisk ungdomsgaranti, en minimilön i hela Europa, ett fortsatt fokus om offentliga tjänster, en mer demokratisk struktur för att ersätta trojkan, kampen mot skatteflykt och införandet av en skatt på finansiella transaktioner.

"Vidare har vår uppmaning till solidaritet och europeiska åtgärder för asyl- och invandringspolitiken tagits upp, liksom vårt krav på mer samordnade europeiska åtgärder för utrikespolitiken. Slutligen har översynen av utstationeringsdirektivet varit en av våra viktigaste krav under de senaste åren för att bekämpa social dumpning." 

Han avslutade med att uppmana till seriösa åtgärder för att ersätta åtstramningar med större solidaritet i Europa: "Det finns fortfarande mer att göra. Vi behöver se en tydlig plan för att införa större flexibilitet i stabilitets- och tillväxtpakten och vi uppmanar president Juncker att leva upp till hans löfte om att utse en medlem av S&D-familjen till kommissionär för ekonomiska och monetära frågor. Slutligen måste vi snarast lägga ner mammaledighetsdirektivet på bordet för att säkerställa bättre skydd för kvinnor och män när de väljer att bilda familj. 

Annons

"Vår grupp kommer inte att ge en blankocheck till herr Juncker och hans framtida kommissionärer. Detta var ett första avgörande steg så att herr Juncker nu kan börja sätta upp sitt team. Vi kommer att titta noga under de kommande månaderna och i de sista utfrågningarna i november för att se till att president Juncker genomför sina löften i praktiken."

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend