Anslut dig till vårt nätverk!

EU

EPHA uppmanar den nya kommissionsordföranden att sätta människors behov främst

DELA MED SIG:

publicerade

on

ephaEU-parlamentet har bekräftat Jean-Claude Juncker som ny ordförande för EU-kommissionen. De Europeiska folkhälsoalliansen (EPHA) gratulerade Juncker till bekräftelsen och uppmanade honom att engagera sitt mandat 2014-2019 för hälsa och välbefinnande för människor som bor i Europa.

"Hälsa är en av de viktigaste problemen för människor som bor i Europa. Att bringa Europeiska unionens verksamhet i linje med människors prioriteringar är avgörande för att skapa en fackförening som tjänar folket som Juncker lovade (1) han skulle göra i sin europeiska valkampanj”, säger EPHA:s interimsekreterare Emma Woodford.

Junckers Europeiska folkpartiet fick flest mandat i det senaste valet till Europaparlamentet. För att leva upp till det förtroende som hans väljare ger honom måste herr Junker utforma en plan för EU:s ekonomi som prioriterar hälsa, sociala resultat och anständigt arbete (2) snarare än snäva ekonomiska intressen. Som utgångspunkt bör Jean-Claude Juncker driva på för starkare hälso- och sysselsättningsdimensioner av hög kvalitet i en Europa 2020-strategi (3) som också stöder uppnåendet av en inkluderande ekonomi, välbefinnande och social integration (4).

I sin utfrågning idag (15 juli) lovade Juncker att genomföra sociala konsekvensbedömningar av åtstramningsåtgärder. Med tanke på att hälsa är ett ganska korrekt sätt att mäta hållbar utveckling och tillväxt för alla, måste den nya kommissionen ta detta ett steg längre och även genomföra hälsokonsekvensbedömningar (5).

Ett annat område där Juncker kan göra skillnad enligt EPHA är EU-USA:s handels- och investeringspartnerskap (känd som TTIP) – en pakt där kommissionen har möjlighet att visa sitt engagemang för folkhälsan, såväl som för skyddet sociala rättigheter och miljönormer. EPHA uppmanar den nya kommissionen att arbeta på ett nytt tillvägagångssätt för bättre lagstiftning som sätter människors behov i nivå med storföretagens intressen.

"För miljontals människor som bor i Europa har EU inte kunnat leverera i de frågor som betyder mest för dem. Den nya kommissionen står inför utmaningen att återvinna det förlorade förtroendet (6) för det europeiska projektet. Målet med smart, hållbar och inkluderande tillväxt som möter människors behov måste toppa Junckers att-göra-lista för de kommande fem åren”, avslutade Woodford.

(1) EU-val 2014 – ger tillväxt och jobb i EU:s regioner och städer, toppmöte arrangerat av EPP-gruppen i Regionkommittén & Herr Juncker, nominerad till kommissionens ordförande, och hans EPP-prioriteringar i hälso- och sociala frågor.

Annons

(2) EU-val 2014 – Vad kommer de att betyda för hälsopolitiken de kommande fem åren?

(3) Europa 2020 är EU:s tillväxtstrategi för det kommande decenniet.

(4) EPHA:s manifest för EU-valet Parlamentet uppmanar EU att se till att hälsa och välbefinnande rankas så högt som de värderas av. 1) omfokusering av Europas affärsplan på människors välbefinnande; 2) skapa en ekonomi i centrum för människor – säkerställa kvalitetsarbete för alla; 3) skapa ett inkluderande, hållbart samhälle; och 4) genom att utveckla en stark hälsopolitik som baseras på allmänintresset.

(5) EPHA:s policyrekommendationer för att mäta hälsa i hållbarhetsbedömningar

(6) [EPHA pressmeddelande] Europeiska väljare kräver ett brådskande skifte från business as usual.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend