Anslut dig till vårt nätverk!

EU

Reformer i #Ukraina – början eller slutet av historien?

DELA MED SIG:

publicerade

on

59_mainBetydande händelser har ägt rum i det interna politiska livet i Ukraina. Den offentliga konflikten mellan premiärminister Volodymyr Groysman och chefen för infrastrukturdepartementet Volodymyr Omelyan har pågått och pågått i flera veckor. Den officiella orsaken till konflikten är det nyligen fattade beslutet av den ukrainska regeringen att överföra kontrollen över det statliga järnvägsbolaget Ukrzaliznytsia från ministeriet för infrastruktur till ministerkabinettet och ministeriet för ekonomisk utveckling.

Ukrzaliznytsia Public Joint Stock Company förenar sex regionala järnvägar och cirka 140 företag inom hela branschen. Företaget driver 21,600 4,000 kilometer järnvägslinjer, cirka 123,000 2016 lok och XNUMX XNUMX vagnar (vagnar). Under våren XNUMX utsåg ministerkabinettet den tidigare chefen för den polska PKP Cargo Railway Corporation, Wojciech Balczun, till chef för Ukrzaliznytsia.

Ukrainas premiärminister Volodymyr Groysman har motiverat beslutet att överföra kontrollen över statligt företag med förekomsten av djupa personliga spänningar mellan styrelsen för Ukrzaliznytsia och infrastrukturministern som skapar dissonans i arbetet i en av de största industrierna. Den nuvarande chefen för det statliga monopolet W. Balczun har sagt att han välkomnar alla åtgärder som kan öka effektiviteten i företaget. Medan infrastrukturministern V. Omelyan förklarade sin negativa inställning till ett sådant beslut med oförmågan hos nuvarande järnvägschef att bekämpa korruption och genomföra reformer. Ministern har utfärdat ett officiellt anspråk till Ukrzaliznytsias styrelse och överlämnat motsvarande material till premiärministern under regeringsmötet. Groysman berättade dock offentligt Omelyan och stöttade Balczun.

Enligt yttrandet från ukrainska experter och företrädare för näringslivet är anspråken till Ukrzaliznytsias styrelse helt rimliga. Positiv statistik över 2016 års resultat uppnås på grund av höjningar av tullsatserna. Företagen har behållit gamla korruptionsplaner och icke-transparenta spelregler. Reformer av sektorn och ankomsten av stora utländska investerare skjuts på konstgjord väg upp av skugglobbyisterna som är ganska nöjda med status quo. Å andra sidan måste vi hålla med om det faktum att när det gäller lufttransporter, förvaltning av hamnar och utveckling av väginfrastruktur, som för närvarande är under kontroll av infrastrukturministeriet, situationen med reformer och resultaten av ekonomisk verksamhet är mycket bättre än i Ukrzaliznytsia. Till exempel påpekas att Borispols flygplats efter år av förlustbringande verksamhet äntligen lyckades tjäna cirka 1.5 miljarder UAH 2016. Detta är inte ett ensamt exempel.

Troligtvis är den nuvarande konflikten om det ukrainska järnvägsstatsmonopolet inte rent subjektivt utan speglar djupare interna processer. Vissa betraktar det som enskilda reformatorers försök att utmana det gamla statliga förvaltningssystemet. Andra noterar att motståndet från den lokala oligarkin orsakas av ankomsten av stora multinationella aktörer till Ukraina. Ytterligare andra ser detta som att den nya teknokratiska eliten växer fram, utformad för att ersätta otillräckligt kompetent och korrumperad postsovjetisk byråkrati. Alla har rätt på sitt sätt.

Förresten, ända sedan det kontroversiella mötet i Ukrainas ministerkabinett, premiärministerns retorik Volodymyr Hrojsman har på något sätt förändrats. Den ukrainska regeringen har för avsikt att genomföra en revision av Balczuns verksamhet. Lämpliga personalbeslut kommer att fattas baserat på resultatet av denna revision. Vi kan bara hoppas på en tidig revision och att den reformativa kursen för den ukrainska regeringen kommer att vara stabil.

Annons

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend