Anslut dig till vårt nätverk!

Elektricitet till sammankoppling

Kommissionen föreslår en reform av EU:s elmarknadsdesign för att öka förnybar energi, bättre skydda konsumenterna och förbättra industrins konkurrenskraft

DELA MED SIG:

publicerade

on

Vi använder din registrering för att tillhandahålla innehåll på ett sätt du har samtyckt till och för att förbättra vår förståelse av dig. Du kan när som helst avsluta prenumerationen.

Den 14 mars föreslog kommissionen en reformering av EU:s elmarknadsdesign för att påskynda en ökning av förnybara energikällor och avvecklingen av gas, göra konsumenträkningar mindre beroende av instabila priser på fossila bränslen, bättre skydda konsumenterna från framtida prisökningar och potentiell marknadsmanipulation. , och göra EU:s industri ren och mer konkurrenskraftig.

EU har haft en effektiv, välintegrerad elmarknad i över tjugo år, vilket gör det möjligt för konsumenter att skörda de ekonomiska fördelarna av en inre energimarknaden, säkerställa försörjningstrygghet och stimulera avkarboniseringsprocessen. Energikrisen som sporrades av Rysslands invasion av Ukraina har understrukit behovet av att snabbt anpassa elmarknaden till bättre stödja den gröna omställningen och erbjuda energikonsumenter, både hushåll och företag, bred tillgång till prisvärd förnybar och icke-fossil el

Den föreslagna reformen förutser revisioner av flera delar av EU-lagstiftningen – Särskilt elförordningen, eldirektivet och REMIT-förordningen. Det införs åtgärder som stimulera längre period kontrakt med icke-fossil kraftproduktion och föra mer rena flexibla lösningar in i systemet att konkurrera med gas, som t.ex efterfrågesvar och lagring. Detta kommer att minska inverkan av fossila bränslen på konsumenternas elräkningar, samt säkerställa att den lägre kostnaden för förnybar energi återspeglas där. Dessutom kommer den föreslagna reformen att öka den öppna och rättvisa konkurrensen på de europeiska grossistmarknaderna för energi genom att öka marknadens transparens och integritet.

Att bygga ett förnybar energisystem kommer inte bara att vara avgörande för att sänka konsumenternas räkningar, utan också för att säkerställa en hållbar och oberoende energiförsörjning till EU, i linje med European Green Deal  och REPowerEU-plan. Denna reform, som är en del av Green Deal industriplan, kommer också att ge den europeiska industrin tillgång till en förnybar, icke-fossil och prisvärd strömförsörjning som är en nyckelfaktor för avkarbonisering och den gröna omställningen. För att nå våra energi- och klimatmål, utplacering av förnybar energi kommer att behöva tredubblas i slutet av detta decennium.

Skydda och stärka konsumenterna

Höga och volatila priser, som de som sågs 2022 provocerade av Rysslands energikrig mot EU, har lagt en överdriven börda på konsumenterna. Detta förslag kommer att göra det möjligt för konsumenter och leverantörer att dra nytta av mer prisstabilitet baserad på förnybar och icke-fossil energiteknik. Det är avgörande att det kommer att ge konsumenterna en brett utbud av kontrakt och tydligare information innan de undertecknar kontrakt för att de ska ha möjlighet att göra det låsa in säkra, långsiktiga priser för att undvika alltför stora risker och volatilitet. Samtidigt kommer de fortfarande att kunna välja att ha dynamiska priskontrakt för att dra nytta av prisvariationer för att använda el när det är billigare (t.ex. att ladda elbilar, eller använda värmepumpar).

Utöver att utöka konsumenternas valmöjligheter, syftar reformen ytterligare till att främja prisstabilitet genom att minska risken för leverantörsfel. Förslaget kräver att leverantörer hanterar sina prisrisker åtminstone i samma utsträckning som volymerna under fasta kontrakt, för att vara mindre exponerade för prishöjningar och marknadsvolatilitet. Det ålägger också medlemsstaterna att upprätta leverantörer av sista utväg så att ingen konsument hamnar utan el.

Annons

Smakämnen skydd av utsatta konsumenter är också avsevärt förbättrad. Enligt den föreslagna reformen kommer medlemsstaterna att skydda utsatta konsumenter i efterskott från att kopplas bort. Det tillåter också medlemsstaterna att förlänga reglerade detaljhandelspriser till hushåll och små och medelstora företag i händelse av en kris.

Enligt förslaget reglerar om att dela förnybar energi håller också på att förnyas. Konsumenter kommer att kunna investera i vind- eller solparker och sälja överskott av solel på taket till grannar, inte bara till sin leverantör. Hyresgäster kommer till exempel att kunna dela överskottssolenergi på taket med en granne.

För att förbättra kraftsystemets flexibilitet, kommer medlemsstaterna nu att behöva bedöma sina behov, fastställa mål för att öka icke-fossil flexibilitet och kommer att ha möjlighet att införa ny stödsystem särskilt för efterfrågesvar och lagring. Reformen ger också systemansvariga möjlighet att upphandla efterfrågeminskning under rusningstid. Vid sidan av detta förslag, Kommissionen har också utfärdat rekommendationer i dag till medlemsstaterna om framsteg inom lagringsinnovation, teknik och kapacitet.

Förbättra energikostnadernas förutsägbarhet och stabilitet för att öka industrins konkurrenskraft

Under det senaste året har många företag drabbats hårt av alltför volatila energipriser. För att stärka EU-industrins konkurrenskraft och minska dess exponering för volatila priser, föreslår kommissionen att man ska underlätta införandet av mer stabila långsiktiga kontrakt som t.ex. Avtal om kraftköp (PPA) – genom vilka företag etablerar sina egna direkta energiförsörjningar och därigenom kan dra nytta av mer stabila priser på förnybar och icke-fossil kraftproduktion. För att komma till rätta med de nuvarande hindren, såsom köparnas kreditrisker, ålägger reformen medlemsstaterna att säkerställa tillgången till marknadsbaserade garantier för energiköpsavtal.

För att ge kraftproducenter intäktsstabilitet och för att skydda industrin från prisvolatilitet måste allt offentligt stöd för nya investeringar i inframarginal och måste drivas förnybar och icke-fossil elproduktion vara i form av tvåvägskontrakt för skillnad (CfDs), medan medlemsländerna är skyldiga att kanalisera överskottsintäkter till konsumenter. Dessutom kommer reformen att öka likviditeten på marknaderna för långtidskontrakt som låser framtida priser, så kallade "terminskontrakt.” Detta kommer att göra det möjligt för fler leverantörer och konsumenter att skydda sig mot alltför volatila priser under längre tidsperioder. 

Det kommer också nya skyldigheter att underlätta integration av förnybara energikällor in i systemet och förbättra förutsägbarheten för generering. Dessa inkluderar transparenskrav för systemoperatörer när det gäller överbelastning av nätet, och handelsdeadlines närmare realtid.

Slutligen, för att säkerställa konkurrenskraftiga marknader och transparent prissättning, kommer byrån för samarbete mellan energitillsynsmyndigheter (ACER) och nationella tillsynsmyndigheter att ha förbättrad förmåga att övervaka energimarknadens integritet och transparens. I synnerhet kommer den uppdaterade förordningen om integritet och öppenhet på grossistmarknaden för energimarknaden (REMIT) att säkerställa bättre datakvalitet och stärka ACER:s roll i utredningar av potentiella fall av marknadsmissbruk av gränsöverskridande karaktär. Sammantaget kommer detta att stärka skyddet av EU:s konsumenter och industri mot allt marknadsmissbruk.

Nästa steg

Den föreslagna reformen måste nu diskuteras och godkännas av Europaparlamentet och rådet innan den träder i kraft.     

Bakgrund

Sedan sommaren 2021 har energipriserna sett oöverträffade toppar och volatilitet, och har haft en allvarlig inverkan på EU:s hushåll och ekonomin, särskilt efter Rysslands invasion av Ukraina som utlöste en energikris i Europa. Många konsumenter såg sina räkningar öka på grund av gasprisuppgången, även om förnybara energikällor redan täcker mer än en tredjedel av EU:s elefterfrågan.

EU reagerade snabbt genom att införa ett brett spektrum av  åtgärder för att mildra effekterna av höga och volatila energipriser i grossistledet på hushåll och företag. Europeiska rådet har dock uppmanat kommissionen att arbeta med en strukturell reform av elmarknaden, med det dubbla målet att säkra europeisk energisuveränitet och uppnå klimatneutralitet. Den föreslagna reformen svarar på denna uppmaning från EU:s ledare och tillkännagavs av president von der Leyen i henne Unionens adress Adress förra året. Det är också en del av den Green Deal Industrial Plan som syftar till förbättra konkurrenskraften för Europas nollindustri och påskynda övergången till klimatneutralitet.

Mer information

Frågor och svar

Faktablad

Förslag till ändringsförordning för att förbättra unionens utformning av elmarknaden

Förslag till ändringsförordning för att förbättra unionens skydd mot otillbörlig marknadspåverkan på grossistmarknaden för energi

Arbetsdokument från personalen om utformningen av elmarknaden

Rekommendation och Arbetsdokument på förvaring

Elmarknadsdesign

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend