Anslut dig till vårt nätverk!

Elektricitet till sammankoppling

Skapa en mer stabil, prisvärd och hållbar elmarknad 

DELA MED SIG:

publicerade

on

Parlamentet har gett grönt ljus för att inleda förhandlingar med rådet för att reformera EU:s elmarknad, Plenarsammanträde, ITRE.

Beslutet att inleda samtal med medlemsländerna, som föreslagits av industri-, forsknings- och energinämnden i juli 2023, antogs med 366 röster mot 186, med 18 nedlagda röster.

Ledamöterna vill stärka konsumentskyddet mot volatila elpriser och vill se till att konsumenterna har rätt till fastprisavtal eller dynamiska prisavtal. Information om de alternativ som folk tecknar sig för, och att förbjuda leverantörer att ensidigt kunna ändra villkoren i ett avtal, bör också vara en del av denna reform. Alla konsumenter, såväl som småföretag, bör genom denna reform dra fördel av långsiktiga, överkomliga och stabila priser och mildring av effekterna av plötsliga prischocker.

Ledamöterna kräver också att EU-länderna förbjuder leverantörer att minska elförsörjningen för utsatta kunder, inklusive under tvister mellan leverantörer och kunder, och hindrar leverantörer från att kräva att dessa kunder använder förskottsbetalningssystem.

Bakgrund

Energipriserna har stigit sedan mitten av 2021, initialt i samband med den ekonomiska återhämtningen efter COVID-19. Energipriserna steg dock kraftigt på grund av gasförsörjningsproblem efter inledningen av Rysslands krig mot Ukraina i februari 2022. Höga gaspriser hade en omedelbar effekt på elpriserna, eftersom de är kopplade under EU:s meritordersystem, där de dyraste ( vanligen fossilbränslebaserad) energikälla bestämmer det totala elpriset.

Mer information  

Annons

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend