Anslut dig till vårt nätverk!

Europeiska kommissionen

EU:s tillstånd: Ukraina, Green Deal, ekonomi, Kina, artificiell intelligens 

DELA MED SIG:

publicerade

on

Vi använder din registrering för att tillhandahålla innehåll på ett sätt du har samtyckt till och för att förbättra vår förståelse av dig. Du kan när som helst avsluta prenumerationen.

I den årliga debatten om Europeiska unionens tillstånd frågade parlamentsledamöterna president von der Leyen om kommissionens arbete i det förflutna och dess planer fram till valet i juni 2024.

Öppnar debatten, Europaparlamentets ordförande Roberta Metsola sa: "Europeiska unionen i dag är starkare och mer enad än någonsin tidigare. Världen förändras och Europa måste anpassa sig och förändras med den också. Vi måste fortsätta sträva efter att göra vårt Europa till en plats för lika möjligheter, tillgång, välstånd - där alla kan nå sin potential. Vi måste fortsätta reformera. Vi bör alltid hålla människors oro i centrum för alla våra handlingar.”

Kommissionens ordförande von der Leyen sa att EU har genomgått en betydande omvandling sedan hon först presenterade sitt program 2019, och tillade: "Vi har levererat över 90 % av de politiska riktlinjer jag presenterade" då.

När det gäller Green Deal, avkarboniseringen av Europas industri med bibehållen konkurrenskraft, tillkännagav hon en antisubventionsutredning av kinesiska elfordon. "Vi måste försvara oss mot orättvisa metoder", sa hon.

President von der Leyen betonade vikten av en rättvis övergång för jordbrukare, familjer och industri och att "Europa kommer att göra "vad som krävs" för att behålla sin konkurrensfördel." Hon tillkännagav en konkurrenskraftskontroll av en oberoende styrelse för varje ny lagstiftning.

När det gäller artificiell intelligens sa von der Leyen att AI kommer att förbättra vården, öka produktiviteten och hjälpa till att hantera klimatförändringarna. Kommissionens "prioritet nummer ett är att se till att AI utvecklas på ett människocentrerat, öppet och ansvarsfullt sätt", sade hon och efterlyste en internationell expertpanel liknande IPCC om klimatförändringar för att styra dess utveckling.

När det gäller Ukraina meddelade hon att kommissionen kommer att föreslå en utvidgning av EU:s tillfälliga skydd till ukrainare och ytterligare 50 miljarder euro under fyra år för investeringar och reformer. "Vårt stöd till Ukraina kommer att bestå."

Annons

Kommissionens ordförande hänvisade också till rättsstatsprincipen, utvidgningen, migration, förbindelserna mellan EU och Afrika, initiativet Global Gateway, klimatförändringar, livsmedelssäkerhet och ett kommande toppmöte för arbetsmarknadens parter.

Du kan se hela hennes tal här.

Ledare för de politiska grupperna

Manfred Weber (EPP, DE), framhöll tre prioriteringar. För det första, ekonomisk tillväxt och konkurrenskraft, som säger "vi behöver tillväxt, vi behöver jobb, vi behöver anständiga inkomster, vi behöver välstånd, vi behöver en stark industri", och välkomnar initiativ för att minska byråkratin, investera i innovation och odla handelsrelationer. För det andra citerade han migration och betonade att Europa måste bestämma vem som kan komma in vid dess gränser och lyfta fram det "europeiska DNA" för att skydda flyktingar. För det tredje hävdade han nödvändigheten av en europeisk försvarsunion och behovet av "optimism, vision, värderingar och beredskapen för nästa steg att bli en verklig europeisk union."

Iratxe García (S&D, ES) sa att EU:s högsta prioritet borde vara att återindustrialisera för att uppnå strategisk självständighet, samtidigt som man främjar den gröna omställningen för att stoppa konsekvenserna av klimatförändringarna. Hon tackade president von der Leyen för hennes tydliga budskap till stöd för Green Deal men beklagade bristen på betoning på att konsolidera unionens sociala pelare. García krävde att könsrelaterat våld skulle inkluderas på listan över EU:s brott och att använda de frysta ryska tillgångarna för att finansiera återuppbyggnaden av Ukraina. Hon uppmanade också EU att säkra en överenskommelse om migrationspakten och betonade att "européernas pengar inte kan sluta i fickorna på regeringar som missbrukar människors grundläggande rättigheter".

Stéphane stannade (Renew, FR) betonade vikten av att få ut så mycket som möjligt av den lagstiftande församlingens återstående månader. Han lyfte fram de positiva steg som tagits som svar på pandemin, Rysslands aggression mot Ukraina och den europeiska gröna avtalet. Han krävde att EU skulle fokusera på att återindustrialisera Europa och noterade att EU nu har reglerat det digitala "vilda västern". Séjourné betonade behovet av en varaktig lösning på migrationsfrågor. Han kritiserade också den "giftiga" enhällighetsregeln i rådet och uppmanade Europa att lyssna till de desperata vädjanden från domare i Polen och Ungern.

Philippe Lamberts (De gröna/EFA, BE) kritiserade "de som kräver en paus" i klimat- och miljölagstiftningen och sa: "vi står inte över naturen (...) vare sig vi vill det eller inte, det finns gränser för vad vår planet kan ta och vad den kan ge." Han sa att den ekologiska omställningen representerar "den enskilt största ekonomiska möjligheten för Europa." Lamberts uppmanade också Europeiska kommissionen att ta itu med bostadsfrågor och att intensifiera sina ansträngningar mot brott mot rättsstatsprincipen, "och inte bara mot Polen eller Ungern".

"Är EU i bättre form idag än för tjugo år sedan?" Ryszard Legutko (ECR, PL) frågade. "Svaret är nej, eftersom det är mer än någonsin instabilitet, osäkerhet och inflationen är hög." "Människosmugglingen blomstrar, Green Deal är en kostsam extravaganza, kostnaden för EU:s gemensamma skuld kommer att bli två gånger större än förutspått och EU:s budget är i spillror", tillade han. "Kommissionen glider mot oligarki, blandar sig i nationell politik och försöker störta regeringar de inte gillar, efter att ha gjort rättsstaten till en karikatyr."

Marco Zanni (ID, IT) sa att EU om Green Deal har "en historisk möjlighet att vara mindre ideologisk och mer pragmatisk", och tillade att vi måste ta itu med klimatförändringarna utan att skada "våra bönder, företag eller byggnaders ägare". När det gäller de aviserade utredningarna av utländska subventioner ifrågasatte Zanni deras användbarhet och betonade att vi redan vet att Kina är inblandat i orättvis konkurrens. Om migration sa han att även om EU inte kommer överens om att "den som inte har rätt att vara med måste stanna utanför" kommer det inte att vara möjligt att "lösa problemet".

Martin Schirdewan (Vänstern, DE) sa: "Sann politisk framgång mäts av de verkliga situationerna för majoriteten av människor, inte av vältaliga tal." Han tillade att trots höga löften förblir verkligheten för många européer dyster, med stigande levnadskostnader och fallande reallöner. Han lyfte fram arbetarnas, ensamstående mödrars och pensionärers kamp och anklagade kommissionen för att främja ett Europa som i allt högre grad tjänar företag framför sina medborgare medan "95 miljoner människor i Europeiska unionen hotas av fattigdom".

Du kan se hela debatten här..

Mer information  

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.
Annons

Trend