Anslut dig till vårt nätverk!

Europeiska agendan för migration

EU:s svar på migration och asyl  

DELA MED SIG:

publicerade

on

Europa lockar många migranter och asylsökande. Ta reda på hur EU förbättrar sin asyl- och migrationspolitik.

In 2015, there were 1.83 million illegal crossings at the EU’s external borders. While this number fell to ungefär 330,000 på 2022 XNUMX, arbetar parlamentet med ett antal förslag för att avhjälpa brister i EU:s asyl- och migrationspolitik: från att reformera asylsystemet till att stärka gränssäkerheten, förbättra laglig arbetskraftsinvandring och främja integrationen av flyktingar.

Ta reda på fakta och siffror om migration i EU och orsakerna till att människor migrerar.

Att reformera det europeiska asylsystemet

Asylsökande: dela ansvaret med frontlinjeländerna

Som svar på flyktingkrisen 2015 lade EU-kommissionen fram förslag om att reformera det gemensamma europeiska asylsystemet 2016, inklusive en reform av Dublinsystemet för att bättre fördela asylsökande mellan EU-länderna. Dublinsystemet lade en enorm börda på ett begränsat antal EU-länder med yttre gränser eftersom de var ansvariga för att behandla alla asylansökningar. EU-länderna lyckades dock inte nå en överenskommelse om hur ansvaret skulle delas.

År 2020 föreslog kommissionen ett nytt a Ny pakt om migration och asyl. Det nya asylsystemet syftar till att stödja frontlinjeländer genom att införa ett nytt system med flexibla bidrag från andra EU-länder, allt från omplacering av asylsökande från det första inreselandet till återvändande personer som inte anses ha rätt att stanna. Det nya systemet bygger på frivilligt samarbete och flexibla stödformer, vilket kan bli krav i pressade tider.

Parlamentet enades om sin förhandlingsposition om översynen av förordningen om asyl- och migrationshantering i april 2023. Det är nu redo att inleda samtal med EU-länderna, med målet att avslutas i februari 2024.

Förnya EU:s asylbyrå

2021 stödde parlamentet omvandlingen av European Asylum Support Office till EU:s asylbyrå. Den förnyade myndigheten syftar till att hjälpa till att göra asylförfarandena i EU-länderna mer enhetliga och snabbare.

Dess 500 experter ger stöd till nationella asylsystem som står inför en hög ärendebelastning, vilket gör EU:s övergripande migrationshantering mer effektiv och hållbar. Dessutom ansvarar den nya myndigheten för att övervaka om de grundläggande rättigheterna respekteras inom ramen för internationella skyddsförfaranden och mottagningsförhållanden i EU-länderna.

Tillhandahålla EU-medel för asyl

2021 stödde parlamentsledamöterna skapandet av en ny Integrerad gränsförvaltningsfond and gick med på att tilldela det 6.24 miljarder euro. Fonden bör hjälpa EU-länder att öka sin kapacitet inom gränsförvaltning samtidigt som man säkerställer att de grundläggande rättigheterna respekteras. Det bidrar också till en gemensam, harmoniserad viseringspolitik och inför skyddsåtgärder för utsatta personer som anländer till Europa, särskilt ensamkommande barn.

Parlamentet godkände också den förnyade asyl-, migrations- och integrationsfonden  med en budget på 9.88 miljarder euro för 2021-22. Den nya fonden ska bidra till att stärka den gemensamma asylpolitiken, utveckla laglig migration i linje med EU-ländernas behov, stödja integrationen av icke-EU-medborgare och bidra till kampen mot irreguljär migration. Medlen bör också tjäna till att uppmuntra EU-länderna att dela ansvaret för att ta emot flyktingar och asylsökande mer rättvist.

Läs mer om reformera det gemensamma europeiska asylsystemet.

Annons

Reagerar på den ukrainska flyktingkrisen

Utöver asylsystemet har EU även inrättat tillfälliga skyddsmekanismer för specifika grupper av flyktingar eller fördrivna personer. En sådan mekanism är Direktivet om tillfälligt skydd, som ger en ram för beviljande av tillfälligt skydd. Direktivet skapades 2001 som svar på konflikten på Balkan.

På senare tid, när Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina startade den 24 februari 2022, reagerade EU snabbt och visade solidaritet i handling genom att hjälpa människor i nöd. Detta inkluderade direkt humanitärt bistånd, akut civilskyddsbistånd, stöd vid gränsen, samt att ge skydd till dem som flydde från kriget och kommer in i EU. För första gången i sin historia aktiverade EU det tillfälliga skyddsdirektivet, som satte de rättsliga reglerna för att hjälpa till att hantera massankomsten av människor.

Läs mer om EU-åtgärder för att hjälpa ukrainska flyktingar.

Securing the EU’s external borders and managing migration flows

Motverka irreguljär migration samtidigt som asylsökandes rättigheter respekteras

Riksdagen har arbetat för att skärpa gränskontrollerna and improve EU countries’ ability to track people entering Europe. In April 2023, Parliament approved its position on revisions to the external border procedure. It will now begin negotiations with the Council. It proposes a better screening process, a faster asylum process at the borders and swift returns for rejected asylum seekers.

Den innehåller möjligheten till ett snabbare och förenklat förfarande för asylansökningar direkt efter screening. Dessa ska vara klara inom 12 veckor, inklusive överklaganden. Vid avslag eller avslag på ett krav ska den underkända sökanden returneras inom 12 veckor.

De nya reglerna skulle också begränsa användningen av förvar. Medan en asylansökan prövas eller återvändandeförfarandet behandlas måste den asylsökande tas emot av EU-landet. Förvar bör endast användas som en sista utväg.

Läs mer om motverka irreguljär migration och återvändande migranter.

Förstärkning av Frontex, den europeiska gräns- och kustbevakningen

Frontex, the EU’s border and coast guard, helps to manage the EU’s external borders and to fight cross-border crime.

The refugee influx in 2015 put enormous pressure on national border authorities. Parliament called for a strengthening of Frontex and the Commission proposed to extend Frontex’s mandate and to transform it into a fully-fledged Europeiska Gräns- och sjöbevaknings Agency, with the aim of reinforcing the management and security of the EU’s external borders and supporting national border guards.

Det lanserades officiellt vid Bulgariens yttre gräns mot Turkiet i oktober 2016. Frontex stöder EU- och Schengenländerna i alla aspekter av gränsförvaltning, från stöd på plats och bekämpning av gränsöverskridande brottslighet, flygövervakning och insamling av information, till hjälp med återvändande förfaranden.

Frontex har en nuvarande stående kår på mer än 2,000 XNUMX gränsvakter. Det finns planer på att öka detta till 10,000 XNUMX gränsvakter genom 2027.

Inre gränskontroller

EU-länderna har återinfört gränskontroller inom Schengenområdet under det senaste året, och dessa kontroller pågår ofta under långa perioder. För att bevara den fria rörligheten samtidigt som man tar itu med verkliga säkerhetshot, kommissionen lade fram ett förslag i 2021.

I oktober 2023, Parlamentet enades om dess ståndpunkt och röstade för att inleda förhandlingar med rådet.

Som ett alternativ till inre gränskontroller främjar de nya reglerna polissamarbete i gränsregioner för att komma till rätta med obehöriga förflyttningar inom Schengenområdet. Gringade icke-EU-medborgare med irreguljär status kommer ofta från ett annat EU-land, så om de två länderna håller gemensamma patruller kan de irreguljära migranterna föras tillbaka till det första EU-landet. Ledamöterna vill utesluta flera kategorier, inklusive minderåriga utan medföljande vuxen, från sådana återvändande.

Ledamöterna föreslår också tydliga kriterier för att införa inre gränskontroller som svar på allvarliga hot. Ett berättigat skäl, såsom ett identifierat och omedelbart hot om terrorism, krävs innan inre gränskontroller kan införas och sådana kontroller skulle ha en tidsgräns på upp till arton månader. Om hotet består kan fler gränskontroller tillåtas genom ett rådsbeslut.

Förslagen ger också möjlighet att återinföra gränskontroller i flera länder under en period på upp till två år när kommissionen får meddelanden om ett särskilt allvarligt hot som drabbar många länder samtidigt.

Förbättra laglig migration med arbetstillstånd

EU har också arbetat för att främja laglig migration för att åtgärda brist på arbetskraft, fylla kompetensluckor och öka ekonomisk tillväxt med:

  • EU Blue Card: ett arbets- och uppehållstillstånd för högutbildade arbetstagare utanför EU
  • Det enda tillståndet: ett kombinerat arbets- och uppehållstillstånd, giltigt i två år och landsspecifikt
  • Status som varaktigt bosatt i EU: detta tillåter icke-EU-medborgare att stanna och arbeta i EU på obestämd tid. När status har beviljats ​​är det möjligt att röra sig och arbeta fritt inom EU

Det enda tillståndet och statusen som varaktigt bosatt håller för närvarande på att ses över.

Läs mer om hur EU vill stärka laglig arbetskraftsinvandring.

Främja flyktingars integration i Europa

Asyl-, migrations- och integrationsfonden i aktion

EU vidtar också åtgärder för att hjälpa migranter att integreras i sina nya hemländer. Asyl-, migrations- och integrationsfonden 2021–2027 ger direkta medel till lokala och regionala myndigheter för integrationspolitik och program som fokuserar på rådgivning, utbildning, språk och annan utbildning såsom samhällsorienteringskurser och professionell vägledning. Förbättring av flyktingars integration med den nya pakten om Migration och asyl

Mottagningsdirektivet revideras för att säkerställa likvärdiga mottagningsstandarder i alla EU-länder när det gäller materiella förhållanden, hälsovård och en adekvat levnadsstandard för dem som begär internationellt skydd

För att förbättra sina möjligheter att kunna leva självständigt och integreras bör asylsökande få arbeta senast sex månader från dagen för registreringen av sin ansökan. De kommer att ha tillgång till språkkurser, såväl som medborgerliga utbildningskurser eller yrkesutbildning. Alla barn som söker asyl ska vara inskrivna i skolan senast två månader efter ankomsten.

Parlamentet och rådet nådde en provisorisk överenskommelse om reglerna i december 2022. Den måste formellt godkännas av båda organen innan den kan träda i kraft.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend