Anslut dig till vårt nätverk!

Brott

Bekämpning av penningtvätt: Rådet och parlamentet är överens om att skapa en ny myndighet

DELA MED SIG:

publicerade

on

The Council and the Parliament have reached a provisional agreement on creating a new European authority for countering money laundering and financing of terrorism (AMLA) – the centrepiece of the anti-money laundering package, which aims to protect EU citizens and the EU’s financial system against money laundering and terrorist financing.

AMLA kommer att ha direkta och indirekta tillsynsbefogenheter över högriskskyldiga enheter i finanssektorn. Denna överenskommelse utelämnar ett beslut om placeringen av myndighetens säte, en fråga som fortsätter att diskuteras på ett separat spår.

Med tanke på den gränsöverskridande karaktären av ekonomisk brottslighet kommer den nya myndigheten att öka effektiviteten i ramverket för bekämpning av penningtvätt och bekämpning av finansiering av terrorism (AML/CFT), genom att skapa en integrerad mekanism med nationella tillsynsmyndigheter för att säkerställa att skyldiga enheter följer AML/CFT-relaterade skyldigheter i den finansiella sektorn. AMLA kommer även att ha en stödjande roll med avseende på icke-finansiella sektoreroch samordna finansiella underrättelseenheter i medlemsländerna.

Utöver tillsynsbefogenheter och för att säkerställa efterlevnaden, i fall av allvarliga, systematiska eller upprepade överträdelser av direkt tillämpliga krav, kommer myndigheten att utdöma ekonomiska sanktioner på de utvalda skyldiga enheterna.

Tillsynsbefogenheter

Det provisoriska avtalet ger AMLA befogenheter direkt övervaka vissa typer av kredit- och finansinstitut, bl.a leverantörer av kryptotillgångar, om de anses vara högrisk eller verkar över gränserna.

AMLA kommer att utföra en urval av kredit- och finansinstitut som utgör en hög risk i flera medlemsländer. De utvalda skyldiga enheterna kommer att övervakas av gemensamma tillsynsgrupper ledda av AMLA som bland annat kommer att utföra bedömningar och inspektioner. Avtalet anförtror myndigheten att övervaka upp till 40 grupper och enheter i den första urvalsprocessen.

För icke utvalda skyldiga enheter, AML/CFT-tillsyn skulle i första hand förbli på nationell nivå.

Annons

För icke-finansiella sektorn, AMLA kommer att ha en stödjande roll, genomföra granskningar och undersöka möjliga överträdelser i tillämpningen av AML/CFT-ramverket. AMLA kommer att ha befogenhet att utfärda icke-bindande rekommendationer. Nationella tillsynsmyndigheter kommer att frivilligt kunna inrätta ett kollegium för en icke-finansiell enhet som verkar över gränserna om det anses nödvändigt.

Det provisoriska avtalet utökar omfattningen och innehållet i AMLA:s tillsynsdatabas genom att be myndigheten att upprätta och hålla uppdaterad en central databas med information relevant för AML/CFT-övervakningssystemet.

Riktade ekonomiska sanktioner

Myndigheten kommer att övervaka att utvalda skyldiga enheter har interna policyer och förfaranden på plats för att säkerställa genomförandet av riktade ekonomiska sanktioner frysningar och konfiskering av tillgångar.

Bolagsstyrning

AMLA kommer att ha en allmän styrelse bestående av representanter för tillsynsmyndigheter, finansiella underrättelseenheter från alla medlemsländer och en verkställande styrelse, som skulle vara AMLA:s styrande organ, bestående av myndighetens ordförande och fem oberoende heltidsmedlemmar.

Rådet och parlamentet tog bort kommissionens vetorätt mot vissa av styrelsens befogenheter, särskilt dess budgetbefogenheter.

Uppgiftslämning

I det provisoriska avtalet införs en förstärkt mekanism för whistleblowing. När det gäller skyldiga enheter kommer AMLA endast att hantera rapporter som kommer från finanssektorn. Den kommer också att kunna närvara vid rapporter från anställda vid nationella myndigheter.

oenighet

AMLA kommer att ges befogenhet att lösa meningsskiljaktigheter med bindande verkan inom ramen för finanssektorns högskolor och, i alla andra fall, på begäran av en finansiell tillsynsmyndighet.

AMLA säte

Rådet och Europaparlamentet förhandlar för närvarande om principerna för urvalsprocessen för den nya myndighetens säte. När urvalsprocessen har överenskommits kommer urvalsprocessen för plats att avslutas och platsen kommer att införas i förordningen.

Nästa steg

Texten till det provisoriska avtalet kommer nu att färdigställas och presenteras för medlemsstaternas företrädare och Europaparlamentet för godkännande. Om de godkänns måste rådet och parlamentet formellt anta texterna.

Förhandlingarna mellan rådet och parlamentet om förordningen om krav mot penningtvätt för den privata sektorn och direktivet om mekanismer mot penningtvätt pågår fortfarande.

Bakgrund

Den 20 juli 2021 presenterade kommissionen sitt paket med lagförslag för att stärka EU:s regler för bekämpning av penningtvätt och mot finansiering av terrorism (AML/CFT). Detta paket består av:

  • en förordning om inrättande av en ny EU-myndighet mot penningtvätt (AMLA) som kommer att ha befogenheter att införa sanktioner och påföljder
  • en förordning som omarbetar förordningen om överföringar av medel som syftar till att göra överföringar av kryptotillgångar mer transparenta och fullt spårbara
  • en förordning om krav mot penningtvätt för den privata sektorn
  • ett direktiv om mekanismer mot penningtvätt

Rådet och parlamentet nådde en provisorisk överenskommelse om förordningen om överföringar av medel den 29 juni 2022.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.
Annons

Trend