Anslut dig till vårt nätverk!

Framsidan

Spanska medier fördömer främlingsfientlighet och omotiverad användning av häktning före rättegång

DELA MED SIG:

publicerade

on

De spanska domstolarna har hittills ignorerat begäran om att identifiera domaren vid High Court (Audiencia Provincial) i Las Palmas (Spanien) som gjorde främlingsfientliga och kränkande kommentarer i rättssalen under en överläggning med tre andra domare. 

Bandet av samtalet som äger rum mellan domarna Salvador Alba, Emilio Moya och Carlos
Vielba avslöjades av den spanska tidningen Canarias 7. Ljudloggen, som innehåller rasistiska förtal mot medborgare i bland annat Ryssland, Italien och Rumänien, och kvinnofientliga uttryck är allmänt tillgänglig och sändes på spanska nationella TV-stationer.

Trots massuppropet har det spanska justitieministeriet hittills inte vidtagit några åtgärder för att avlägsna eller på annat sätt sanktionera de inblandade domarna. Dessutom har den till och med ignorerat begäran från Rysslands konsulat i Las Palmas om att identifiera domaren som gjorde de stötande kommentarerna.

Under en intervju på den spanska nationella televisionen (TVE) tog Jose Antonio Penichet, konsulatets advokat, upp frågan om huruvida den främlingsfientliga attityden hos rättsväsendet i Las Palmas är skyldig till en flagrant orättvis behandling av den spanska entreprenörens familj. av ryskt-judiskt ursprung, även känt som "Kokorev-fallet". Vladimir Kokorev, liksom hans fru och son, förblir häktade i Las Palmas (Spanien) på grund av oklara anklagelser och utan tillgång till ärendet i över 18 månader, utan förväntan på en rättegång eller ens en formell anklagelse .

Häktningen före rättegång motiveras skenbart av domaren Ana Isabel de Vega Serrano av "hög flygrisk", vilka beslut har bekräftats av Las Palmas högsta domstol.

Penichet hävdade att Vladimir Kokorev och hans familjemedlemmar, utan tidigare domar eller kriminalregister, frivilligt hade samtyckt till utlämningen till Las Palmas från Panama, där de satt kvar på borgen i flera månader utan några försök att fly. Dessutom hade Vladimir Kokorev (66) drabbats av allvarliga medicinska problem under de senaste åren: hjärtinfarkt, mindre stroke och prostatacancer. Dessa medicinska problem förvärras ytterligare av över ett och ett halvt år i fängelse.

Annons

"Jag är övertygad om att om Vladimir hade ett spanskt efternamn, så skulle han inte ha fått samma behandling", sa Penichet.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend