Anslut dig till vårt nätverk!

Brexit

#Artikel50: Att lämna EU "är ett historiskt misstag"

DELA MED SIG:

publicerade

on

Ledaren för Europeiska folkpartiet, Europaparlamentets största grupp, Manfred Weber (avbildad) talade med journalister på tröskeln till att Storbritannien utlöste artikel 50 för att dra sig ur Europeiska unionen, skriver Catherine Feore.

Weber sa att EPP skulle stödja den tvåstegsstrategi som chefsförhandlaren Michel Barnier tar, och att först ta upp skilsmässan och sedan den nya relationen. Weber hävdade att detta också var en fråga om förfarande, eftersom metoden för att gå med på tillbakadragande och att gå med på ett handelsavtal är mycket olika. Målet är att ha ett avtal om äktenskapsskillnad inom 18 månader, med en ratificeringstid på 6 månader.

Weber beskrev de tre huvudfrågorna.

medborgare

För det första sa han att EU kommer att vilja ha ett omedelbart förtydligande av situationen för 4.4 miljoner EU-medborgare som bor i Storbritannien för medborgare som bor i EU-27.

Räkningen

För det andra måste man komma överens om kostnadsfrågan, eller som det kallas brexitpropositionen. Weber sa att kostnaden för Brexit kommer att bevisa att Leave-kampanjen ljög under kampanjen och att de fortsätter att ljuga.

Annons

Lagförslaget, som många har spekulerat, kommer att inkludera de finansiella åtaganden som Storbritannien har gjort till den fleråriga finansiella ramen – som förbinder alla EU-länder fram till slutet av 2020.

Weber’s words hint that the UK’s future access to the single market will require some sort of payment, which Brexit minister David Davis has also alluded to.

Norra Irland

Den tredje och kanske mest överraskande prioriteringen är den stora vikt som EPP ger Nordirland. Weber sa att en lösning måste hittas som undviker skapandet av en hård gräns på ön Irland. Han beklagade att det var nödvändigt att tala om långfredagsavtalet och fredsprocessen igen.

Spela rättvist

Weber hade några varningsord för de brittiska förhandlarna. Han hänvisade till förslag om att Storbritannien skulle kunna bli ett stort skatteparadis, ett slags Singapore som gränsar till EU, som ett drag som skulle skapa misstro mellan förhandlare. Han sa också att hot om att använda social dumpning för att förbättra konkurrenskraften för Storbritanniens ekonomi efter Brexit inte skulle vara välkomna.

Vi står för EU:s 440 miljoner medborgare, inte City of London

The EPP’s leader in the Parliament said that the days of cherry picking were over for the UK; this is consistent with views already expressed by all leaders that the four freedoms are indivisible and shall be kept intact.

The EU’s concern will be the 440 million citizens of the EU and securing the best deal for them. To make this point hit home, he said that his main issue will not be the City of London’s interests, but the EU-27’s interests. This point is particularly hard hitting and comes a day after the ECB made it clear that it would not allow a regulatory race to the bottom. We know that the issue that will agitate the UK more than any other will be the future of the London as a seat of finance.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend