Anslut dig till vårt nätverk!

EU

Live: Ledamöterna debatterar framtida dataavtal med USA i kölvattnet av NSA-skandalen

DELA MED SIG:

publicerade

on

20140114PHT32615_originalSafe Harbor är ett gemensamt avtal mellan USA och EU för att säkerställa att européers data skyddas, även när de hanteras av amerikanska företag utanför Europa. Mot bakgrund av NSA:s hackningsskandal kom parlamentets utredning fram till att avtalet borde skjutas upp. Den 15 januari från kl. 15 CET kommer parlamentsledamöterna att diskutera framtiden för avtalet med representanter från Europeiska kommissionen och rådet. 

Vad är Safe Harbor-avtalet?
Safe Harbor-avtalet mellan EU och USA undertecknades 2000 efter två års förhandlingar, vilket kräver att amerikanska företag följer EU:s integritetsprinciper när de hanterar européers data. Detta gäller även om uppgifterna inte behandlas inom EU. Syftet med avtalet var att ge en adekvat skyddsnivå vid hantering av data som överförs mellan länder och det kräver att amerikanska företag självcertifierar att de följer reglerna.

Vad står på spel?
Inom EU finns det nu allvarliga farhågor om avtalets effektivitet, särskilt efter NSA-spionskandalen. Efter att utskottet för medborgerliga fri- och rättigheter kommit fram till att avtalet måste upphävas, kommer Europaparlamentet att diskutera sin framtid med rådet och kommissionen vid plenarsammanträdet.

Fita reda på vad EU-institutionerna har att säga om avtalet genom att se debatten live den 15 januari kl. 15 CET. Du kan följa streamingen av klicka här

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend