Anslut dig till vårt nätverk!

Djurskydd

#World Animal Vaccination Day: Att förebygga sjukdomar hos djur skyddar Europas medborgare

DELA MED SIG:

publicerade

on

kattvaccinFramför Europeiska immuniseringsveckan (24–30 april) IFAH-Europe marknadsför det första någonsin Världsdagen för djurvaccination, ett initiativ av den globala djurmedicinföreningen HealthforAnimals och World Veterinary Association. Vaccination för djur är inte bara avgörande för förbättrad djurhälsa utan också för att skydda Europas medborgare från sjukdomar som kan passera mellan djur och människor (zoonoser) och livsmedelsburna sjukdomar. Utbrott av djursjukdomar har också konsekvenser för Europas jordbruksekonomi. Med dagens globaliserade handelsaktivitet och klimatförändringar ökar förekomsten av djursjukdomar som inte tidigare rapporterats i Europa och det är viktigt att förebyggande åtgärder vidtas. Ett av dessa förebyggande medel är vaccination av djur.

 Temat för den första World Animal Vaccination Day är katter. Veterinärer rapporterar regelbundet att katter ofta är den mindre sedda patienten, men vaccinationer mot kattsjukdomar är nödvändiga för att förhindra vissa livshotande sjukdomar. "Feline Leukemia (FeLV) är den ledande virusmördaren av katter, med 80-90% av infekterade katter som dör inom 3-4 år. Tack vare regelbunden utbredd vaccination har dock mindre än 1-2% av friska katter FeLV enligt Internationell kattvård", sa IFAH-Europas generalsekreterare Roxane Feller.

 "När det kommer till framgångshistorier där djurvacciner skyddar folkhälsan behöver vi bara titta på fallet med salmonella. I EU är salmonella den vanligast rapporterade orsaken till livsmedelsburna utbrott och Europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet (EFSA)  uppskattar att den totala ekonomiska bördan av mänsklig salmonellos kan vara så hög som 3 miljarder euro per år. Användningen av vacciner hos fjäderfä för att skydda mot salmonella, tillsammans med andra hanteringsåtgärder, har minskat antalet fall hos människor med nästan 50 % i EU sedan 2004, och prevalensen av salmonella hos fjäderfän minskade avsevärt samtidigt."

 "IFAH-Europe stöder till fullo Europeiska kommissionens motto att förebyggande är bättre än att bota och denna nya World Animal Vaccination Day är ett utmärkt initiativ som hjälper till att främja vikten av vaccination hos djur", avslutade Feller.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend