Anslut dig till vårt nätverk!

Azerbaijan

Det azerbajdzjanska folket kommer att förvandla toppmötet COP29 till en plattform för hållbar fred

DELA MED SIG:

publicerade

on

Klimatförändringarna är en stor fara för den biologiska mångfalden på planeten förutom att de utgör ett allvarligt hot mot civilisationen och hållbar utveckling världen över. Smältande glaciärer, tidig växtblomning, stigande lufttemperaturer, torka, bränder, naturkatastrofer och kriser i ekonomin och samhället som förvärras av klimatförändringarna är alla uppenbara tecken på globala klimatförändringar. Den avsevärda mängd koldioxid som släpps ut i atmosfären i de flesta stater med stora industricentra som ett resultat av de förändringar som den fjärde industriella revolutionen åstadkom, gör kampen mot klimatförändringarna mycket svårare, skriver Mazahir Afandiyev, medlem av Milli Majlis av Republiken Azerbajdzjan.

Det är viktigt att nämna att denna angelägna fråga först kom upp i slutet av det senaste århundradet. En av de mest avgörande åtgärderna i kampen mot klimatförändringarna för att lösa sådana internationella politiska frågor var att hålla en eko-dialog. Med antagandet av FN:s ramkonvention om klimatförändringar 1992, gav regeringar och nationer runt om i världen sitt godkännande till antagandet av mer aggressiva åtgärder framöver. Denna konvention, som kräver ett fortlöpande utbyte av information, koncept och diskussioner samtidigt som man överväger förbättringar av politisk styrning och vetenskaplig förståelse, har möjliggjort ytterligare skyldigheter.

Azerbajdzjan har alltid varit lyhörd för dessa utmaningar. Miljöområdet, som president Ilham Aliyev har tagit specifik kontroll över i samband med långsiktiga reformer under de senaste 20 åren, involverar landets beredskap för nya utmaningar i samband med klimatförändringarna. FN:s ramkonvention om klimatförändringar ratificerades av Azerbajdzjan 1995. Azerbajdzjan undertecknade Parisavtalet (tillägg till FN:s ramkonvention om klimatförändringar) den 22 april 2016 och Milli Majlis ratificerade det i oktober samma år.

Azerbajdzjans strategi för hållbar utveckling inkluderar både officiella policys inriktade på att förbättra miljötillståndet och storskaligt arbete för att lösa landets miljöproblem. 2010 utsågs till "Ekologins år" i Azerbajdzjan som ett resultat av det slutförda arbetet; 2013 hölls flera nationella och internationella evenemang i vårt land i samband med Ekologiåret, som tillkännagavs i hela CIS-regionen; dessutom var ett av målen som anges i dokumentet "Azerbajdzjan 2030: National Priorities of Socio-Economic Development", som undertecknades den 2 februari 2021, att förvandla nationen till ett med en ren miljö och "grön tillväxt".

Det faktum att Azerbajdzjan just har haft ytterligare en betydande framgång är inte en slump. Följaktligen var den 29:e sessionen för partskonferensen till FN:s ramkonvention om klimatförändringar, eller COP29, planerad till nästa år i Baku, en av världens vackraste städer.

Generellt sett har en av huvudinriktningarna för Azerbajdzjans omfattande utrikespolitik varit att främja vår nation, dess naturresurser, dess demografiska potential, dess geopolitiska läge och alla områden av kultur, konst och musik över hela världen.

Hittills har Azerbajdzjan framgångsrikt organiserat ett flertal internationella konferenser och andra anmärkningsvärda evenemang och visat sig vara en pålitlig partner på den globala arenan. Dessutom anses Baku nu vara en av de bästa platserna för effektiv värd för viktiga internationella evenemang och välkomnande av dignitärer som besöker nationen, på grund av de infrastrukturella framstegen som har gjorts. "Vi förtjänar det fullt ut. Som ett resultat av vår politik har vi säkrat mycket starka positioner på global nivå. Respekten för Azerbajdzjan på den internationella arenan växer för varje dag, och vi har förtjänat denna respekt med våra handlingar, arbete och politik." President Ilham Aliyev uttalade vid ett möte den 15 december, tillägnat COP29, som kommer att äga rum i vår stat följande år.

Annons

Presidentens uttalanden har redan validerats i verkligheten. Azerbajdzjan, som undertecknade "Århundradets kontrakt" 1994 och är välkänt över hela världen som en pålitlig olje- och gasnation, ändrar effektivt sin energistrategi till en politik med "grön" energi och en "grön" ekonomi under den fjärde industriella revolutionen.

Specifikt, i efterdyningarna av det andra Karabach-patriotiska kriget, har Azerbajdzjan tagit en ledande roll i att förbättra den globala energisäkerheten genom att initiera många stora megaprojekt som syftar till att stärka den "gröna" ekonomin och den "gröna" energiproduktionen. Från denna utsiktspunkt visar vänliga nationer en stark önskan att stärka de nuvarande banden när det gäller export av inhemskt producerad alternativ energi utöver olja och gas.

Vårt huvudmål under COP29, som äger rum 2024, är att visa världen att Azerbajdzjans energistrategi för närvarande prioriterar utvecklingen av nya former av "grön" energi och att få dem till globala marknader. Jag är övertygad om att när vi organiserar detta evenemang, tillsammans med stater och icke-statliga organisationer, civilsamhället och internationella organisationer, kommer våra ungdomar och volontärer att göra de största ansträngningarna. Jag tror att de också kommer att visa hängivenhet och hjältemod på denna plattform, vilket de har visat under de storslagna och omfattande internationella evenemang som hållits i vårt land hittills.

President Ilham Aliyev talade till deltagarna vid det sjätte solidaritetsforumet för azerbajdzjanska volontärer den 6 december i Baku, "Det är glädjande att våra volontärer idag entusiastiskt går med i sociala initiativ och innovativa projekt i alla hörn av landet, i linje med målen och principerna för den statliga ungdomspolitiken som syftar till fortsatta framsteg i Azerbajdzjan."

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend