Anslut dig till vårt nätverk!

Bangladesh

Desinformationskampanj mot Bangladesh: Sätter rekord

DELA MED SIG:

publicerade

on

Vi använder din registrering för att tillhandahålla innehåll på ett sätt du har samtyckt till och för att förbättra vår förståelse av dig. Du kan när som helst avsluta prenumerationen.

En smutskastningskampanj har pågått utomlands under ganska lång tid för att misskreditera Bangladeshs regering, särskilt inför västvärlden - skriver Syed Badrul Ahsan. Sådana försök görs av element som under det senaste förflutna på mer än ett sätt uttryckte sin olycka över de åtgärder som myndigheterna i Bangladesh gjorde att ställa de lokala bengaliska kollaboratörerna i den pakistanska armén 1971 inför rätta för deras deltagande i folkmordet som begicks. av armén under de nio månaderna av Bangladeshs befrielsekrig.

Att döma av dessa försök såväl som andra att måla Bangladesh i fel färger över de brott som påstås ha begåtts av myndigheterna i Dhaka, skulle man kunna föreställa sig att Bangladesh i dag är i greppet av en plåtdiktatur, faktiskt av en förankrad autokrati som har tvingat sig på landet genom ren vapenmakt snarare än att ta makten genom allmänna val.

Desinformationen har ökat i intensitet under de senaste månaderna, vilket kan observeras av trycket från utländska regeringar och organisationer på regeringen för att säkerställa ett fritt och rättvist val i januari nästa år. En del av desinformationen har att göra med de allmänna valen 2014 och 2018 när Awami League återfördes till makten genom en utövande av folkomröstningen. Man kommer inte att hävda att valen var perfekta, att allt gick smidigt.

Man kan dock inte annat än göra det känt för människor utanför Bangladesh att den politiska oppositionen vid valet 2014 avböjde att delta i övningen. Det ledde till att 153 kandidater från Awami League återvände till parlamentet obestridda. De återstående 147 platserna (Bangladesh har ett parlament med 300 platser, med ytterligare 50 reserverade platser för kvinnor) bestriddes av Awami League och mindre partier som deltog i valet. Och ändå har falsk information spridits om att valet inte var rättvist.

Vilket tar oss till valet 2018. Man erkänner verkligen det faktum att omröstningen väckte vissa frågor både hemma och utomlands, men att antyda att det var ett midnattsval, ett där röster stoppades i valurnor av anhängare av domen. Awami League, sträcker godtrogenhet. Trots oppositionens anklagelser om att valet var stulet har det inte funnits några bevis från dess sida som stödjer dess argument. Dessutom har det inte inkommit någon stämningsansökan till rättsväsendet som protesterar mot resultatet av valet. Sådana klagomål inför lagen är standardpraxis i länder där röstfusk misstänks. Inga sådana klagomål registrerades i Bangladesh.

Desinformation mot Bangladesh är verkligen inget nytt fenomen. 2013, när säkerhetsstyrkor kastade ut en folkmassa som samlades i huvudstaden Dhaka av den islamistiska utrustningen Hefazat-e-Islam, en som störde det offentliga livet och hotade lag och ordning, gavs den ut av så kallade människorättsorgan kända för sina anti-regeringens ståndpunkt att hundratals Hefazat-anhängare hade dödats och deras kroppar dumpats in i avloppsrör och avlopp. Undersökningar utförda av administrationen fann inga kroppar och därför inga bevis för sådana insinuationer. Och ändå togs lögnen upp utomlands för att måla upp Bangladesh som en stat där politisk oliktänkande är kort.

Man måste gå tillbaka lite i tiden. För ungefär ett decennium sedan gick Bangladeshs regering, genom att inrätta särskilda domstolar, till uppgiften att ställa 1971 års kollaboratörer i den pakistanska armén inför rätta på anklagelser om medverkan till folkmordet som begåtts av soldaterna. Ett enormt ramaskri blev resultatet i väst, särskilt från anhängare av Jamaat-e-Islami. Desinformationen var enkel: att rättegångarna inte var rättvisa och att internationella normer inte följdes vid åtal mot de anklagade.

Annons

Det var en avvikelse från sanningen. Dessutom förbisåg krigsförbrytarnas försvarare noggrant och medvetet fakta --- att de anklagade öppet och stolt hade engagerat sig i att iscensätta morden på ett stort antal bengaler, inklusive mängder av intellektuella, under hela krigets gång 1971, att en hela bevismaterialet vittnade om deras skuld. Dessa kollaboratörer gjordes rättvisa i Bangladesh, men deras utomeuropeiska vänner ignorerade eller avsiktligt förträngde registreringen av deras tidigare missgärningar.  

Desinformation har tagit en bisarr form, med förslag som flyger runt om brott mot mänskligheten som regeringen har ägnat sig åt sedan den valdes till posten vid valet i december 2008. När en regering upprättad med folkligt samtycke genomför operationer för att säkerställa medborgarnas och statens säkerhet, är det inte ett brott. Om frågan hänför sig till "försvunnit människor kommer det uppenbarligen att finnas oro. Om någon medborgare försvinner av en statlig myndighet, blir det regeringens moraliska ansvar att se till att de som har försvunnit återhämtas och förs hem. Man förväntar sig att Bangladeshs regering på allvar och kraftfullt sätt tar upp fallen med de som har försvunnit och ser till att deras familjers klagande skrik hörs.

Som sagt, har det fallit människorättsorganisationer utomlands in att undersöka fall av hur många människor som försvunnit av statliga myndigheter, hur många som försvann på egen hand och hur många av de försvunna som kom hem? Förfrågningar om de som fortfarande saknas pågår i landet. Ett märkligt påstående här är att säkerhetsstyrkorna i Bangladesh tar emot order från Awami League-regeringen. Men borde det inte vara regeln? Var annars har säkerhetsstyrkorna sina order ifrån, i något land?

Nu till en annan aspekt av desinformationskampanjen. Att framföra anklagelserna om att media i Bangladesh inte har friheten att engagera sig i oberoende rapportering är en annan osanning som berörs av vissa element hemma och utomlands. Man behöver helt enkelt gå igenom texterna i tidningarna och observera tenoren i tv-talkshower om nationell politik för att förstå de lögner som framförs utomlands om mediefrihet i landet.

Det är uppenbart att de som glatt har fört sin desinformationskampanj om politiska verkligheter i Bangladesh har ignorerat sådana historiska sanningar som det nationella kravet att få landet tillbaka på spåren av autentisk historia. I tjugosex år, 1975-1996 och 2001-2006, förblev Bangladesh i greppet om militärt och kvasimilitärt styre. Det var en period då nationens historia föll offer för krafter som var fast beslutna att pressa landet in i en illiberal och gemensam form. Under de senaste många åren har därför ansträngningarna varit inriktade på ett återställande av historien på grundval av sekulär demokrati.

Regeringen har under de senaste fjorton åren slagit hårt ner mot islamistiska militanter. Den är fortfarande inriktad på att ta bort rester av sådana element genom oupphörliga operationer av säkerhetsstyrkorna i hela landet. Sådana sanningar döljs noggrant eller förbises av de som producerar och sprider desinformation mot Bangladesh. Återigen har en del av desinformationskampanjen haft att göra med flyttningen av delar av rohingyaernas flyktingbefolkning till Bhashan Char från de fullsatta lägren i Cox's Bazar. Kritiken har rört flyktingarnas så kallade otrygghet, isolering och sårbarhet för naturens raseri. Och ändå har rohingyas, i Cox's Bazar och Bhashan Char, mer än en miljon av dem, tagits om hand med vederbörlig omsorg och efterlevnad av humanitära principer av myndigheterna i Bangladesh.

Bangladesh administreras inte av en auktoritär regim utan av en regering som kämpar mot demoner som samlas runt det och landet. Känslan, en trovärdig sådan, har vuxit i landet att denna desinformationskampanj, som kommer i takt med att västerländska regeringar insisterar på rättvisa val, bara är en subtil, noggrant orkestrerad kampanj för att få regeringen ledd av premiärminister Sheikh Hasina från makten. .

Ingen regering är perfekt. Inget land är ett paradis. Ingen låtsas att allt står rätt till med Bangladesh. I lika måtto bör ingen dra slutsatsen att allt är fel med landet.

Och här är den sista punkten. Inget land med självkänsla, och trots alla svårigheter det går igenom, kommer att tillåta propaganda som skapats och publicerats utomlands för att undergräva dess politik och dess konstitutionella bas. 

Författaren Syed Badrul Ahsan är en Londonbaserad journalist, författare och analytiker av politik och diplomati. 

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend