Anslut dig till vårt nätverk!

Bangladesh

Ledamöterna uppmanade att stödja demokratin i Bangladesh och fördöma oppositionens våld

DELA MED SIG:

publicerade

on

Bangladesh har sett ett uppsving i våld från anhängare till de största oppositionspartierna, i ett uppenbart försök att sabotera ett val som de sannolikt inte kommer att vinna. Ledamöterna har blivit informerade av en ledande tankesmedja som förespråkar starka relationer mellan EU och Bangladesh och uppmanas att fördöma det våld som hotar den demokratiska processen, skriver politisk redaktör Nick Powell.

Vid en briefing i Europaparlamentet med rubriken "Demokrati och mänskliga rättigheter i Bangladesh" talades parlamentsledamöter och deras medhjälpare av Syed Mozammel Ali, ordförande för den Storbritannien-baserade bangladeshiska tankesmedjan Study Circle London. Han uppmanade dem att fördöma våldet i huvudstaden Dhaka, som utlösts av anhängare till Bangladeshs nationalistparti och Jamaat-e-Islami-aktivister.

Dhaka Metropolitan Police hade sanktionerat ett BNP-rally på samma grund som ett organiserat av den styrande Awami League. Sådana offentliga stöddemonstrationer för olika partier borde vara en normal del av det demokratiska livet inför ett nationellt val i januari. BNP-rallyt förvandlades dock till ett upplopp.

Anlagd brand och skadegörelse följde. Minst en polis mördades och många andra skadades. Därefter har det inträffat ytterligare våldsincidenter i flera städer, med fler attacker mot polisen, antända fordon och andra vandaliseringshandlingar. Ali beskrev denna utveckling som enbart för att påminna om det terrortillstånd som BNP och dess allierade släppte lös före valen 2014 och 2018.

Han uppmanade ledamöterna att fördöma våldet och att stödja demokratin i Bangladesh. Awami League har varit vid makten i 14 år genom att vinna val och det kommer sannolikt att göra det igen tack vare den oöverträffade ekonomiska tillväxten som har förändrat landets välstånd. Bangladesh kämpade för sin självständighet 1971 just för att återställa demokrati och mänskliga rättigheter och i en nation med 112 miljoner väljare fanns det många utmaningar.

Tankesmedjans ordförande sa att västerländska beslutsfattare borde hjälpa Bangladesh, snarare än att vara hårt kritiska och riskera att pressa vad som har varit en stolt sekulär stat i händerna på de islamiska partierna. Han sa att hans land alltför ofta mötte orättvis kritik och negativ publicitet från de i Europa som baserat sin information på opålitliga källor.

Genomgången var värd av Tomáš Zdechovsky, en tjeckisk parlamentsledamot från Europeiska folkpartiet. Han efterlyste en konstruktiv dialog och samarbete med Bangladesh. Han hävdade att det skulle vara mycket mer produktivt än konstant kritik.

Annons

Han berömde Bangladeshs anmärkningsvärda tillväxt och den stabilitet som uppnåtts efter 50 år av självständighet. Han drog slutsatsen att "demokratin kommer att segra".

En framstående internationell advokat, Dr Rayan Rashid, beskrev sitt hemland som en demokrati där alla medborgares grundläggande rättigheter är inskrivna i konstitutionen. Det var ett land där de politiska stridslinjerna gick tillbaka till kampen före självständigheten, även om det hade tagit stora kliv framåt. Liksom alla andra länder hade det också upplevt motgångar, men vad han ansåg som "körsbärsplockning" dess brister var liktydigt med att sprida desinformation.

Den ledande konstitutionella experten Dr Mizanur Rahman observerade att "falska nyheter sprids snabbt" och uppmanade parlamentsledamöterna "att aldrig behandla oss som i kolonialtiden". Europa bör vara en källa till hjälp och vänskap för Bangladesh men vara medveten om hur tryck utifrån interagerar med vad som händer i landet. Det borde inte finnas någon "ny kolonialism"

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend