Anslut dig till vårt nätverk!

Kroatien

Förenade Arabemiratens privata investerare, med band till Dubai Ruling Family, i hjärtat av kampen om Fortenova

DELA MED SIG:

publicerade

on

När Saif Alketbi köpte en andel i Fortenova, den kroatiska livsmedelsjätten och landets största privata arbetsgivare, välkomnade många denna betydande utländska direktinvestering från viken.

Men sedan förvärvet gjordes har det inte alls varit vanligt för Mr. Alketbi. Efter att ha förvärvat 43-procentiga andelar i Fortenova och köpt SBK ART LLC från den ryska banken, Sberbank, för 400 miljoner euro, fann SBK ART (men inte herr Alketbi själv) sig måltavla av EU-sanktioner, på begäran av den kroatiska regeringen .

Efter Rysslands invasion av Ukraina hade den kroatiska staten tidigare försökt sälja Fortenova till Kroatiens pensionsfond. När affären kollapsade i sista stund, och i frånvaro av några andra budgivare, klev den respekterade affärsmannen från Emirati in för att förvärva Sberbanks andel. Sedan dess har den kroatiska regeringen desperat försökt behålla Fortenova i kroatisk ägo, vilket har skapat förutsättningar för den lokala tycoonen Pavao Vujnovac att kapitalisera. Till Kroatiens raseri oppositionspartier.

Mr. Vujnovac är en mäktig kroatisk affärsman väldigt nära till landets politiska elit, dvs orsakar oppositionens parlamentsledamöter to fear that Croatia is becoming a “country of oligarchs”. Already a minority shareholder in Fortenova, through his company, Open Pass, Mr. Vujnovac has utnyttjade herr Alketbis olycka att ta majoritetskontrollen över företaget.

Vujnovacs aggressiva drag kommer mot bakgrund av tidigare anklagelser i media om att han står för nära Kroatiens politiska elit med hävdar att ett antal av Vujnovacs affärspartners tillhör en liten krets av entreprenörer nära regeringspartiet.

Det har också uppgetts att Vujnovac, ägaren till naturgasföretaget PPD, inte dölja att hans företag "deltog aktivt i att skapa primär- och sekundärlagstiftning som möjliggjorde förutsättningar för att öppna upp [energi]marknaden" för PPD.

Hur som helst har Vujnovac haft en anmärkningsvärd lycka och har snabbt växt PPD:s stora affärsintressen och genererat betydande rikedomar.

Annons

Mr. Vujnovacs bud har också väckt oro i Washington DC, på grund av hans band till Ryssland. Raja Krishnamoorthi, en demokratisk kongressledamot som sitter i den amerikanska underrättelsekommittén, har noterat sin oro i ett brev till Jake Sullivan, Joe Bidens nationella säkerhetsrådgivare. Vujnovacs energibolag, PPD, tecknade ett tioårskontrakt 2017 med Gazprom, vilket gav Gazprom tillgång till 70 procent av den kroatiska energimarknaden. Dessa länkar fortsätter. Tidigare i år, PPD anges att företaget ”inte har fått någon begäran från vår leverantör, Gazprom Export, om att ändra avtalsbestämmelserna. Leveranserna går smidigt och PPD uppfyller alla sina skyldigheter gentemot alla sina köpare.”

Herr Alketbi ger dock inte upp så lätt. Förfärad över försöken att tvinga Fortenova i händerna på en man som kommer att kontrollera stora delar av energi- och livsmedelsmarknaderna på Balkan, kämpar Alketbi mot en backgarde och utmanar Vujnovacs agerande i domstol. Han har uttryckte sin starka intresse av att förvärva Fortenova till ett rimligt pris, enligt uppgift betydligt över vad som erbjuds av Mr. Vujnovac.

Mr. Alketbi, som kommer från en viktig familj i Förenade Arabemiraten, är en del av Förenade Arabemiratens nya generation av privata investerare. En erfaren privat investerare, han kapslar in Gulfstatens hungriga, entreprenörsanda. Tidigare nära den härskande familjen i Dubai hade Alketbi ett flertal roller på Dubais kungafamiljs kontor fram till 2016, inklusive som generaldirektör för Dubais kronprins, hans höghet Sheikh Hamdan bin Mohammed Al Maktoums kontor.

Herr Alketbi förvaltade ett av Royal Courts investeringsinstrument, Leemar Investments, välkänt för västerländska mat- och drycksjättar, för sin investering (sedan det avslutades) i Costa Coffee. Under Mr. Alketbis ledning köpte Leemar en andel på 50 % i den globala restaurangkoncernen Samba Brands, som driver framgångsrika restaurangkedjor i USA, Europa och Mellanöstern. Alketbi saminvesterade också i ett antal företag tillsammans med kronprinsen, inklusive i Förenade Arabemiratens största vattenbruksfarm, och Skydive Dubai, ett ledande fallskärmshoppningscenter inomhus och utomhus i Dubai. 

Mr. Alketbi har sedan dess vuxit till framträdande plats som ordförande och grundare av D-One Investment LLC. Mr. Alketbis portfölj spänner över ett brett spektrum av sektorer, inklusive jordbruk, fastigheter, teknik, förnybar energi och läkemedel. Detta inkluderar investeringar i en ledande apotekskedja i Förenade Arabemiraten, Novo Healthcare Investments LLC; D-One-egenskaper; Xoom Volt, en EV-start i UAE; och Xoom Delivery, en av Amazons partners i Förenade Arabemiraten.

För Fortenova, efter att ha gått från kris till kris, verkade Alketbis förvärv av Sberbanks andel representera ett rent avbrott från företagets turbulenta förflutna. Men herr Vujnovacs drag att tillskansa sig herr Alketbi höjer på ögonbrynen.

Gulf-investerare som vill investera på Balkan kommer att fråga sig om amerikanska, brittiska eller schweiziska investerare skulle behandlas med samma förakt. Andra internationella investerare följer också situationen med Fortenova mycket noga, rädda för att om någon med anknytning till Dubais kungafamilj kan utsättas för olaglig expropriation i hjärtat av EU, kan det hända dem? 

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend